FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-03-27

Jelentős fejlesztés a SEFAG Zrt. Csurgói Faipari Gyárában

Március 28-a ünnepnap volt a SEFAG Zrt. életében. A saját forrásból elkészült 370 M Ft-os faipari fejlesztési sorozatot dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár beszédét követően adták át.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Somogy erdeinek felén, nagyjából 80 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodik. A társaság kezelésében lévő erdőállományok változatos képet mutatnak: a többi között homoki-, cser- és kocsányos tölgyesek, égeresek, bükkösök váltják egymást. A társaság a jól átgondolt és a közjó hosszú távú érdekeinek megfelelően kimódolt erdőgazdálkodási ütemtervek alapján évente közel 400 ezer köbméter faanyagot termel ki.

Az értékesebb faanyag döntő részét a közel egy évszázada folyamatosan üzemelő Csurgói Faipari Gyárban hasznosítják. Túlnyomó többségében tölgyet, kisebb hányadban pedig hársat és egyéb fafajokat dolgoznak fel itt.

 

 

A múlt század első évtizedében egy Morvaországból származó takácsmester len illetve kender feldolgozót létesített ezen a telephelyen. Ehhez kapcsolódóan faipari tevékenység csírái is megjelentek orsó és verővetélő tömb alapanyaggyártás folyt itt. 1950-ben alakult meg a Csurgói Faipari Vállalat 150 fővel. Az üzem termelési tevékenysége során építészeti félkész és késztermékeket, faipari félkész termékeket, de bútoralkatrészeket sőt koporsót is gyártott már az elmúlt évtizedekben. Csurgónak valódi márkát a somogyi erdőkből származó kiváló minőségű kocsányostölgy rönk feldolgozásából származó csaphornyos parketta hozott mind nemzeti, mind a nemzetközi piacokon. Ennek a készterméknek köszönhetően fogalom lett a gyár és tevékenysége. Az elmúlt tíz év piaci változásai azt hozták magukkal, hogy mára a fűrészipari tevékenység, kis mértékben a hagyományos parkettagyártás, volumenében viszont a parketta alkatrész, azaz fedőréteg lamella gyártás maradt meg, valamint néhány éve ceruzalapka gyártás is folyik.

Az üzem évente megközelítőleg 30 ezer m3-nyi rönköt dolgoz fel.  Ezzel a tevékenységével 1,8 Md Ft árbevételt ér el. A gyár az egyik legnagyobb foglalkoztatója és adófizetője Csurgó városának. E mellett a gyár azoknak az embereknek nyújt biztos megélhetést, akik egyébként nagyon nehezen találnának magunknak munkát, ugyanis a gyárban több olyan munkakör van, amihez képzettség nem szükséges.

A SEFAG Zrt. állami tulajdonban lévő nagyvállalatként saját forrásból, az eredmény egy részének visszaforgatásával folyamatosan fejleszti az eszközparkot, illetve a telephelyet. Az elmúlt években egyebek mellett bővítették a tárolókapacitást, beszereztek egy kérgező berendezést.

 

A jelen fejlesztési programban elkészült egy új csarnoképület (100 M Ft), melybe új technológiai sor került telepítésre. A fő gép Primultini SGF-1300 CFN II rönkhasító szalagfűrész (100 millió Ft), melyhez szervesen kapcsolódik az utófeldolgozó sor (90 millió Ft). Korszerű anyagmozgató gépek (2 db targonca és 1 db homlokrakodó - 52 millió Ft) kerültek beszerzésre és modern hídmérleg, valamint térburkolás készülhetett el a szállítás körülményeinek javítása, illetve a kor követelményeinek megfelelő infrastruktúra kialakítása céljából (30 millió Ft).

A fejlesztés összértéke 370 millió Ft.

 

Március 28-án volt az üzem avatása.

 

 

Az eseményen Ihárosi Péter, a SEFAG közönségkapcsolati osztályvezetője szólította mikrofonhoz a megnyitó beszédek szereplőit.

 

 

 

Elsőnek Barkóczi István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója szólt.

Nagy nap a mai számunkra - egy jelentős termelői beruházás csomaggal lettünk gazdagabbak, amely jelentősen növeli faipari üzemünk termelésbiztonságát. Cégünk elkötelezett híve annak, hogy az általunk vagyonkezelt több mint 80.000 ha erdőből megtermelt, rentábilisan feldolgozható faanyag hozzáadott értékkel kerüljön ki a megyéből. Ezzel is hozzájárulunk a térség munkaerő megtartásához és a Zrt gazdaságos működéséhez.

Termelő ágazataink által megtermelt eredmény adja az anyagi fedezetét a megyében létrehozott közjóléti fejlesztéseinknek és azok működési költségeinek - ehhez elengedhetetlen a csurgói gyárunk eredményes működése. 2010-től gazdaságpolitikai elvárás és fokozott társadalmi igény jelentkezett társadalmi szerepvállalásunk növelése, a közjóléti és turisztikai térségi fejlesztésekben való intenzív részvétel vállalása kapcsán, melynek anyagi forrását megtermelt eredményünk egy részének visszaforgatása, valamint különböző pályázati lehetőségek kihasználása teremtette meg.

Büszkén mondhatjuk, hogy eredményeink magukért beszélnek. Az elmúlt 8 év során a tulajdonos és a helyi társadalom elvárásaira közel 2 milliárd forintos fejlesztési program megvalósításával válaszolt Társaságunk.

Fejlesztettük a Lábod közelében működő erdei iskolát, megújítottuk a Mesztegnyői erdei vasutat, a Deseda tó partján interaktív kalanderdőt létesítettünk, Látogatóközpontot létesítettünk a Zselici Csillagparkban és Kaposvár belvárosában – hogy a legjelentősebbeket kiemeljem. Cégünk palettáján ezzel egy új ágazat rajzolódott ki, mely turisztikai szolgáltatásainkat foglalja magába.

A térség egyik legnagyobb foglalkoztatójaként - azzal, hogy a megyében a nálunk dolgozó vállalkozói körrel együtt - 2.000-2.200 embernek adunk munkajövedelmet nagy jelentőséggel bír működési stabilitásunk.

A SEFAG Zrt. Csurgói Faipari Gyára – 145 munkavállalóval – Csurgó legnagyobb ipari foglalkoztatója és adófizetője, így működése, fejlődése napjainkban is meghatározó jelentőségű a város és környéke életében. A fafeldolgozási tevekénység első elemei már a múlt század első évtizedeiben megjelentek a gyár egykori elődjénél a len feldolgozáshoz kapcsolódóan. Az elmúlt hatvan évben már kizárólag faipari tevékenység folyt ezen a telephelyen, „bölcsőtől a koporsóig” gyakorlatilag minden fából készült termék szerepelt a gyártási palettán. A rendszerváltás után fő profilként a fűrészipari feldolgozás és a parkettagyártás lépett elő. A csurgói csaphornyos parketta „fogalom” volt és ma is az országszerte. Bár maga a termék egyre inkább háttérbe szorul a többrétegű parketták térhódítása miatt.

Fűrészüzemünkben 25-27.000 m3 hengeresfát dolgoztunk fel az elmúlt években. Jellemzően tölgy fafajból, de napjainkban jelentős tétel a hárs feldolgozása is. A termékek egy része értékesítésre kerül hazai, ill. külföldi gyártók részére, másik részét saját magunk dolgozzuk fel. A tölgy választékokra – szélezett fűrészárura, különböző méretű és minőségű ún. LHD elemekre, szárított parkettlécekre – jelentős kereslet mutatkozik, az előállított mennyiség növelésének egyetlen gátja napjainkban a rendelkezésre álló alapanyag mennyisége.

A 2008. évi gazdasági válság után a készparketta előállításról a hangsúly áttevődött a félkész termékek, ill. alkatrészek gyártására. Mindezek érdekében építettük ki a fedőréteg gyártó kapacitásunkat, valamint a kapcsolódó kiszolgáló elemeket (hőenergia ellátó rendszer, szárítók). Fedőréteg lamella termékkörben jelentős beszállítói vagyunk Európa második legnagyobb készparketta gyártójának. 2014. évtől hárs ceruzalapkát szállítunk egy meghatározó német gyártóvállalat részére. 2018-ban már 13 millió db lapka gyártását tervezzük, és egy következő partner részére is megkezdjük a szállításokat.

A már említett termékszerkezet váltás kijelölte fejlesztéseink, beruházásaink irányát is:

- 2012-ben: Fűrészüzemi tovább feldolgozó csarnok technológia átalakítására került sor – hossz-és keresztmetszeti optimalizálással, anyagtovábbító görgősorokkal: 102 MFt-ért,

- 2013-ban: Fedett tárolószín (700 m2) és térburkolat építését valósítottuk meg: félkésztermékeink minőség-megóvó tárolására: 41 MFt-ért,

- 2014-en: Kérgező berendezés beszerzése történt: 34 MFt-ért,

- 2016-18-ban: Új fűrészcsarnok építése, csarnoki technológia (rönkhasító szalagfűrész, élező berendezés, továbbfeldolgozó sor), anyagmozgató gépek (homlokrakodó, 2db elektromos, homlokvillás targonca) és hídmérleg beszerzése és telepítése, valamint térburkolat építés történt: közel 370 MFt-ért,

 Ezzel a 2012-18. években összesen 547 MFt-ért, saját forrásból valósította meg a Zrt. beruházásait.

A SEFAG Zrt a Csurgói Faipari Gyárának folyamatos fejlesztésével egyrészt meg kívánja őrizni üzeme eddig kivívott elismertségét partnereinél, másrészt a Gyár továbbra is Dél-Dunántúl meghatározó faipari feldolgozó üzeme marad, biztos megélhetést adva az itt foglalkoztatott munkavállalóinak.

 

 

 

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár elmondta, hogy Csurgóra érkezve mindig a történelemkönyvek jutnak eszébe, s a városba érkezve láthatta az út feletti molinót, mely mutatta: 999 éves ez a város. Ez jól mutatja: mit jelent a stabil, keresztény hazafias városban, hazában, Európában élni.

Sok közös feladatunk van, amit el kell végeznünk. Nem magától fejlődik ez a város 1000 éve, hanem az itt élő polgárok munkájának eredményeként. A csurgói faipar és az állami erdőgazdaság azért fejlődik, mert olyan emberek irányítják, amiknek fontos ez. E fűrészüzem lényege, hogy nem nyersanyagban, hanem feldolgozva lehet értékesíteni a fát. Így termelnek itt nyereséget, a városnak adóbevételt és juttatnak sok-sok embert munkához.

Az állami erdőgazdaságok fontos feladatokat látnak el. Hallhattuk a közelmúlt fejlesztéseinek adatait. A 22 erdőgazdaság közjóléti fejlesztési meghaladják a 16 Md Ft-ot az utóbbi 8 évben, a gazdasági fejlesztésekkel együtt pedig 70 Md Ft-os csomagról beszélhetünk. Ugyanakkor 2002-2010. között pusztán néhány tucat fejlesztés valósult meg. Most pedig 100-as nagyságrendekről beszélhetünk. S ez így volt tavaly tavasszal, tavaly ősszel és tavaly előtt is.

Ahhoz, hogy ezen fejlesztések fenn tudjanak maradni, ahhoz erős kormányra van szüksége Magyarországnak és jó döntésre április 8-án. Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljam azt a fejlődési pályát, amelyet az elmúlt 8 évben a magyar agrárgazdaság, a magyar erdőgazdálkodás és a magyar turisztika magában rejtett. Kívánom mindannyiunknak, hogy a következő időszakban is erős kormány segítségével ugyanezen a fejlődési pályán haladhassunk tovább.

Ehhez sok kis gazdasági sikerre van szükség, így ez a csarnok is ezt szolgálja: magas hozzáadott értékkel minél több nyereséget termeljen a SEFAG Zrt-nek, amely minél több közjóléti beruházást tud megvalósítani. Kívánom Önöknek, minden somogyi embernek: élvezze azon eredményeket, melyeket az állami erdőgazdaságok bakancsos turizmus terén elértek az utóbbi 8 évben, kívánom mindannyiunknak, hogy hasonló 8 év elé nézzünk.

 

 

 

Dr. Neszmény Zsolt, Somogy Megye kormánymegbízottja csatlakozott az államtitkári felszólaláshoz. Somogy megye 600 e ha-os területéből 190 e ha erdő, mely közel 30%-kal a negyedig legerdősültebbek a megyék sorában. Ugyanakkor erdőterületben Somogy megye a második. Ebből közel 80 e ha-t kezel a SEFAG Zrt, mely az egyik legfontosabb partnerünk mint hatóságnak. Számunkra fontos a korrekt, mindenre kiterjedő együttműködés.

Mindig szívesen jövök ide, a megye déli részére.

Az álláskeresés, az elhelyezkedés talán még soha nem volt ilyen könnyű. 2000. óta nem volt még ilyen kevés állás kereső Somogy megyében: most 15.569 fő, ami az elmúlt 18 év legjobb adata, s 1.600 a cégek állás igénye. Igyekszünk támogatással segíteni az elhelyezkedéseket. Örülök annak, hogy a SEFAG Zrt. saját forrásból ezt a beruházást megvalósította. Gratulálok a beruházáshoz.

 

 

Szászfalvi László országgyűlési képviselő beszéde következett.

Csurgó hosszú időn át hátrányos helyzetű térség központja volt, mely éhezett a sikerre. Arra vártunk, hogy végre újra fejlődjön az infrastruktúra, a szolgáltatások, legyenek beruházások munkahelyekkel, s jó legyen itt élni. 2010-ben Csurgón majdnem 14%-os volt a munkanélküliség, ma ez 7,5%. Sokat dolgoztunk ezért. Otthonos kisváros legyen. Nyugodtan mondhatjuk: céljainkat elértük. Sok fejlesztés van folyamatban most is.

Külön megköszönöm vezérigazgató úrnak és az itteni gyár vezetőjének és munkatársainak azt az elkötelezettséget, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak. Ennek az üzemnek nem csak megmaradnia, de fejlődnie kell a stabil munkahelyek érdekében. Ez az üzem itt a legnagyobb foglalkoztató és helyi adót fizető cég.

Sokszor eszembe jut Dobó István mondata: "A falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében." Természetesen fontos ez a beruházás, s a legfontosabb e mögött az emberi tényező, az elkötelezettség, ami a megvalósítókban benne van. Gratulálok mindenkinek, aki hozzájárult e nagy beruházáshoz. Kívánom, hogy továbbra is ilyen stabil gyárként, üzemként működjenek itt Csurgón. Végre elfelejthessük a jelzőt: hátrányos helyzetű város! Sok sikert kívánok továbbra is.

 

 

Füstös János, Csurgó város polgármestere: Nagy szeretettel üdvözlök mindenkit az ezer éves kisvárosban. A fagyárnak több mint 100 éves története van. Itt mindenki így mondja: a fagyárban dolgoznak, a fagyárba jönnek. 1903-ban Hidler János takácsmester alapította a lengyárat, majd orsót is gyártottak. 1955-től kezdte működését az önálló fagyár. Az elmúlt 100 évben sokféle terméket gyártottak a babakocsitól a koporsóig, a fűrészlapoktól a bútoros termékekig és parkettákig. Voltak hullámvölgyek is: a rendszerváltás utáni éveket nehezen élték meg itt.

Nem gondoltam volna néhány évvel ezelőtt, hogy a jó munkaerő megszerzése, megtartása problémát fog okozni. Már ott tartunk: nehéz jó szakembert találni. Bízom benne, hogy e fejlesztéssel komfortosabbak, otthonosabbak lesznek a munkakörülmények, sígy még vonzóbb lesz ez a hely.

Csurgó nem tartozik az igazán iparosított területek közé, az mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás a meghatározó itt. Gratulálok a beruházónak és a kivitelezőnek is és sok hasonló fejlesztést kívánok itt Csurgón.

 

 

Végül Keszericze Jenő, a SEFAG Zrt. Csurgói Faipari Gyárának igazgatója mutatta be a beruházás műszak elemeit.

Az elmúlt években megvalósított beruházásaink lényegesebb technológiai elemei: Ebben az 1.200 m2-es hőszigetelt üzemcsarnokban mintegy 12 ezer m3 elsősorban tölgy hengeresfa, valamint 9 ezer m3 szelvényáru feldolgozását tervezzük évente. Klasszikus fűrészipari technológiát választottunk. A vezérgép Primultini 1300 SGF rönkhasító szalagfűrész hidrosztatikus kocsimozgatással. A lejövő szelvényárut a minőség alapján kétfelé lehet továbbítani. A csak fríztermelésre való szélanyagot, beles darabokat a görgősorról leterelve bemáglyázzák, s kikerülnek a csarnokból. A dielen termelésre alkalmas szelvényeket a puffer keresztszállító után szélességi, majd hossz optimalizáljuk.

A szélességi optimalizálást a már meglévő Costa sorozatvágó (1 fix, 3 állítható lap) gép, a hosszvágást pedig a most vásárolt Störi Mantel KP 900 EasyCutQuick hossz-optimalizáló körfűrész végzi.

 

 

A sorról leszedett termékek döntő részét már itt a csarnokban minősítjük és máglyázzuk. A továbbfeldolgozó sor kapacitásának kihasználásához a másik fűrészcsarnokunkban termelt szelvényárut is fel lehet adni a Costa sorozatvágóhoz.

A csarnok élező műhelyében Iseli CNC élező automata és Primultini hengerlő van, mint új beszerzés. Folytattuk az anyagmozgató eszközparkunk korszerűsítését, zöldítésért: 2 db STILL RX-60-30L 3 tonnás elektromos homlokvillás targoncával és egy 3,7 t-ás Manitou teleszkópos rakodógéppel.

 

 

Termék értékesítésünk kizárólag kamionos, tehergépkocsis. A súlykontrollt 18 m-es, 60 t méréshatárú, acélszerkezetes, kamerákkal felszerelt közúti hídmérleg biztosítja. Az irodából mérlegelést WiFi-s adatátvitel teszi lehetővé. Minden kilépő szállítmány hiteles, nyomtatott mérlegjeggyel hagyja el a gyárat. Ennek jelentőségét EKÁER és egyéb okokból bizonyára a jelenlévőknek nem kell magyarázni.

Új térbeton és útjavítások is készültek.

Végül szeretném megköszönni mindazok munkáját, akik e beruházásban közreműködtek: nélkülük mindez nem valósulhatott volna meg. E rövid bemutatót a hagyományos soproni köszöntéssel zárom: Üdv az erdésznek, pénzt a faiparosnak! Köszönöm megtisztelő türelmüket.

 

Következett a szalagátvágás és az üzem megtekintése.

 

 

 

S ne feledkezzünk meg róluk sem:

 

 

László Géza, a Continental Wood Kft. ügyvezető igazgatója, aki a Primultinin kívüli összes többi újat és összekötő elemeket szállította és Veress László a Technitrade Kft. ügyvezető igazgatója, aki pedig a Primultini rönkhasítót szállította. Szakmánk két, sokat látott, tapasztalt szakemberi ők.

Forrás: SEFAG Zrt. és az esemény
Fotó és szerkesztés: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.