FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-03-21

Zöldebb, egészségesebb és boldogabb városok

Az erdők nemzetközi napján a FAO a városi zöldterületekbe való befektetésre biztat, hogy ezzel tegyünk a légszennyezés, klímaváltozás és a vízkészletek szűkössége ellen.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A zöldterületek növelésével az urbánus területekből egy fenntarthatóbb, ellenállóbb, és főleg egészségesebb és kellemesebb életteret alakíthatnánk ki, állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az erdők nemzetközi napja alkalmából.

A megfelelő tervezett és fenntartott városokban kétségtelenül jó élni. Azonban sok városi fejlesztés környezeti rombolással jár, ami hozzájárul a növekvő átlaghőmérsékletekhez, áradásokhoz és a légszennyezéshez - az ott lakók jóllétének csökkenése árán.

 

Szükség van a fákra és erdőkre

Az emberiség több mint fele már városokban él, és a jóslatok szerint 2050-re már 70 %-ra nő ez az arány. És bár a városok bolygónk területének csak harmadát foglalják el, az energiafelhasználás 78 %-ért és a kibocsátott szén-dioxid 60 %-ért felelősek.

A fás területek, erdők és a fák maguk egy sor alapvető funkciót látnak el, például megkötik a légköri szén-dioxidot, tisztítják a levegőt, helyreállítják a talaj minőségét, megakadályozzák az aszályt és az áradást, továbbá élelem-, energia- és vízforrásnak is tekinthetők. Egy közepes méretű városban a fák évente 10 000 tonnával csökkenthetik a talajveszteséget.

Emellett hűtik a levegőt, normalizálják a kiugróan magas hőmérsékletet és csökkentik a klímaváltozás negatív hatásait. Megfelelően elhelyezve az épület körül, akár 30 %-kal is csökkenthetik a klímaberendezések szükségességét. Hideg égövön védenek a széltől, ezzel a fűtésre fordított energiának 20-50 %-át is megspórolhatják nekünk.

Inspiráló történetek a világ minden tájáról

Sok város már bizonyította elkötelezettségét egy fenntarthatóbb jövő iránt, és számtalan remek példát láthatunk ilyen fejlesztésekre a FAO új kiadványában: Erdők és fenntartható városok - Inspiráló történetek a világ minden tájáról.

Peking a világ egyik legsűrűbben lakott és legszennyezettebb városa. Jelentős fás és egyéb zöldterületek hiányában a város végérvényesen egy betondzsungellé változhat, komoly egészségügyi következményekkel az ott lakók számára.

2012-ben Peking elindította a történelem legnagyobb erdősítési programját. A városszéli területeket beerdősítették miután az ipari létesítményeket elköltöztették onnan. Így az erdők már több mint 25 %-át teszik ki Peking területének - ami egy 42 %-os növekedés -, több területet kínálva a rekreációra.

A kenyai főváros, Nairobi északi részén elterülő Karura-erdő valaha egy bűnözőktől hemzsegő terület volt. Tervek szerint kivágták volna a fák egy részét, hogy helyet csináljanak a gyorsan növekvő városnak. Ám amikor a helyi közösségeket bevonták a terület gondozásába, változások történtek. Nagy sajtónyilvánosság mellett kampány indult az erdők megmentéséért, a jobb erdőgazdálkodásért.

Az erdő pedig egy veszélyes helyből a lehetőségek terévé változott. A helyieknek is komoly előnyük származott a közvetlen részvételből. 46 állandó munkatárs dolgozik itt, 36-an az ott lakók közül kerültek ki. A turisták körében is népszerű úti céllá vált: míg korábban egyáltalán nem látogatták, napjainkra már 16 000 embert vonz havonta.

Limában, Peruban, az önkormányzat belevágott egy erdősítési projektbe 2015-ben, hogy csökkentsék a földomlás veszélyét. A helyieknek elmagyarázták, hogy ezzel elhárítható egy katasztrófa, mert a fák stabilizálják a lankákat, a köveket, sziklákat, megkötik a sarat és a csapadékot és javítják környezetüket.

Egy 14 hektáros területből - öt futballpálya nagyságú - parkot varázsoltak sétánnyal, kilátóval és családi terekkel. 23 000 őshonos fát ültettek és csepegtető öntözéses rendszert építettek ki, ami tisztított szennyvizet használ.

A FAO és a városi fák

A FAO többek között ajánlásokkal és szakmai, kommunikációs eszközökkel támogatja a városi zöldítési megoldásokat.

A nigériai kormány például a FAO segítségével dolgozott ki szakpolitikai kereteket a városokban levő és azok körüli zöldterületek kezelésére, hogy ezzel védjék a természetet és csökkentsék a klímaváltozás hatásait.

 

Az erdők nemzetközi napja

Az idei nemzetközi nap témája - a városi erdők és zöldterületek előnyei - nem is lehetne aktuálisabb, annak tükrében, hogy a 11-es fenntartható fejlődési cél (a városok és települések befogadóvá, biztonságossá, ellenállóvá és fenntarthatóvá tételéről) és a 15-ös (a földi ökoszisztéma védelméről) lesz a központban a döntéshozók körében.

A mai napon a FAO római székházában rendezett "Erdők és fenntartható városok" rendezvényre Lima, Ljubljana, Philadelphia és Mantova önkormányzati képviselői is eljönnek. Az esemény az alábbi linken élőben követhető.

 

Forrás: FAO

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.