FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-02-14

Hazám volt a Retyezát

Maderspach Viktor kiadatlan írásai.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Élő legenda volt a Maderspach család, de különösen Maderspach Viktor, az utánozhatatlan természetbúvár és vadász (1875-1941). Három, nyomtatásban is megjelent kötete (Páreng, Retyezát, 1935., Havasi vadászataim 1942., Medve! 1943.) a magyar természetleíró és vadászati irodalom kedvelt gyöngyszemei.

 

 

A jelen kötet Maderspach Viktor eddig teljességgel ismeretlen és kiadatlan, sajátos hangvételű és különlegesen szép nyelvezettel megfogalmazott természetismereti írásait tartalmazza.

Felmenőinek küzdelmes helytállása és a szülőföld, a Déli-Kárpátok világa alakították ki benne azt az egyedülálló "naturalist and sportman" jellemet, amely a ma embere számára is érdekes és példaszerű lehet. Nagyapja, Maderspach Károly (1791-1849) Széchenyi kortársa, kohómérnök, Bem hadseregének fegyverszállítója és egy sajátos, ún. "vonórudas, öntöttvas ívhíd" feltalálója. Nagyanyja, Maderspach Károlyné Buchwald Franciska korának nemzeti hőse. Mivel a család vasgyára ellátta az erdélyi magyar sereget fegyverrel és lőszerrel, és mivel a hegyeken keresztül Törökország felé menekülő Bem tábornoknak éjjeli szállást és élelmet nyújtott, Haynau egyik századosa nyilvánosan megvesszőzteti. Ezt a példátlan megalázást a hős anya még elviseli, de férje a történtek után öngyilkos lesz.

Kötetünket Ambrus Lajos, József Attila díjas író írása nyitja, melyben sajátos szemszögből tekinti át a kalandos író, Maderspach Viktor életét, tevékenységét. Kötetet az apa, id. Maderspach Viktor (1833-1885) két, veretes magyarsággal megfogalmazott beszámolója zárja, amelyek a szűkebb haza, a Hunyad megyében fekvő Vaspatak és a Retyezát egészen korai, 1862-os leírását tartalmazzák.

Ezt követik az ifjabb Maderspach Viktor írásai. Életének nagy részét a Retyezát tövében éli le. A természet iránt érzett rendkívüli vonzalma és érdeklődése már fiatal korától fogva az erdők és a havasok világának a tanulmányozására késztette. A bécsi műegyetem elvégzése után hosszú amerikai utat tesz az Öt-tó vidékén, megismerve az őserdők egyre fogyó világát, a rohamosan fejlődő amerikai ipar, különösen a fűrésztelepek természetátalakító brutalitását. 1902-ben még tanulmányozhatta az indiánok ősi vadászati módszereit, de leírhatta a vasútépítéssel előre haladó "kultúrvilág" ellentmondásait is.

A kötet témájának fő gerincét alkotják a természetleíró elbeszélések, amelyek a Déli-Kárpátok (Retyezát, Páreng, Csernai havasok) sajátos állatvilágát, a magashegységek jellemző állatfajainak életmódját, viselkedését, a havastetők hagyományos legeltetési viszonyait, az ott élő lakosság (román csobánok, szénégetők, erdőpásztorok, dél-tiroli favágók) életmódját matatják be. Ezek a leírások teljesen egyediek a magyar nyelvű természetismereti irodalomban, mivel primér tapasztalataiból fakadnak. Hiszen Maderspach Viktor évtizedekig benne élt ebben a világban, ugyanakkor a nagyvilágból származó élményeivel össze tudta hasonlítani a Déli-Kárpátok hagyományos gazdálkodási viszonyainak utolsó pillanatait.

Kötetünk kiemelkedő darabjai azok az elbeszélések, amelyek a Kárpátok ma már egyre fogyó nagyvadjainak, a medvének, a farkasnak és a zergének az életmódját mutatják be. Ezek mellett olvashatunk a szarvas, a magashegyekben élő őz, a siketfajd és más vadfajok életmódjáról is, abból a különleges látásmódból megfigyelve, amely a magyar vadászati irodalomban csak Maderspach Viktor sajátja. Csak ő élt ilyen hosszan a havasok szomszédságában, csak ő ismerte ilyen jól a hegyek embereit, de csak ő volt az egyedüli abban is, hogy a tapasztaltakat írásban is megörökítette.

Külön színezik a könyv széles palettáját a Pripljatyi-mocsarakról küldött első világháborús híradások, valamint a húszas években Anatólia őserdeiben tett feltáró út beszámolója.

A kötethez a szerkesztő archív képeslapokat is felkutatott. A Néprajzi Múzeum fotótárából és egy hajdan Hátszegen évtizedekig működő fényképész, Horváth József hagyatékából olyan eddig sehol sem közölt felvételeket válogatott ki, amelyek autentikusan idézik fel a hegyek hajdani világát, a tájakat, az embereket, a rég elfeledett életmódokat. 

 

Dr. Sonnevend Imre, okl. erdőmérnök, környezetvédő szakmérnök

Forrás: forestpress.hu

A Vértesi Erdő Zrt. kulturális értékteremtő munkájában szeretné folytatni az Ifj. Merán Fülöp műveiből összeállított Vadászparadicsom a Vértesben című kötet kiadásával megkezdett utat. Nagy szeretettel ajánljuk Maderspach Viktor Hazám volt a Retyezát című kötetét minden, a természetet szerető, a vadászat iránt érdeklődő számára!

 

 

A könyv megvásárolható: a Vértesi Erdő Zrt.-től

- Tatabányán az Erdei Delikátesz üzletben (Dózsakert u. 64.),

- Csákváron a Csákvári Erdészet pénztárában (Tompa u. 3.) és

- Csákberényben a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban (István u. 66.), valamint kapható a

- 2018-as FEHOVA kiállításon is február 15-18. között az erdőgazdaság standjánál. A kötet ára 4.000 Ft.

 

A könyv megrendelhető postai kiszállítással is a ring.annamaria@verteserdo.hu e-mail címen.

A könyvet a  Vértesi Erdő Zrt. 10300002-10640384-49020016 bankszámlaszámára való utalással lehet megvásárolni. A könyv ára 4.000 Ft/db, a postaköltség 1.530 Ft egy darab vásárlása esetén (ajánlott, tértivevényes levél), összesen 5.530 Ft. Több kötet vásárlásánál kérjük, utalás előtt érdeklődjenek a pontos összegről. Az utalás közleményében kérjük feltüntetni: "könyvvásárlás". A kötetet és a számlát az összeg beérkezését követően postázza a Vértesi Erdő Zrt.

 

 

Forrás: Vérteserdő Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.