FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-01-16

Nagy bajban van a Kika, a Pepco és az Extreme Digital tulajdonosa

Dél-Afrika történetének legnagyobb vállalati csalása rázta meg a JSE dél-afrikai és a Deutsche Börse német tőzsdét. A német eredetű, de immár dél-afrikai központú Steinhoff International nevű globális bútorkereskedelmi holding folyamatosan trükközött és hamisította a könyveit, csakhogy elfedje a rossz pénzügyi helyzetét. A magyar leányvállalatok azt üzenik: náluk semmi probléma nincsen.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Steinhoff International, Európa második számú bútorkiskereskedője. Az első természetesen a svéd IKEA a maga 35 milliárd eurós forgalmával, illetve 200 ezer munkavállalójával, de a Steinhoffnak is van 7 milliárd eurós forgalma és 110 ezer embere.

Ám a német eredetű, de dél-afrikai központú holdingot éppen hatalmas pénzügyi csalás rázta meg, immár több egymást követő menedzsmentcsapat is lemondott, a részvényár egytizedét éri, mint egy évvel korábban, és a sztori következményei ma még felmérhetetlenek.

A céget nem csak Johannesburgban, de Frankfurtban is jegyzik, utóbbi tőzsdén 2017-ben 4,93 eurón kezdett a részvény, december 15-én 0,54-en zárt, ez 89 százalékos visszaesés.

 

Tombol a botrány

De mi történt valójában? A cég vezetésében nagyon nagyra becsült dél-afrikai üzleti körök képviselői ültek, illetve ülnek, így ma még elég óvatosak a megfogalmazások.

Úgy tűnik, hogy a cég régóta rossz pénzügyi helyzetben volt, és látszólag előre menekült: állandóan hiteleket vett fel és akvirált, vagyis újabb és újabb cégeket kebelezett be, miközben a veszteségeit igyekezett mérlegen kívül elrejteni mindenféle kreatív könyvelési trükkel, akvizíciós és adócsalásokkal.


Christo Wiese

De ma még tényleg rengeteg a kérdés. Mi történt pontosan? Súlyos számviteli tévelygések, vagy börtönnel honorálandó szándékos csalás? Hogyan kell nézni a Steinhoff International főtulajdonosára, Christo Wiesére, aki a Forbes idei dél-afrikai milliárdos listáján még 5,5 milliárd dolláros vagyonával a harmadik volt, de a részvényár összeomlás után már nem maradt egymilliárd dollárja sem? Ő lenne a legnagyobb áldozat, vagy éppen ellenkezőleg, a tettesek tettese?

 

Magyar vonatkozás

Dél-Afrikában két hete erről cikkezik a sajtó, a Steinhoff International esetét tartják az ország történetének legnagyobb vállalati csalásának. De az ügy más országokban is vethet hullámokat,  a Steinhoff International 30 országban, 40 különböző kiskereskedelmi márkanévvel bír.

Itthon azért lehet ismerős, mert 2013 óta ebbe a csoportba tartozik a Kika áruházlánc, és 2015-től a dél-afrikai holding a többségi tulajdonosa az Extreme Digital elektronikai kereskedőcégnek is. Ugyanebben az évben jelent meg itthon az elsősorban ruházati termékeiről ismert Pepco (Pepkor nevű háttércéggel).

 

Minden leányvállalat fel van tüntetve a cég honlapján, de párat azért bemutatunk a nagyobb forgalmú cégek közül. Ilyen például

- a brit Bensons for Beds, a Harveys Furniture, illetve a Poundland,

- a Svájcban és Ausztriában erős Lipo,

- a Poco diszkont bútorlánc,

- a latin világot lefedő Conforama,

- az amerikai Mattress Firm,

- az ausztrál Freedom Furniture, a Best & Less, illetve a Fantastic Furniture,

- az ágyspecialista Snooze, illetve Sleepmasters.

 

A Steinhoff most alighanem a létéért küzd, legalábbis a tőzsde így értékeli a számviteli trükközés után kialakult helyzetet. Utólag már vannak olyan versenytársak, akik nyíltabban mernek fogalmazni, azt állítják, hogy nagyon kilógott a lóláb, a Steinhoff bizonyos tranzakcióinak, mérlegtételeinek, felvásárlásainak semmilyen racionális értelme nem lehetett.

 

Wiese sem kellett

A nagy kérdés azonban az, hogy ki tudott a csalásról és ki nem? A vezetők összejátszottak egymással, vagy vannak a tettesek mellett áldozatok is?

Elsőként a korábban csodamenedzsernek tartott, lómániás, istállótulajdonos Markus Jooste vezérigazgató bukott, pedig előtte 30 évig vezette a céget. Jooste a dolgozóknak írt levelében elnézést kért a hibákért, és azért, hogy a negatív sajtómegjelenésekkel rontotta a cég reputációját.

Aztán a vezérigazgatótól átvette volna a vezetést a főtulajdonos, vagyis a milliárdos Christo Wiese, de a dél-afrikai állami nyugdíjalap jelezte, hogy nem tartja őt alkalmasnak a szerepre, mert érintett. Ezt Wiese elfogadta és ő és a fia, Jacob Wiese is lemondtak posztjaikról. A nyugdíjalapnak azért fáj ennyire a történet, mert második számú Steinhoff-részvényesként ő is nagyot bukott a történeten.

A vezetők, a főtulajdonosok a számukra legkedvezőbb esetben is súlyosan gondatlanul vezették a társaságot, félrevezették a befektetőiket, hitelezőiket, de a kinti sajtó vért követel és inkább bűnszervezetben elkövetett csalást valószínűsít.

 

Rosszkor jött

Dél-Afrika rendkívül rossz gazdasági helyzetben van, az apartheid 1994-es bukása óta nem voltak ilyen gyengék a számai, és a botrány megint nagy pofon lesz a gazdaságnak. A botrány ugyanis egészen biztosan elkanyarodik más tőzsdei cégek és a finanszírozó bankok irányába is.

A pontos következmények ma még beláthatatlanok, de egyelőre egy big four tanácsadó bevonásával elkezdődött a korábbi számlák és jó néhány mérleg és eredmény-kimutatás utólagos ellenőrzése és több kimutatást is egészen biztosan meg kell ismételni, ahogyan megkezdődtek a tárgyalások a hitelezőkkel is.

Hazai érintettek: Kika, Extreme Digital, Pepco

A magyar leányvállalatok maguktól semmilyen közleménnyel nem reagáltak a helyzetre, de azt tapasztaltuk, hogy a várható hazai következményeket illetően egyelőre mindenki bizakodó, nem tart a végeken negatív eseményektől.

A Kika Lakberendezési Kft. vezetésétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Kika működését nem érinti a botrány. A Steinhoff egy nagy ernyőszervezet, de alatta mindenki önállóan tevékenykedik. A Kikánál a szokott mederben zajlik a szezonnak megfelelő üzletmenet, vagyis a nagy karácsonyi hajrá, és eddig kifejezetten jók a számok. A cégvezetéstől elmondták, hogy ők is kapják az anyavállalattól a személyi változásokról szóló híreket, de a Kikánál semmilyen vizsgálat nem zajlik.

Az Extreme Digital Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint az Extreme Digital operatív működése - ideértve a financiális folyamatokat is - teljesen független a Steinhoff International csoporttól. Az Extreme Digital pénzügyi szempontból önálló, saját cash flow-val és likviditással rendelkezik.

Ugyan a dél-afrikai cég az Extreme Digital 50,4 százalékos résztulajdonosa, de a magyar tulajdonostárs döntési jogai és lehetőségei megegyeznek a Steinhoff International jogaival és lehetőségeivel, emiatt a magyar online áruház helyzete teljesen egyedi, nem hasonlítható a csoporthoz tartozó más cégekhez. Az Extreme Digital Magyarország vezető online áruháza, az idei Black Friday akció során 20 százalékkal nagyobb forgalmat ért el, mint egy évvel korábban.

Megérkezett a Pepco állásfoglalása is, a társaság elmondta, hogy "bár a tulajdonosi szerkezetünk valóban a Steinhoff kezében összpontosul, a Pepco egy független, önálló csoport és vállalkozás, kevés kötelékkel és függőséggel."

A Pepco deklarálta, hogy a pénzügyi háttere stabil, az utolsó üzleti évének eredménye, 60 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest.

"Erre tekintettel biztosítjuk, hogy a Steinhoff-ügy, valamint az ahhoz kapcsolódó jelenlegi helyzet nem befolyásolja a Pepco befektetéseit és azok fejlődését." - fogalmazott számunkra a cég.

Forrás: index

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.