FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-01-09

Az egekben a faanyag ára

Miközben Románia nettó faanyag-importőrré vált, Kovászna megye legfontosabb exportcikke továbbra is a fa volt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Érdekesen alakult a 2017-es év a romániai erdészeti ágazatban: a törvényi módosítások és az agresszív áremelések oda vezettek, hogy az ország nettó rönkfaimportőrré vált - hasonlóra még nem volt példa. A Romsilva közlése szerint a licitek során a faanyag 43 százalékkal volt drágább, ez főként a bükkfára volt jellemző, ami iránt hatalmas kereslet mutatkozott.

 

"A kiindulási ár 180,26 lej volt köbméterenként, de végül 43 százalékkal drágábban, 258,75 lejért ítélték oda. A tűlevelűek átlagára köbméterenként 317,05 lej, a bükké 238,5 lej, míg a tölgyé 388,06 lej volt, ezek a kiindulási árnál 52, 43, illetve 41 százalékkal voltak magasabbak" - idézi a Mediafax hírügynökség az állami erdészet közleményét.

 

Miközben a Romsilva és más erdőtulajdonosok számára főnyeremény az ilyen mértékű drágulás, a feldolgozók és a bútorgyártók megsínylették a tavalyi esztendőt. Mint a szakmabelieket tömörítő Fordaq Egyesület rámutat, 2011 és 2017 között 250 százalékkal nőtt a faanyag ára, a drágulás üteme a 2011-2018-as időszakot vizsgálva pedig megközelíti majd a 400 százalékot is.

 

Így fordulhatott elő, hogy már tavaly olcsóbb lett importálni, mint a hazai kitermelésű fát megvenni - mutatnak rá.

Románia rönkexportőrből rönkimportőrré vált. Évi mintegy 0,3 millió köbmétert szállítottunk külföldre és több mint 2 millió köbmétert hoztunk be - ismerte el Doina Pană leköszönő erdőgazdálkodási miniszter is a tevékenységét összefoglaló jelentésben.

 

Eközben a Kovászna megyei vámhivatal jelentéséből arra derül fény, hogy Háromszék legfőbb exportcikke ilyen körülmények között is a fa volt, ezt követi a készruha és az autóalkatrészek.

 

Az idézett dokumentum szerint az elmúlt évben 9975 vámeljárást és szabad forgalomba bocsátást végeztek, ez 125 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ugyanakkor a kivitelre szánt, elvámolt termékek értéke 137 százalékkal növekedett.

A jelentés szerint a legtöbb exportra szánt termék a nadrág és a textiláru volt, ezeket az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Jordániában és Oroszországban értékesítették a háromszéki vállalkozók. Fűrészárut, raklapot, rönköt adtak el Törökországban, Indiában, Indonéziában, Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban, az Arab Emirátusokban, Szaúd-Arábiában, Kínában és Koreában, parkettet és fa előregyártott elemeket Svájcban. Autóalkatrészeket eközben Törökországba, Mexikóba, Dél-Afrikába, Tunéziába, és az Egyesült Államokba vittek ki.

A listán más termék is szerepelt: intenzíven kereskedtek a háromszékiek a Moldvai Köztársasággal, ahová dobozt, hullámkartont, varrócérnát, krumplit, horganyzott lemezt, játékot és autóabroncsot szállítottak. Játékokat még adtak el Kanadában és Izraelben is, ezekbe az országokba puzzle-t, és felfújható játékokat exportáltak Kovászna megyei vállalkozók.

A másik oldalon, a behozatalnál elsősorban az elektronikus eszközök és alkatrészek szerepelnek, ezeket Törökországból, Kínából, Moldovából és Svájcból szerezték be a háromszékiek, mustármagot és paradicsompasztát importáltak Ukrajnából, autóalkatrészt Kínából és Thaiföldről, háztartási és ipari elektromos cikkeket Törökországból és Kínából, autóabroncsot Törökországból és Indiából, játékokat Kínából, Tajvánból és Hong Kongból, pamutszövetet, polietilén granulátumot, zsákot, elektromos pumpát Törökországból és Kínából, zöldséget és gyümölcsöt Moldovából és Macedóniából.

A vámügy jelentése szerint 2017-ben 8505 külföldről érkezett csomagot vettek át a sepsiszentgyörgyi postahivatalnál, magánszemélyeknek több mint ezer vámcédulát állítottak ki, az ezek után kiszámolt vámilleték meghaladta az 52 ezer lejt.

Forrás: krónika.ro

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.