FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-12-13

Hírek a német fapiacról

Németország: a faipar egésze +4,1%, CE jel az elektromos bútorokra, faépítés szorgalmazása, a bútoripar egésze -0,2%, a készház részarány 19,7%, visszaesett a parketta termelés, HPE tanúsított raklap, a furnérpiac drámai visszaesése.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


 

2017. január-szeptembben a faipar az előző évihez képest 4,1% pluszban volt. Az építés közeli termékeknél volt a legnagyobb a növekedés 7,4%-kal, de jól fejlődött a fa-csomagolóanyag-ipar (+6,1%) és a fűrészipar (+5,8%) is, míg a falemezipar csak csekély (+0,4%) növekedést mutatott. Ezekkel szemben a parkettaipar jelentős visszaesést (-9%) volt kénytelen elkönyvelni.

 

Forrás.

 

Emelkedtek a beszállítói árak 2017. októberére az előző évhez képest. A részletek itt érhetőek el. (pdf, németül)

 


 

CE jel alkalmazásának elősegítése az elektromos bútorok esetén.

 

Novemberben több bútoripari németországi szervezet közösen tárgyalt arról: hogyan segíthetnék iparágukat a CE tanúsítás EU irányelvének alkalmazását az elektromos bútorok esetén.

Németül: "elektrifizierte Möbel", amit magyarul elektromossággal felszerelt bútornak, vagy minek is nevezhetnénk? Bútorgép?

A lényeg annak megállapítása, hogy mely feltételek teljesülése esetén kell a bútornak CE jellel rendelkeznie, illetve ez esetben kockázatelemzés, jelölési és dokumentációs kötelezettség, stb. Persze együtt kell majd működni a beszállítókkal, tanúsítókkal, vevőkkel is. A VDM (Német Bútorszövetség) kidolgozza hamarosan az első javaslati anyagot.

 

Nos, lehet hogy ezzel hamarosan a magyar bútor gyártóknak is foglalkozniuk kell. Ugyanis ha a német piacon az elektromos bútorokra a CE jelet elkezdik alkalmazni, akkor ez elől a magyar gyártók se nagyon térhetnek ki. Különösen nem, ha ilyen felszereltségű terméket szállítanak a német piacra.

Forrás.

 


 

A németországi tartományi építésügyi miniszterek november végi találkozóján ellenszavazat nélkül úgy határoztak, hogy alapvetően támogatni (szorgalmazni) kell a faanyag építési alkalmazását. Ezzel ráerősítettek a tartományi környezetügyi miniszterek "fával építés elősegítése" idén májusi döntésére.

Hangsúlyozták a fával építés klímavédelmi hatását. A környezetügyi miniszterek javasolták a fenntartható építőanyagok fokozottabb alkalmazását.

Forrás.

 


 

2017. január-szeptember időszakban a német bútoripar enyhe mínuszban (-0,2%) volt az előző évhez képest.

 

Az "Egyéb bútor" (lakó, étkező, háló, kárpitozatlan ülő és bútorrészek) terén 2,1% növekedés volt, ugyanakkor a kárpitosbútor árbevétele 3,8%-kal jelentősen visszaesett. Csak kicsivel kisebb mértékben csökkent a konyhabútor (-3,4%) és az irodabútor (-3,1%) árbevétele. A matracgyártóknál a csökkenés csak -1,5% volt.

 

Forrás.

További részletek itt (pdf, németül), amiből néhány elem:

Az üzleti klímát illetően a helyzet és a jövő megítélése ugyanakkor kedvező, sőt javul.

A német bútorimport első 10 legnagyobb szereplője között Magyarországé a 4. hely. A 10 nagy közül csak Kína (+5,2%) és Csehország (+8,9%) tudta a Németországba bútor bevitelét növelni, az összes többieknél csökkenés volt, így Magyarország esetében: -6,7%.

Németország bútorexportját az első 10 piaca mindegyike esetén növelni tudta. Az első 3 legnagyobb bútor export piaca: USA, Lengyelország és Kína.

A beszállítói árak a bútoripar számára is jelentősen nőttek.

 


 

Németországban a készház építés részaránya 19,7%-ra nőtt.

 

2017. első 3 negyedévében 8,4%-kal több egy- és kétlakásos készházra adtak be építési engedély kérelmet, mint a szintén sikeres hasonló tavalyi időszakban, pedig e szegmens összes építési engedély kérelme 5,1%-kal csökkent.

2016. egészében az egy- és kétlakásos házaknál a készház részarány még 17,8% volt. Az első 3 negyedév és egyéb tényezők alapján 2017. egészére e részarány bizonyosan 19% fölött lesz.

 

Forrás.

 


 

2017. első félévben mennyiségben 7,2%-kal 3,86 Mm2-re visszaesett a német parketta termelés. E jelenség legjobban a háromrétegű parkettát (-7,6%; 3,58 Mm2-re) érintette, de a csaphornyos (-4,8%; 118 em2-re) és mozaik (-0,1%; 171 em2-re) parkettánál is visszaesés volt.

A visszaesés értékben ugyanakkor kevesebb (-3,4%, 100 M Euróra) volt.

 

 

Forrás.

 

A Német Parkettaszövetség (VDP) Burgenlandban a Paradornál Güssingben tartotta 2017. őszi ülését.

A VDP elnöksége szerint elsősorban a faimitációk előretörése az oka a parkettatermelés 2017. első félévi visszaesésének. A vevők vágynak a fa kinézetre és érzésre, de az egyre jobb utánzatok miatt egyre nehezebb azokat a valódi fától megkülönböztetni. A kézműves üzemek kapacitása egyre kisebb a szakember hiány és a nem elegendő jól képzett munkatárs miatt. Ezen visszaesés ellenére a VDP parkettagyártói az építési konjunktúra gyengülése ellenére jól helytállnak.

 

 

A VDP tagjainak továbbra is a minőséget kell előtérbe helyezniük. Ebben segítségükre lehet a nemzeti, európai, nemzetközi szabványosítás, valamint az olyan kutatási projektek, mint az EUROPArquet.

A www.parkett.de helyen a végvevők akár a közelükben lévő parketta lerakókat is találhatnak. Nagyon aktív a szövetség sajtómunkája. Ezért is nagyon örült az elnökség a szakújságírók rekord létszámú részvételének. nagy érdeklődéssel látogatták meg a Parador gyárat, ahol láthatták: milyen magas technikai színvonalon és precizitással készül manapság a parketta a VDP tagjainál.

Forrás.

 


 

A Német Facsomagolóanyag, Raklap és Exportcsomagolóanyag Szövetség (HPE) őszi ülésén új szakmai csoportot hozott létre "HPE tanúsított raklap" néven. 20 HPE tag cég csatlakozott ehhez, vállalva a HPE-Irányelvben leírt szigorú szabvány alkalmazását.

 

 

Az üzemeket külső minőségtanúsító szervezet vizsgálja, és e cégek alkalmazhatják az új Szakmai-Csoport-Logót. Az ülésen újraválasztották az elnököt és az alelnököt. A HPE ügyvezetője: "A minőségi offenzívánkat tovább visszük és a Szakmai Csoport tagjai között online információcserét működtetünk, s örömmel vesszük az új tagokat."

A HPE-nek 400 tagja van, melyek a szakterület mintegy 2,3 milliárd Euró árbevételének 80%-át képviselik. A teljes szakterület éves faigénye - a 20 fő alatti üzemeket is beleértve - mintegy 6 millió m3.

 

Forrás.

 


 

A német furnérpiac

 

Az elmúlt évtizedekben a német furnérpiacot a drámai visszaesés jellemezte a termelés, az export és az import terén is. 1995-2016. között a piac 300 millió Euróról időközben 65,3 millió Euróra esett vissza, majd legutóbb az előző évhez képest 22,4%-kal nőtt. Ugyanez idő alatt a belföldi termelés 51,5 millió Euróra csökkent, az export növekedése lassult, majd 144,7 millió Eurót ért el, az import továbbra is jelentősen nő, a mostani 158,5 millió Euróra.

Németország az elmúlt 20 évben az erdős furnértermelői pozícióból furnér kereskedővé lett. A német furnér legnagyobb részét már nem Németországban gyártják, hanem külföldről importálják. Németországban még hat furnértermelő cég működik. A termelés nagy része külföldre települt.

2016-ban 158,5 millió Euró értékben importált Németország furnért, ami az előző évhez képest 10,9% növekedést jelent.

 

Forrás.

 

A fenti források alapján
tömörítette, összeállította: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.