FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-10-19

Dámvadak a Gyulaj Zrt-nél, küzdelem a bálványfával, lombkorona tanösvény a Magas-Tátrában

Elkezdődött a dámvadak barcogása, a Gyulaj Zrt dámvad gazdálkodása; küzdelem a bálványfa ellen; lombkorona tanösvény a koronaszint felett a Magas-Tátrában. E témákat mutatja be az ECHO TV Zöld Világ című műsora.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Október elején elkezdődött a dámvadak üzekedési időszaka, a barcogás. A jelenlegi világranglistán az első 50 dámtrófea mintegy 60 százalékát teszik ki a magyar dámlapátok. A Gyulaj Zrt. területén elejtett bikák ezek között is kiemelkedő helyen szerepelnek, mind mennyiségben, mind minőségben. Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója mutatja be a milyen eredményeket értek el a dámvad gazdálkodás terén.

Sokan nem ismerik a bálványfát. Magyarországra még a 19. században hurcolták be Ázsiából. Azóta pedig egyre több gondot okoz erdőségeinkben. Szidonya István, az SM Consulting Kft. ügyvezetője elmondja, hogy 7 évi fejlesztéssel hoztaklétre olyan gyomirtószer kombinációt, amellyel sikeresen lehet harcolni a bálványfa ellen. Az e fafajjal kapcsolatos problémákat és további ismereteket pedig Limp Tibor, a Parkerdő Zrt. műszaki vezetője ismerteti.

A legmagasabb (átlagosan 24 m) lombkorona tanösvény pazar panorámával a Magas-Tátrában. Az építők célja évi 100.000 látogató oda vonzása a térségbe. A szerkezet 4 millió Euróba került. A német Erlebnis Akademie AG beruházása, amiben együttműködött Szlovákia Természetvédelmi Hivatala és a Pieyini Nemzeti Park. A tanösvény a koronák felett 1234 m hosszú, 1.000 m3 duglász és vörös fenyőből épült. A kilátótorony rész 34 m magas. Lejönni csúszdán is lehet.

 

 

A fenti filmhez tartozik még, hogy az ECHO-TV csatorna ZÖLD VILÁG című ismeretterjesztő műsora és a HAZAI VADÁSZ/HAZAI ERDÉSZ magazinja a jövőben rendszeresen együtt fog működni a magyar vad-  és erdőgazdálkodás eredményeinek, munkájának még szélesebb körű bemutatása érdekében. Az első ilyen adás tekinthető meg a fenti filmen, hiszen az október 13-án, pénteken 18:30 órakor kezdődött ZÖLD VILÁG-ban a Gyulaj Zrt. területén zajló dámbarcogásról, és az egyre agresszívebben terjeszkedő bálványfáról szerezhettek a Nézők új ismereteket.  Ezekkel a témákkal a HAZAI VADÁSZ / HAZAI ERDÉSZ foglalkozott már, de aktualitásuk miatt a ZÖLD VILÁG ismeretterjesztő műsorban az eddigiektől eltérő, és közérthetőbb formában kerülnek a Nézők elé.

Az új műsor riportere Szabó Orsolya.

Forrás: Echo TV, Hazai Erdész

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.