FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-09-18

Az akáctermesztés jövője - Tapasztalatok a hazai akác fajtavizsgálatokban

Erdészeti fajtabemutatót tartott a NÉBIH szeptember 14-én. A szakmai napot a "125 éves a növényfajtakísérlet" című jubileumi programsorozat részeként rendezte meg a hivatal. Az összejövetel középpontjában a Helvéciai Fajtakísérleti Állomáson mintegy 20 éve elkezdett akác fajtavizsgálatok eredményei álltak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

 

A Helvéciai Fajtakísérleti Állomás adott otthont a NÉBIH legutóbbi erdészeti fajtabemutatójának, melynek résztvevőit Lukács József, a NÉBIH tenyésztési és növénytermesztési elnökhelyettese köszöntötte. A szakmai eseményen az akáctermesztés tapasztalataival és jövőbeni irányaival ismerkedhettek meg a jelenlévők. A téma iránti nagy érdeklődést mutatta, hogy a magyar nemesítőkön és gazdálkodókon kívül a szomszédos országokból is jó néhány vendég érkezett a bemutatóra, így több mint 70 szakember tekintette meg a NÉBIH hatósági vizsgálatait.

 

 

 

Magyarország erdőterületének csaknem negyedét, míg a hazai élőfa-készlet mintegy 14%-át teszik ki az akácerdők. Számottevő kiterjedése mellett ugyancsak említésre méltó, hogy az akácerdő az egyik legértékesebb megújuló energiaforrásunk, ráadásul azokon a területeken termel faanyagot és oxigént, ahol más mezőgazdasági növényi kultúrákat már nem lehet eredményesen termeszteni.

A magyar mezőgazdaság és erdőgazdálkodás számára egyaránt kiemelten fontos a magas színvonalú növénytermesztés, melynek alapját a genetikai anyagok megőrzése, a növényfajták állami elismerése, a megfelelő minőségű vetőmag, vegetatív szaporító-alapanyag, illetve ültetési anyag előállítása és felhasználása, valamint a korszerű fajtahasználat képezi. A Helvéciai Fajtakísérleti Állomás csaknem két évtizede végzi hatósági, fajtavizsgálati tevékenységét a fenti célok szellemében. Az itt folytatott hatósági vizsgálatok és kísérletek eredményeit a NÉBIH munkatársai mutatták be a szakmai napon, ahol arról is szó esett, hogy a helvéciai állomás fontos bemutató helyszínként szolgál a fajtákat használó gazdálkodók számára. A program részeként az újonnan bejelentett fajták DUS-megkülönböztethetőség, egyöntetűség és állandóság-vizsgálatát 40 bejelentett és államilag elismert fajtán mutatták be. A bemutatón a gazdasági értékvizsgálatokat 5 különböző üzemi kísérletben tekintették meg, ahol 16 bejelentett és államilag elismert fajta teljesítményét hasonlítják össze 18 hektár nagyságú kísérleti területen.

 

A Helvécián tartott NÉBIH akác bemutató programja: előadók és előadás címek felsorolása.

 

A magyar mezőgazdaság és erdőgazdálkodás számára a biológiai alapok jelentik a termesztés biztonságát. A magas színvonalú növénytermesztés alapját jelentő genetikai anyagok megőrzése, a növényfajták állami elismerése, a megfelelő minőségű vetőmag, vegetatív szaporító-alapanyag, illetve ültetési anyag előállítása és felhasználása, valamint a korszerű fajtahasználat alapvető nemzetgazdasági érdek.

Az akácot az 1710-es évek táján hozták be hazánkba dísznövényként. Erdőtelepítési célra az 1750-es években, alföldi futóhomok megkötésére 1800-as évektől kezdődően használják. Az eltelt több mint 200 évben ez a faj jól alkalmazkodott a környezetéhez. "Az országban telepített akácerdők kiválasztott és szelektált genetikai erőforrásainak megőrzése és fejlesztése nem önmagáért való, hiszen ezek a géngyűjtemények biztosítják a tartamos és fenntartható erdőgazdálkodás biológiai alapjait." - mondta dr. Bordács Sándor a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának osztályvezetője.

Hazánk erdőterületének mintegy 25%-a, élőfa-készletének 14%-a akác erdő, illetve az ország éves kitermelt bruttó fatömegének 20%-át akác erdeinkből vágják ki. A gazdálkodói érdekek megkívánják, hogy a gazdálkodók a lehető legjobb származású szaporítóanyagokat használhassák fel az akáccal végzett erdősítéseknél, felújításoknál. Az akácerdő az egyik legértékesebb megújuló energiaforrásunk, ráadásul azokon a területeken termel faanyagot és oxigént, ahol más mezőgazdasági növényi kultúrákat már nem lehet eredményesen termeszteni. "Az idén rendezvénysorozattal emlékezünk arra, hogy 1892-ben a Magyaróvári Országos Növénytermelési Kísérleti Állomáson vette kezdetét Magyarországon a növény fajtakísérleti tevékenység. Az erdészeti fajtakísérletek csaknem 50 éves múltra tekintenek vissza, amelyek eredményei nemzetközi összehasonlításban is figyelemre méltóak. Az elsősorban nyár, fűz és akác fajtákkal létesített fajtakísérletek segítenek a gazdálkodóknak az erdőterületek felújításához, valamint a mostanában nagy érdeklődésre számot tartó faültetvények telepítéséhez alkalmazható fajták kiválasztásához. Az akác fajtaszelekciójának alapjai még régebbre tekintenek vissza, a múlt század harmincas éveiben Fleischmann Rudolf, a neves gabonanemesítő kezdte el a nemesítését, felismerve az akác hazai kiemelkedő jelentőségét" - folytatta dr. Bordács Sándor.

Helvécián végig kísérhetjük a nemesítő által bejelentett fajtajelölt útját az államilag elismert fajtává válásig. Állami elismerésben az a növényfajta (hibrid, klón és magtermesztő ültetvény) részesíthető, amelynek legalább egy lényeges tulajdonsága előnyösebb, mint a köztermesztésben lévő fajtáké, valamint egyedei más fajtáktól megkülönböztethetőek, egyöntetűek, tulajdonságai öröklődnek. Az állami fajtavizsgálatokat - DUS és gazdasági érték vizsgálat - a NÉBIH végzi a fajtakísérleti állomásokon. A program részeként az újonnan bejelentett fajták DUS vizsgálatát 40 bejelentett és államilag elismert fajtán mutatták be. A bemutatón gazdasági értékvizsgálatokat 5 különböző üzemi kísérletben tekintették meg, ahol 16 bejelentett és államilag elismert fajta teljesítményét hasonlítják össze 18 hektár nagyságú kísérleti területen.

Az akác kísérleteket és a kiértékelt eredményeket a NÉBIH munkatársai mutatták be. Az előadások során elhangzott, hogy a fajtakísérleti állomásokon létesített kísérletek eredményei elsősorban az állami elismeréshez szükséges előterjesztések alapadatait szolgáltatják, de egyúttal fontos bemutató helyszínekként szolgálnak a szakmai tudástranszfer részeként a fajtákat használó gazdálkodói gyakorlat részére.

 

Az előadások után Bagaméry Gáspárnak, Bach Istvánnak és Erdős Lászlónak - megköszönve, az erdészeti fajtanemesítés és kísérletek terén több évtizeden át kifejtett munkájukat - átadták a Magyarország erdészeti tájait bemutató 2017-re újraírt könyvek két kötetét. (Sokan "a Danszky könyvek"-ként ismerik ezek elődeit.) Most a NÉBIH adta ki, a főszerkesztő dr. Führer Ernő.

 

 

 

A program további részében az újonnan bejelentett fajták DUS vizsgálatát és kisparcellás fajtakiválasztó kísérleti területeit mutatták be a NÉBIH munkatársai. A téma iránti nagy érdeklődést mutatta, hogy a magyar nemesítőkön és gazdálkodókon kívül a szomszédos országokból is érkeztek gazdálkodók a bemutatóra, így több mint 70 szakember tekintette meg a NÉBIH NKI hatósági vizsgálatait.

 

 

A fenti fényképek nagyobb méretben és néhány további fotó látható az alábbi képcsoportra kattintva.

 

Forrás: NÉBIH (kiegészítve)
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.