FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-08-09

A nagyragadozók száma Szlovákiában folyamatosan növekszik.

A nagyragadozók száma Szlovákiában folyamatosan növekszik. A mezőgazdasági szaktárca a jövőben elkerülhetetlennek tartja a regulációjukat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Agrárágazat ezt a megállapítást az erdőgazdálkodás 2016-os évi eredményeiről készített beszámolójában az ún. „Zöld jelentésben“ tette, melyet nem rég adott közre véleményezésre.

Úgy a túlszaporodott medve, mint a farkas alapos állományszabályozást követel. Az állományuk apasztását nem csak az általuk okozott károk indokolják, hanem a viszonylag kis területekre szorult állománysűrűségük és nem utolsó sorban az emberrel szembeni viselkedésükben fellépő negatív változások.”

 

 

Az erdészek becslése szerint 2016. márciusában Szlovákiában 2235 medve élt. Ebből a vadászok elejtettek 18 medvét és további 16 medve elhullott. A farkasok becsült száma a tavalyi év tavaszán 2.540 egyed volt. A vadászok 47 farkast vadászaton ejtettek el és további 6 farkas a természetes elhullás áldozata lett.

A csülkösvad állománya is folyamatosan növekszik. A „Zöld jelentés” szerint a csülkösvad több helyen veszélyezteti az erdők megújulását miáltal ökológiai és anyagi károkat is okoz. Ennek legfőbb okozói a hibásan összeállított vadgazdálkodási tervek, a tervek nem teljesítése, a vad helytelen és gyakran felesleges „kiegészítő” takarmányozása és az időjárási változások figyelmen kívüli hagyása. A 2016-os évben így is jóval több csülkösvad lett a vadászok zsákmánya, mint 2015-ben.

A tátrai zergék száma 234 egyeddel növekedett és a tavalyi évben számuk elérte a 1262 darabot. Kritikusan csökkent a fajdfélék, a süket és nyírfajd állománya melyek összességükben nem érik el 2.000 egyedszámot. A jövevény fajnak számító nyestkutyák és az aranysakálok száma viszont erősen növekvő tendenciát mutat. Szlovákiában az Agrár- resszort 38 emberre támadó medvét ismert el igazoltan, ami 6 esettel több, mint a 2015-ös évben. A medvetámadások nem okoztak jelentősebb károkat az emberi egészségben vagy emberi életekben.

 

A vad által okozott kár

 

A csülkösvad által okozott vadkár a mezőgazdaságban és az erdőgazdaságban elérte 1,37 millió €Euró-t, ami közel 100-ezer € kevesebb, mint az előző évben. A nagy ragadozók okozta károk viszont 341 ezer €Euró-val meghaladták a 2015-ös károkat és 2016-ban elérték 1,75 millió Eurót. A legtöbb kárt a farkas okozta 1,29 millió €, melyet a hiúz követ 323 ezer Euró-val. A barna medve kártétele 136 ezer €-ban mérhető. „A nagyragadozók által okozott kárból legtöbb kár a vadászatot és a vadállományt érte. A vadban tett kár eléri a 1,63 millió Euró€-t” – írja a minisztériumi jelentés.

2016-ben Szlovákiában 1883 vadászterület volt nyilvántartva és a revírek átlag területe 2.366 hektár. Mivel Szlovákiában a Szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium irányítja a vadászatot a tevékenységet érintő jelentések és információk ugyanúgy befutnak a vadásztársaságok által bérelt erdészeti és mezőgazdasági területekről, mint ahogy ismertek az Állami Erdészet vezette rezsi területek vadászati információi is.

 

Fordította és összeállította: Takács Frigyes

Foto: Godal Ivan

Forrás: vadaszat.sk

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.