FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-06-13

Második helyezést ért el a "Gemenc - Az árterek világa" a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon

Második helyezést ért el Gemenc - Az árterek világa című film a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, sőt az M5 Televízió különdíját is elnyerte az alkotás. A forgatásról Utassy György erdész, a film kocséri származású természetfotósa és operatőre mesélt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Mi lehet a közös egy könyvvizsgálóban, egy erdészben és egy vállalkozóban? Mindhármukat magával ragadta a Gemenci erdő szemet gyönyörködtető világa, és 2012-ben elhatározták, filmet készítenek szépségéről. Amatőrökként vágtak neki az 5 éven keresztül tartó forgatásnak.

 

- Mióta foglalkozik természetfotózással? - kérdeztük Utassy Györgyöt.
- Gyakorlatilag általános iskolás korom óta. Nagybátyám tartott ugyanis a kocséri iskolában egy fotószakkört, ott tanultam például filmet előhívni. Természetesen akkoriban még főképp a családi és a házunk környéki fotózást műveltem, de már akkor nagyon szerettem a természetet. Komolyabban 2007 körül kezdtem természetfotózással foglalkozni.

 

Több mint 100 óra anyagot vettek fel, ebből vágták össze az egyórás filmet az alkotók.

 

- Hogyan született az ötlet, hogy filmet forgassanak a Gemenci erdő világáról?

- Közös elhatározás volt. Sokat jártunk együtt Olma Frigyessel, a film rendezőjével Gemencre szarvasokat, vaddisznókat, illetve magát a tájat fotózni, melynek szépsége lenyűgözött bennünket. Általában Barkuti Balázs pihenőházában szálltunk meg, aki később a film operatőre lett. Egyik ilyen alkalommal vetődött fel a gondolat. A Török Zoltán által rendezett Vad Magyarország című filmről beszélgettünk, akkor született meg bennünk az ötlet, hogy milyen jó lenne egy természetfilm, mely a Gemenci erdő szépségeit mutatja be.

- Mennyi idő alatt készült el a film?

- Több mint 5 év alatt: 2012-ben kezdtük, az utolsó forgatás pedig 2016-ban volt. Amatőrökként vágtunk bele. Frigyes könyvvizsgáló, Barkuti Balázs vállalkozó, én pedig erdész vagyok: gyakorlatilag a forgatások alatt sajátítottuk el a szakma fortélyait. Mivel főállásban dolgoztunk, így főleg hétvégén tudtunk filmezni. Nagyban segítette a munkánkat a helyismeret. A korábbi természetfotózásaink alkalmával megtanultuk, mely vadak mely útvonalakon közlekednek, hol találhatóak szép tájak, és mely évszakokban a legszebbek. Frigyes készített egy forgatókönyvet, melyben nagyjából elképzeltük, mit szeretnénk mindenképpen megörökíteni: például szarvasbőgést és vaddisznófürdést. Persze nagyon ritkán esett meg, hogy valóban azt találtuk, amiért indultunk, hiszen a természetfilmek színészei kiszámíthatatlanok. Volt, hogy vaddisznóra mentünk, de végül madarakra leltünk, vagy éppen nem jött semmi. Emellett az is előfordult, hogy a gólyafészekben elhelyezett kamerába belecsapott a villám, és tönkretette az egész rendszert. Más alkalommal a drón, mellyel légi felvételeket készítettünk, fennakadt egy fán. Ipari alpinistát kellett hívni, hogy lehozza. Az utómunka is nagyon sok időt igényelt: több mint 100 óra anyagot vettünk ugyanis fel, ebből vágtuk össze az egyórás filmet.

- A film visszatérő karaktere egy feketególya pár. Miért a gólyákat választották főszereplőknek?

- A film tavasztól őszig mutatja be a Gemenci erdő világát. A feketególyák tavasszal érkeznek a fészkükbe, ősszel pedig melegebb éghajlatra repülnek, ezért tökéletes összhangot alkotott hazánkban tartózkodásuk ideje a film előre eltervezett időkeretével. Másrészt, védett és nagyon érzékeny állatok. Ha csak megközelíti valaki a fészküket, vagy annak környékén fákat irtanak ki, rögtön elhagyják fészküket, ezért nagyon nehéz bepillantást nyerni­ az életükbe. Ezért akartuk elsősorban azokat bemutatni a nézőknek. Sikerült lencsevégre kapnunk a fészekrakásukat és a fiókáik nevelését is.

- Mekkora az érdeklődés hazánkban a természetfilmek iránt?

- A filmforgalmazónk azt mondta: egyre nagyobb a magyarok igénye a hazai tájak megismerése iránt. Mintegy reneszánszukat élik manapság a természetfilmek.

- Lesz-e folytatás: tervezik-e más hazai természeti kincs megfilmesítését?

- Rengeteg munkát és energiát fektettünk a filmbe, úgyhogy most biztosan pihenünk egy kicsit. Konkrét célunk jelenleg nincsen, de nem kizárt a folytatás.

 

Önerőből finanszírozták az alkotást

Utassy György elmondta: a gólyakamerák felszerelését és üzemeltetését a Gemenc Zrt. munkatársai végezték, mely nagy segítséget jelentett számukra. Bár a film összköltsége nem érte el a 10 millió forintot, de nem is állt messze ezen összegtől. A kiadásokat teljes egészében a filmkészítők állták. Bár regisztráltak egy közvetett állami támogatásra, de még nem dőlt el, megkapják-e. Ez a támogatás a teljes összeg körülbelül 20 százalékát fedezné utólagosan.

Forrás (szöveg és kép): baon.hu

Kapcsolódó:

 

Mozi film május 18-tól: Gemenc - árterek világa FATÁJ 2017-05-22
Május 18-ától országszerte a mozikban a Gemenc - Árterek világa című természetfilm, mely 5 éven át készült és ezt folyamatosan segítették a Gemenc Zrt. erdészeti szakemberei.

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.