FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-05-24

Bútor-összeszerelés titkos praktikái

Egy konyhabútor vagy egy gardróbszekrény összeszerelése nem egyszerű mutatvány. Rengeteg időt vesz igénybe, rengeteg energiát emészt fel. A folyamat legtöbbször idegőrlő és még a legnyugodtabb embert is képes kihozni a béketűrésből.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A nagyobb bútoráruházaknál igényelhetünk házhoz szállítást és bútor összeszerelést is, de megkérik az árát. Nem csoda, hogy sokan felismerték az ebben rejlő lehetőséget, rengeteg cég és szakember vállal már bútor összeszerelést. Utánajártunk, hogyan spórolhatunk úgy, hogy nem nekünk kell szenvedni a szereléssel, de nem is fizetünk vagyonokat a bútoróriásoknak.

 

Egy egyszerűbb problémára is nehéz jó villanyszerelőt vagy asztalost találni. Az igazán jó szakemberek többsége vagy már külföldre ment, azok közül pedig, akik itt maradtak, sokan horribilis árat kérnek a szolgáltatásaikért, ráadásul hónapokra előre teljesen be vannak táblázva. Nem könnyű a helyzete annak, aki például új konyhabútort szeretne venni. Azt ugyanis egyedül összerakni szinte lehetetlen. Nem véletlen, hogy a legtöbben inkább szakértőkre bízzák a dolgot.

Dönthetünk úgy, hogy abban az áruházban kérünk bútor összeszerelést, ahol az adott terméket vásároltuk. Az IKEA áruházban általánosságban a bútorok vételárának 9 százalékát kell kifizetni, plusz az egész országot lefedő zónánkénti kiszállási díjat, mely 14 990 forinttól 74 990 forintig terjedhet a távolságtól függően. A konyhabútort és a fürdőszobabútort viszont nem az átlagos bútorok közé sorolják, így más árazás vonatkozik rájuk.

 

A Pénzcentrum értesülései szerint az IKEA áruházban a bútor összeszerelés árazása most változott meg. Eddig a náluk vásárolt bútorok 11 százalékát és a kiszállási díjat kellett kifizetnie a vevőknek.

 

Előbbi esetében a konyha teljes körű összeszerelése, mely tartalmazza nem csak a konyhabútor elemek, de a munkalap összeszerelését, elektromos és háztartási készülékek, beépített gázkészülékek, mosogató, csap, elektromos szerelés (világítás) költségét 16500 forint/méter, plusz a zónánként fizetendő kiszállási díj, ami 9990 forinttól 64 990 forintig terjed. Ezen szolgáltatások azonban külön-külön is igényelhetők, ebben az esetben a zónánkénti kiszállási díj azonos, de a szolgáltatások árai kedvezőbbek. Fürdőszoba esetén a szekrény összeszerelésének díja 9500 forint/méter, a mosdó és a csap összeszerelése 4500 forint szolgáltatásonként, melyhez a már korábban feltüntetett zónánkénti árazás jön még.

Átlagosan elmondható, hogy havonta közel ezer vásárlónk él az összeszerelés lehetőségével - tudtuk meg a svéd bútoráruháztól. Általában egyébként a PAX gardróbrendszerük, a METOD konyhai megoldásaik és fürdőszoba bútoraik vásárlásakor kérnek vásárlóik összeszerelést.

 

A Pénzcentrum utánajárt, a KIKA áruházak is vállalnak összeszerelést. A legtöbb vásárló náluk is a konyhabútorokhoz és a hálószobabútorokhoz kér segítséget. Az összeszerelés díja a termék vételárától függ, és a termék összeszerelésén túl akár elektromos készülék csatlakoztatását vagy vízcsap bekötését is vállalják, emellett az ár tartalmazza a csomagolóanyag elszállítását is.

 

Tízezreket takaríthatunk meg

A fenti összegeket figyelembe véve nem csoda, hogy sokan meglátták a bútorösszeszerelésben rejlő lehetőséget.  Gyors internetes kereséssel rengeteg ezzel foglalkozó céget, szakembert találhatunk. Óriási árkülönbségek vannak. Van, aki közel annyit kér a szolgáltatásaiért, mint az IKEA, és így is rengeteg a munkája. Ugyanakkor vannak, akik kifejezetten olcsónak számítanak, és a bútoróriásokhoz képest potom pénzért vállalják a munkát. Érdemes tehát alaposan szétnézni, több telefonhívást is lebonyolítani, mielőtt megbíznánk valakit.

Egy évvel ezelőtt ez még egy piaci rés volt, most már azért van konkurencia, de még így sem telített a piac - mondta a Pénzcentrumnak Vegecsány Attila. Ő egyébként asztalos, korábban a gyártói oldalon dolgozott, de egy egészségügyi probléma miatt váltania kellett. Áttért a lapra szerelt bútorok összeszerelésére. Tapasztalata szerint tavasztól őszig sok a munka, az év eleje valamivel nyugalmasabb. Főleg Budapest 30-40 kilométeres vonzáskörzetéből keresik a bútor összeszereléssel foglalkozó cégét.

A gardróbszekrények összeszerelése náluk 12 ezer forintról indul, de egy kisebb, két ajtós szekrény valamivel olcsóbb, az alsó hangon hétezer forint.

 

A konyhabútorok összeszereléséért többet kérnek, de az tovább is tart. Alaphangon két munkanappal érdemes számolni, egy egyszerűbb, kevés elemből álló konyhabútort nagyjából 80 ezerért raknak össze, és ehhez jön még a 3000 forintos kiszállási díj.

 

Átküldik a képet, az elemek számát, megnézzük, ez alapján tudunk ajánlatot tenni - magyarázta.

Vállalnak óradíjas szereléseket is. Például a megrendelő által összeszerelt konyhabútorra a munkapult méretre szabása és rögzítése, konyhai gépek, mosogatótálca helyének kivágása és beszerelése, a lapra szerelt bútorok helyszíni átalakítása, kisebbre vágása céljából érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatást. A kiszállási díj mellett óránként 5000 forintot kérnek ezekért a munkákért. "Mivel lelkiismeretesen és jól végezzük a munkánkat, így meg lehet ebből élni" - mondta.

 

Sík István hobbiból kezdett el összeszereléssel foglalkozni. 50 éves, korábban vezető beosztásban dolgozott egy multinál, de váltani akart, így önálló vállalkozásba kezdett. "Hatalmas a kereslet" - mondta a Pénzcentrumnak. Ha valaki konyhabútor összeszerelésében kéri a segítségüket, úgy kell számolnia, hogy az egyes elemenként 5500 forintot kérnek.

Vagyis a szekrények összeszerelése, beleértve az ajtókat, fiókokat, fogantyúkat, lábakat, sarokpántokat, belső kiegészítőket, polcokat, takarólapokat, szekrénypárkányokat, munkalapot és szegélyeket, egyenként 5500 forintba kerülnek. A mosogató és a csaptelep beépítése darabonként 5000 forint. A szoba és irodabútorok összeszereléséért az IKEA korábbi gyakorlatához hasonlóan ők is a vételár 11 százalékát kérik el, plusz van egy kiszállási díj. Ez Budapest területén 4600 forint, egyéb helyszíneken 4600 forint + 190 Ft/km.

 

Hetente legalább negyven alkalommal keresik meg a Kéz a háznál nevű cég ezermestereit. A két és fél éve működő cég óránként ötezer forintot kér szolgáltatásaiért - ebben a vizes blokk bekötése és villanyszerelés is benne van. "Néhány hete egy nyolcszázezres gardróbszekrénysor összeszerelésében kérték a segítségünket. Összesen 11 óra alatt végeztünk a munkával, így az ügyfél 56 ezer forintot fizetett" - mondta Agócs Balázs, a cég ötletgazdája.

 

"Minden esetben két ember száll ki egy teljesen felszerelt furgonnal, amiben minden szükséges eszköz megtalálható. A csapatot úgy állítjuk össze, hogy a megrendelésnek megfelelő szakember legyen az egyik tag. Ha pedig úgy ítélik meg, hogy komoly a baj, akkor ajánlanak egy másik szakembert"- mondja. Náluk alvállalkozókkal együtt húszan dolgoznak, minden felmerülő problémára van megfelelő emberük. Az általuk összeszerelt bútorokra és az általuk végzett munkára két év garanciát adnak.

 

Miért érdemes szakembert hívni?

Noha első látásra úgy tűnhet, mi magunk is boldogulunk egy feladattal, a hozzá nem értésből később is gondok lehetnek. A Pénzcentrum által megkeresett cégek közül több is említette, hogy gyakran előfordul, hogy egy rokon, egy családi barát által korábban összerakott bútor miatt hívják őket. Azt mondták láttak már mindent: fordítva beszerelt vasaltokat, rosszul felfúrt fogantyúkat, átcsavarozott ajtólapokat.

 

Ezek megszereléséért persze megint csak fizetni kell. Ha tehát viszonylag olcsón meg akarjuk úszni a dolgot, érdemes időt és energiát nem kímélve átnézni az ajánlatokat és hozzá nem értő ismerősök és barátok helyett szakemberekre bízni a dolgot. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a piacon sok a kókler. A szakember és a cég kiválasztásánál az ár mellett mindig érdemes figyelembe venni azt is, vállal-e garanciát a munkájára.

 

 

Forrás: Pénzcentrum

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.