FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-05-16

Az erdők és az erdőgazdálkodók érdekeit védi az erdőtörvény módosítása, ma délelőtt elfogadta a parlament az Erdőtörvény módosítását

Az Országgyűlés ma elfogadta az Erdőtörvény módosítását. A jogszabály mintegy két és fél éves előkészítésében hangsúlyos szerepe volt 3 szervezetnek, a NAK, az OEE és a MEGOSZ véleménye szerint a módosítás az erdők és az erdőgazdálkodók érdekeit védi, a természet értékeinek megőrzése mellett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Országgyűlés a ma elfogadta az erdőtörvény módosítását. A jogszabály mintegy két és fél éves előkészítésében hangsúlyos szerepet játszott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve stratégiai partnerei, az Országos Erdészeti Egyesület és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége. A három szervezet véleménye szerint a jogszabály-módosítás az erdők és az erdőgazdálkodók érdekeit védik, a természet értékeinek megőrzése mellett.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság Erdészeti Albizottságának elnöke a jogszabály-módosítás kapcsán kifejtette: Magyarországon a természetvédelmi korlátozással érintett erdők aránya eléri a 40%-ot. A korábbi erdőtörvény és a természetvédelmi törvény viszont nem teremtette meg a természetvédelmi korlátozások ellentételezését, ami azt eredményezte, hogy a túlzó mértékű, szakmailag nem kellően alátámasztott természetvédelmi korlátozások szinte megfosztották az erdőtulajdonosokat a fenntartható erdőgazdálkodás folyamatos gyakorlásától. Ez vidéki munkahelyek ezreit veszélyezteti, másrészt a magánerdők több mint negyedén, legalább 250 ezer hektáron nem folyik gazdálkodás. Csak ezen területek termelésbe vonása megoldaná a tűzifahiányt, jelentős adóbevételeket hozna és vidéki munkahelyeket teremthetne. Az erdőtörvény módosítása megteremti a lehetőséget a szakirányítás és az erdőkezelés támogatására, ami részbeni megoldást jelent az előbbi problémák kezelésére - hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A NAK elnöke kiemelte: az erdőtörvény módosításával - az Európában már hosszú ideje bevett gyakorlatnak megfelelően - a törvényben leírt eseteken felüli természetvédelmi korlátozások csak az erdőgazdálkodóval egyeztetve léphetnek életbe, és azokért arányos kompenzáció jár majd. "Ez egyáltalán nem lehetetleníti el, vagy szorítja háttérbe a természetvédelmi szemléletű erdőgazdálkodást, ellenben nagyban hozzájárul a magántulajdonú erdők hatékonyabb hasznosításához, és megteremti azt a már régen hiányzó összhangot és egészséges egyensúlyt, amire a magyar vidéknek égetően szüksége van" - tette hozzá Győrffy Balázs.

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) elnöke elmondta: az állami tulajdonban lévő erdők elsődleges funkciójának továbbra is a közérdekű szolgáltatások és a társadalmi igények fokozottabb kielégítésének kell lennie. Hozzátette: az erdészeti ágazati szabályozás kiemelt célja és eszköze az erdőgazdálkodás fenntarthatóságának biztosítása, ez azonban - különösen a magántulajdonú erdők esetében - a gazdálkodás és a tulajdon megalapozottabb korlátozása mellett, illetve kisebb adminisztrációs terheket eredményezve is megfelelően érvényesíthető. A jogszabály-módosítás ebbe az irányba mutat: a korszerű és teljes körű erdészeti informatikai szakmai adatbázis, és elektronikus ügyintézési rendszer megvalósításával egyszerűsödik az adminisztráció, hatékonyabb lesz a hatósági ellenőrzés. Emellett az eddiginél rugalmasabb lesz az erdei haszonvételek körének meghatározása, valamint új haszonvételi módok is lehetővé válnak, így például a legeltetés.

Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke előnyként értékelte, hogy az erdőtörvény módosításának szakmai előkészítést a gazdasági szereplők végezhették, ellentétben a korábbiakkal, amikor is az erdészeti hatóság és a természetvédelem dominanciája volt a jellemző. "A társadalmi egyeztetésekre több év állt rendelkezésre, így mindenkinek lehetősége volt a törvény módosításával kapcsolatban állást foglalni, érdekeit érvényesíteni. Fontos kihangsúlyozni, hogy Magyarország erdeinek közel fele magántulajdonban van. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt húsz évben 200 ezer hektár új erdőt telepítettek a magánerdő-gazdálkodók, ezzel hozzájárultak a konzervált zöld felületek növeléséhez, így teljesítették legnagyobb természetvédelmi feladatukat" - hangsúlyozta a MEGOSZ elnöke.

Forrás: NAK, OEE, MEGOSZ

FATÁJ kiegészítés:

 

A Parlament ma délelőtt fogadta el a T/14461 Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslatot.

 

Szavazás eredménye igen nem tartózkodás
Sallai R. Benedek (LMP) javaslatát elvetették
35
115
24
Sallai R. Benedek (LMP) javaslatát elvetették
34
115
25
Sallai R. Benedek (LMP) javaslatát elvetették
34
115
25
Magyar Zoltán (Jobbik) javaslatát elvetették
60
114
0
Magyar Zoltán (Jobbik) javaslatát elvetették
59
115
0
Magyar Zoltán (Jobbik) javaslatát elvetették
57
116
0
A Törvényalkotási Bizottság javaslatát elfogadták
145
29
1
A Törvényalkotási Bizottság javaslatát elfogadták
117
57
1

 

Ez azt jelenti, hogy az Erdőtörvény módosítás 6 elvetett javaslata után mindkét elfogadott javaslatcsomagját 2/3 (0,666667) feletti (0,828571 és 0,668571) szavazati aránnyal fogadta el a Parlament!

 

A T/14461 ügy Szavazások fül segítségével pedig a szavazás (akár névszerinti) részletei is megtalálhatóak.

 

A szavazás után az elfogadott módosítás most az Országgyűlés elnökének aláírására vár, a módosított jogszabály 2017. szeptember 1-jén léphet hatályba.

 

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.