FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-05-12

Sikeres volt az OAFSZ közgyűlés Zsámbékon

2016-ot lezáró közgyűlését és konferenciáját tartott április 27-28-án Zsámbékon az Országos Asztalos és Faipari Szövetség. Az eseményhez érdekes szakmai előadások is kapcsolódtak: SIXAY, LEITZ, EGGER.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A rendezvény kétnapos volt, mert újra van igény a közös beszélgetésekre és a szakma kötetlen találkozásaira.

Április 27-én csütörtök este Szikszai László tartott előadást a távol-keleti bútorpiaci tapasztalatairól. Nagy a vásárlóerő, ugyanakkor a bútorok terén nem túl nagyok a követelmények, a bútor ott nem az örökkévalóságnak készül. Előadásának lényege elolvasható a robinwood.hu oldalán, nagyjából ezt mondta el Zsámbékon is. Utána a jelen voltakkal élénk beszélgetés alakult ki nem csak a távol-keleti tapasztalatokról, hanem a SIXAY cég hazai működéséről, a tömörfa felhasználásról, beszállítókról stb.

 

 

Péntek reggel Kala Tibor (műszaki tanácsadó, Leitz Hungária Kft.) előadásával kezdődött az esemény: "Európai szerszám trendek nem csak az ajtó-ablak gyártásban". Bemutatta a céget általában és annak hazai vállalkozását, majd áttért a legújabb LEITZ szerszámok és szerszámrendszerek ismertetésére, melyet az asztalos vállalkozók nagy érdeklődéssel figyeltek, majd konzultáltak róla.

Végül bejelentette, hogy tárgyalásban vannak az OAFSZ-szel arról, hogy e szövetségben Nyílászáró Tagozat létrehozását tervezik.

 

 

Őt Gyimóthy Kálmán (Egger Magyarország) követte "Merre tart az európai dekor piac?" című előadásával. Ez a dekor már nem az a dekor. A dekoratív laminát szín- és struktúra választéka új magaslatokat ért el. A speciális gyártástechnológiának köszönhetően már az illúziókeltést művészi szintre emelték. Bemutatta a legújabb dekortrendeket és irányzatokat, illetve mindazt, ami abból már Magyarországon is elérhető.

 

 

Kis szünetet követően Parposz Tamás ügyvivő alelnök vette át a szót, mint az OAFSZ Közgyűlés levezető elnöke. Véleménye szerint komoly eredmény, hogy megmenekült az OAFSZ a megszűnéstől és minden tekintetben önálló szervezetté vált.

Először Csonka Imre Iván kapott szót, aki javaslatot tett az Asztalosok az Asztalosokért programra, rövidítve: AaA. Ebben összefog az OAFSZ és a Soproni Egyetem Simonyi Károly Kara annak érdekében, hogy az asztalos vállalkozások segítsék a jövő asztalosait az egyetemen és az ahhoz csatlakozott 16 bázis-iskolában tanulmányaik során. Ehhez a Nine Company Kft. által üzemeltetett robinwood.hu szolgáltatja majd a kommunikációs hátteret. Dr. Dénes Levente dékán-helyettes és Árkosi Tamás elnök ezt követően aláírták az Egyetem és az OAFSZ közötti együttműködési megállapodást e programmal kapcsolatban.

 

 

Árkossy Tamás elnök áttekintette a 2016. évi ügyeket. 2016 elején átalakult és új ruhába öltözött az oafsz.hu honlap, keresik majd más honlapokkal a keresztkapcsolat lehetőségét. A működési kiadásokat teljesen leállították, illetve minimálisra csökkentették, a székhelyt áttették Herendre, bankot váltva új bankszámlát nyitottak. Tavaly az Lignonovumon az X-Meditor standján ünnepelte 25 éves fennállását a szövetség. A 2016-ban megtartott Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny 2017. tavaszán elmaradt, remélhetően az ősszel meg lehet majd szervezni. Pontosították a tagnyilvántartást (138 tag). Tavaly ősszel Szombathelyen nagy érdeklődés mellett nyílt kerekasztal beszélgetést szerveztek a faipar ügyeiről. Szólt az Euroskills/Worldskills versenyeken az asztalosok által elért nagyon jó eredményekről. Megemlítette a "merre tovább faipar?" témában tartott több ágazati kerekasztal beszélgetést, mely hozzájárult ahhoz, hogy a faipar bekerült az Irinyi Tervbe, mint kiemelten támogatni való szakterület. Babanecz Csaba részletesebben bemutatta az Euroskills/Worldskills versenyek asztalos szakterületét.

A Felügyelő Bizottság részéről Szili József ismertette a szövetség taglétszámát, pénzügyi helyzetét, majd Bánhalmi Gábor az Etikai Biztottság nevében elmondta, hogy 2016-ban nem volt olyan etikai ügy, amivel foglalkozni kellett volna.

A Közgyűlés pedig elfogadta mindegyik beszámolót.

 

 

Árkossy Tamás ezután áttért a 2017. évi tervekre. Ezeket legtömörebben az alábbi dia foglalja össze:

 

 

A teendők és a 2017. évi költségvetés előterjesztését is elfogadta a közgyűlés, végül Molnár Péter, aki igen hosszú időn át volt az OAFSZ elnöke, az előző elnökség nevében köszönetet mondott az új elnökségnek az átmeneti problémák megoldásáért és sok sikert kívánt a továbbiakhoz.

Szöveg és fotó: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.