FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-03-16

"A tudomány körülvesz" erdőtűz kiállítás

"A tudomány körülvesz" című interaktív kiállítás egyik meghatározó témája az erdőtűz-megelőzés, mellyel játékos feladatok révén ismerkedhetnek meg a látogatók.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Kiállítás:

A tüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt keletkezik. Az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, a tűzgyújtási szabályok betartása. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Firelife programjának legfőbb célkitűzése a lakosság ismereteinek bővítése, tájékoztatása a biztonságos tűzhasználatról. E szellemben jött létre a Csodák Palotája és a NÉBIH együttműködésében az az augusztus végéig látogatható tárlat, mely a körülöttünk lévő világ tudományos kihívásaira, elsősorban a természet- és környezetvédelem fő témáira fókuszál. "A tudomány körülvesz" című interaktív kiállítás egyik meghatározó témája az erdőtűz-megelőzés, mellyel játékos feladatok révén ismerkedhetnek meg a látogatók.

Játéksorozat:

A kampány tavalyi sikerén felbuzdulva, idén márciusban 20-tól ismét egy hetes játéksorozat indul a NÉBIH közösségi oldalán, hogy az érdeklődők játékos formában sajátíthassák el az erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket. A játék nyertese a Camponában található Csodák Palotájába nyerhet családi belépőt.

 

Háttér:

 

A hideg napok elvonultával egyre többen döntenek úgy, hogy szabadidejüket a természetben töltik, kertészkedéssel, kirándulással köszöntve a tavasz első napsugarait. Ezzel egy időben előkerülnek a bográcsok, grillsütők, nyársak is. Legyünk azonban fokozottan körültekintőek a szabadtéri tűz használatakor, hiszen a tavaszi erdőtűzszezon éppen a hóolvadás utáni csapadékmentes időszakra esik.

Annak ellenére, hogy az idei tél nem szűkölködött csapadékban és a korábbi évekhez képest hűvösebb volt, pár hét száraz-meleg időjárás elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a biomassza a természetben kiszáradjon. A fokozott tűzveszélyre való tekintettel, a földművelésügyi miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország egész területére, 2017. március 3-ától átmeneti időre. A tilalom jelenleg is érvényben van, ebben az időszakban az erdők és fásítások, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli külterületi ingatlanok estében tilos a tűzgyújtás, az égetés a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a közút- és vasút menti fásításokban.

A tilalom visszavonása után is kiemelten fontos, hogy minden esetben kellő odafigyeléssel járjunk el tábortűz meggyújtása vagy eloltásakor. Ügyelni kell rá, hogy csak kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet és elegendő vízzel oltsuk azt el. A nem megfelelően eloltott kerti tűz (grillezés, bográcsozás, avarégetés után) másnap, harmadnap ugrótüzek forrásaként éledhet újra. A ház körül keletkezett növényi hulladék elégetése helyett mindenképpen javasolt inkább komposztálni, ezáltal sem szennyezzük a levegőt.

 

Az aktuális erdőtűz veszélyről, az égetés szabályairól, a biztonságos tűzrakás fortélyairól, valamint az elrendelt tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu weboldalon további információ olvasható.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó:

 

Az új időszaki tárlat 2017 januárjától augusztusig tekinthető meg a Csopa Camponában.

A Csodák Palotája Campona 2016-ban tematikus kiállításokon mutatta be a négy évszak tudományát tág keretek között értelmezve a tél, a tavasz, a nyár és az ősz fizikai, kémiai, biológiai és technológiai változásait. A 32 szakmai partnerrel történő együttműködés rávilágított arra, hogy érdemes folytatni a hétköznapok apró mozaikjainak felkutatását. E gyűjtés eredménye A tudomány körülvesz sorozat, melynek első - 2017 januárja és augusztusa között megrendezett - fejezetében a természet- és környezetvédelem tematikáját ismerhetik meg az érdeklődők nyolc szakmai partner együttműködésének eredményeként.

Az élelmiszerpazarlás, az erdőtüzek problematikája mellett terítékre kerülnek vizeink, állatvilágunk és az időjárás aktuális kérdései is.

- Élelmiszerpazarlás - Erdőtüzek- Talajvédelem (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

- Üvegházhatás - Légszennyezés (Időkép Üzleti Szolgáltatások Kft.)

- Tersus kukáshajó (MAHART PassNave Személyhajózási Kft.)

- Természetvédelem (Budakeszi Vadaspark - Pilisi Parkerdő ZRt.)

- Vízminőség (Laborkaland Online, WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft.)

- A víz (Bolba Mesék)

A tárlaton látható tűzoltóeszközöket a Nagykovácsi Készenléti Szolgálat bocsátotta rendelkezésünkre..

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.