FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-01-30

Az erdőgazdálkodás megoldás a klímaváltozásra

Az erdőtulajdonosok és gazdálkodók bemutatják a politikusoknak és a szakterület szereplőinek, azokat a megoldásokat, melyekkel Európa erdei hozzájárulnak a széntelenítéshez.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az EU Parlamentben január 24-én reggel 8-tól fél 10-ig megbeszélés volt "Erdők és Klíma: Az erdők és az erdőgazdálkodás hatása az EU klíma és energia politikájára" címmel, mely esemény házigazdája Elisabeth Köstinger EU parlamenti képviselő [Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoport] volt. A tartamos erdőgazdálkodás egy baltikumi és egy balkáni példáját mutatták be, mint olyan tevékenységet, amely lehetővé teszi a klímaváltozás elleni küzdelmet és az ahhoz alkalmazkodást.

 

 

A megbeszélést Elisabeth Köstinger nyitotta meg rámutatva annak fontosságára, hogy "nem csak az erdőtelepítésre kell koncentrálni, hanem az aktív erdőgazdálkodásra és a fatermékekre mint szén nyelőkre is figyelemmel kell lenni". A vitaindító előadást Artur Runge-Metzger, az EB Klíma Akció Vezérigazgatóság igazgatója tartotta a bizottság 2020. utáni klímapolitikájának földhasználatot és erdőket érintő leggyakoribb kérdésekre adott válaszaival. Prof. Gert-Jan Nabuurs (Wageningen University) az erdők klímaváltozással szembeni szerepével foglalkozott: az erdőgazdálkodás hogyan járul hozzá a széntelenítéshez (decarbonization). Aigar Kallas, az Észt Állami Erdőgazdaság (RMK) vezérigazgatója és egyben az EUSTAFOR tagja konkrét adatokkal támasztotta alá, hogy az állami erdőgazdálkodó szervezetek hogyan szolgálják erdőgazdálkodásukkal a multifunkcionalitást és a tartamosságot. Hangsúlyozta, hogy "az erdőgazdálkodás hosszú távú célokat tűz maga elé és az erdők növekedési ciklusa meghaladja a klímapolitikáét". Zdenko Bogovic, a Horvát Magánerdő Tulajdonosi Egyesületek Szövetségének elnöke, a CEPF tagja arra a lehetőségre világított rá, hogy a horvát erdészeti szektor további fejlődése a klíma és a társadalom számára is előnyös. Emlékeztette a hallgatóságot, hogy miközben felelősek a konkrét terepi teendőkben, Európa 16 millió magánerdő tulajdonosa az EU klíma és energia politikájának kulcs partnere. Sini Eräjää (BirdLife Europe) állásfoglalást tett közzé az erdők mint szénnyelők és szénraktárak szerepével kapcsolatban.

Az esemény nagy lehetőség volt annak bemutatására, hogy a gazdálkodott erdők és a fatermékek klímaváltozás elleni küzdelemhez hozzájárulása hogyan tükröződik az EU politikában, konkrétan a LULUCF (Land Use, Land Use Change, and Forestry) és ESR (Effort Sharing Regulation) javaslatokban.

Az EUSTAFOR és a CEPF is támogatja, hogy az erdőgazdálkodásnak erős szerepe legyen az EU klíma és energiapolitikájában. "A tagországokat bátorítani kell a tartamos erdőgazdálkodás támogatásában és a fa egyre bővülő használatában a fosszilis alapúak helyettesítésére. Az erdőgazdálkodás nemzeti kompetencia, amit világosan figyelembe kell venni az egyes tagországok erdészeti referencia szintjének meghatározásakor" mondta Emma Berglund, a CEPF főtitkára. Erről továbbiakat lehet olvasni a CEPF LULUCF-re vonatkozó állásfoglalásában. Piotr Borkowski, az EUSTAFOR ügyvezető igazgatója aláhúzta, hogy "az EU klímapolitikája teljesen figyelembe kell vegye az európai erdők sokféleségét és a hasonlóan sokféle megközelítést a tagországok részéről a tartamos erdőgazdálkodáshoz. Az EUSTAFOR klímaváltozás politikával kapcsolatos állásfoglalása bemutatja, hogy a tartamos erdőgazdálkodás a fatermékek széleskörű használatával együtt jó eszközt kínálhat abban, hogy hatást gyakoroljon a klímaváltozásra és átmenetet biztosítson a kevés-szén bio-alapú társadalomhoz és gazdasághoz.

Forrás: EUSTAFOR-CEPF közös sajtónyilatkozat

Kapcsolódó:

 

Az előadások teljes anyagai angolul az EBCD honlapjáról:

 

Artur Runge-Metzger, European Commission: The role of forests in the EU climate policy framework

Gert-Jan Nabuurs, Wageningen University: Potential of EU forests in achieving climate targets - Part I

Gert-Jan Nabuurs, Wageningen University: Potential of EU forests in achieving climate targets - Part II

Aigar Kallas, Estonian State Forest Management Centre: Sustainable Forest Management and its contribution to climate change mitigation and adaptation - the case of Estonia - Part I

Aigar Kallas, Estonian State Forest Management Centre: Sustainable Forest Management and its contribution to climate change mitigation and adaptation - the case of Estonia - Part II

Zdenko Bogovic: Statement by Croation Union of Private Forest Owner's Association

Zdenko Bogovic: Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development, Croation Union of Private Forest Owner's Association

 

Az EUSTAFOR az Európai Állami Erdőgazdálkodók Szövetsége. E szervezetben a magyar állami erdőgazdálkodókat az FM képviseli. (Az EUSTAFOR honlapján sajnos üresek a magyar állami erdőgazdálkodásra vonatkozó területi, fakitermelési és alkalmazotti létszám rovatok.) E szervezetnek 22 európai országból 31 tagja van, melyek 49 millió ha-on erdőgazdálkodnak, ami az EU erdeinek mintegy 30%-a. Ebből a védett erdő 8,3 Mha, a védő erdő 6 Mha, a N2000 erdő 7,9 Mha. Az éves növedék 200 Mm3, a fakitermelés 120 Mm3. Alkalmazottak száma mintegy 100 ezer fő.

EUSTAFOR-nál: Erdők és erdőgazdálkodás és az EU klíma és energiapolitikájának kapcsolata valamint az esemény híranyaga sok képpel.

 

A CEPF az Európai Magánerdő Tulajdonosok Szövetsége. E szervezet mintegy 16 millió erdőtulajdonos érdekeit képviseli. Ők magánszemélyek, családok, szövetkezetek, akik/amelyek Európa erdeinek 60%-át gondozzák. Ezen erdőket egyik generáció adja a másiknak öröklés útján. Az erdőket nem csak szüleinktől örököljük, ugyanakkor gyermekeinktől "béreljük". A CEPF magyarországi tagja a MEGOSZ, melynek a CEPF honlapján szereplő 2004. évi adatok szerint 30 ezer tagja mintegy 200 ezer ha-on gazdálkodik, ami az összes magánerdő 28%-a. Az összes magánerdő (kb 720 e ha) 38%-án nincs gazdálkodás.

A CEPF-nél: Az erdőgazdálkodás megoldás a klímaváltozásra.

Fordította és a kapcsolók szerinti forrásokból
összeállította: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.