FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-11-23

Fennállásának 50 éves évfordulóját ünnepelte a Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája fennállásának 50. évfordulója alkalmából 2016. november 17-én és 18-án ünnepi rendezvényeken mutatta meg régi és mai arculatát/tevékenységét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

 

17-én, csütörtökön vetélkedőkön (gyakorlati szakmai verseny, tornatermi sorverseny, zenefelismerő-, idegen- és anyanyelvi-,  szakmai elméleti vetélkedő, plakát verseny) mérték össze a tanulók a tudásukat, felkészültségüket, ügyességüket. Délután került sor a "nagy találkozásra", ahol nyugdíjba vonult kollégákat és a régi tanulókat látták vendégül a mostaniak. A régi emlékek mellett a friss beszélgetések tették hangossá, vidámmá az 50 éves épületet.

 

 

18-án, pénteken volt az ünnepi megemlékezés. A megnyitót Valló Péter a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum főigazgatója tartotta.  Az intézményvezető asszony, Kellnerné Füzi Mária áttekintette az iskola történetét, tevékenységét. A hozzászólok sorát a legidősebb személy - régebben oktató - nyitotta, Tiba Sándor, majd egy török partner,  Ahmet Kirgin úr szívélyes, baráti  üdvözlő beszéde  aratott  elismerést. A volt tanítványok  sora következett, akik régi és mai sikerekről szóltak. A felszólalásokat nagyszerű, művészi erejű előadók kötötték össze. Végezetül az intézményvezető elismerő okleveleket, ajándékokat adott át a vetélkedők győzteseinek, a kiváló munkát végző dolgozóknak, volt kollégáknak, támogató partnereknek.

Ezután megtekinthették az iskola kiállításait és állófogadáson vehettek részt az ünnep résztvevői.

 


 

Az intézményvezető asszony, Kellnerné Füzi Mária visszatekintése az ikola 50 évére:

 

1966-ig a VI. kerületi Szondi u. 41-ben található épületben működött a MÜM 18-as számú Iparitanuló Intézete. Abban az időben a képzés 3 éves volt, 12 osztályban asztalos és szobafestő-mázoló. szakmát oktattak. A gyakorlati oktatás a IV. kerületben Újpesten a Bán Tibor utcában folyt, mivel a Szondi utcai épületben nem volt lehetőség gyakorlati oktatást végző műhelyek kialakítására. Az iskolát Várhegyi Lajos igazgatta.

1966-ban költözött jelenlegi épületébe a XIV. kerületi Egressy út 36. szám alá a faipari szakmákat oktató MÜM 18-as számú Iparitanuló Intézet. A kornak megfelelő modern épületben ebédlő-színházterem, könyvtár, orvosi rendelő, 15 korszerű tanterem és tanműhely várta délelőtt és délután a diákokat. Ekkor bővült az oktatott szakmák száma:

- bútorasztalos és épületasztalos mellett,

- kárpitos,

- fapadlózó,

- padlóburkoló és

- ács szakmák oktatása is elkezdődött.

Balázs Gyula igazgató úr javaslatára, aki 1966-tól 1988-ig irányította az iskolát 1975-ben vette fel intézményünk Kaesz Gyula belsőépítész tervező nevét. 1977-ben az iskola előcsarnokában felavattá Vilt Tibor Kossuth-díjas szobrászművész Kaesz Gyula emlékművét, melynek avatásán névadónk özvegye Kaeszné Lukács Kató textiltervező is részt vett. Iskolánk jelenlegi tanulói tartják rendben a Kaesz házaspár sírját és minden évben virágokat és koszorút helyeznek el megemlékezésül a síron.

Az oktatott faipari szakmák száma folyamatosan bővült az 1980-as évekig. Az alapszakmák mellet

- kádár,

- bognár,

- kishajó építő,

- intarziakészítő,

- faszobrász,

- faesztergályos és

- hangszerkészítő szakmákban folyt a képzés. Ezekben az években 1500 fő tanult az iskolában.

Az OKJ és a piaci viszonyok változása következtében jelenleg négy faipari szakmában oktatunk tanulókat és 700 fő a tanulói létszám.

1982-ben avatták fel a sportudvart és a tornatermet, amely azóta konditeremmel bővült.

1988-tól 2008-ig Szalay Józsefné irányította az iskolát. Ő is és több kolléga is volt és van, akik a diplomájuk megszerzése óta dolgoztak dolgoznak ebben az iskolában, innen mentek vagy  mennek nyugdíjba. Jelenleg a tantestületnek 17 olyan tagja van, aki intézményünkben folytatott tanulmányokat.

2000-től nagy előre lépést jelentett a gyakorlati oktatás terén, hogy egy megújult gépműhelyben folyhat a gyakorlati képzés.

Az iskola mindig nyitott volt a módszertani újításokra, az 1990-es években a hagyományos szakmunkásképző mellett az IPOSZ koncentrált tananyagú képzés és a szakmafejlesztési program kipróbálásában vettünk részt. Jelenleg a KIP módszer bevezetését végezzük a módszertani megújulás jegyében.

Nagy örömünkre 1992-ben kezdődött el ismét a szakközépiskolai képzés asztalos és kárpitos szakmában, az intézmény így a szakma mellé már érettségit is adott a tanulóinak. Induláskor 4 asztalos és 1 kárpitos szakközépiskolai osztályt indítottunk. 2001-től már technikus képzés is indult az érettségi bizonyítvánnyal rendelkező tanulók részére. Az esti tagozat mellett 1995-től nappali tagozaton, 2 év alatt szerezhettek érettségi bizonyítványt a végzett szakmunkások. Emellett rendszeresen folytattunk felnőttképzést, 2015-től pedig lehetőség van esti tagozaton a felnőttoktatás keretében szakmát tanulni intézményünkben.

Az iskola élete a 2000-es évek közepétől az állandó változásról szólt. Oktattunk bútor és épületasztalosokat 3 évig, majd asztalosokat 3 évig, 2+3 évig, 2+2 évig és jelenleg ismét 3 éven keresztül képezzük tanulóinkat. Ezzel együtt változott iskolánk neve is, ami biztos megtalálható benne 1975 óta a Kaesz Gyula neve, így beazonosíthatók vagyunk a változások ellenére. Az iskola fenntartója is többször változott, tartoztunk a Munkaügyi, az Ipari, Művelődési, Oktatási, az Emberi Erőforrások Minisztériumához, jelenlegi fenntartónk a Nemzetgazdasági Minisztérium.

2011. június 1-től komoly változás következett be életünkben mikor a Színes Tiszk-hez kerültünk és megszűnt az iskola önálló gazdálkodású és költségvetésű intézmény lenni. Éppen kezdtünk beletanulni, mikor 2013. január 1-vel átkerültünk a KLIK-be. Erről jobb, ha egy ünnepi rendezvényen nem beszélünk és örülünk, hogy túléltük azt az időszakot. 2015. július 1-től a BKSZC tagintézménye lettünk. A Centrumhoz kerülésünk óta javult a gazdasági helyzetünk és fejlesztések is indultak.

Az 50 éves évforduló nyitó rendezvénye a XXI. század minden követelményének megfelelő korszerű tanműhely átadása volt, ahol hazai és nemzetközi versenyekre készülnek tanulóink. A tanműhely felújítása a BKSZC égisze alatt valósult meg. Reméljük a kapcsolatunk az elkövetkezendő években is gyümölcsöző lesz.

Az elért iskolai eredmények nagy részben köszönhetők annak, hogy jól összeszokott, a közös célokért együtt gondolkodó és dolgozó iskolai közösség alakult ki az évek során, akiknek fontos, hogy még hosszú évekig fent maradhasson a Kaesz. Természetesen még sokat lehetne beszélni az eltelt 50 évről, de remélem az előttem és utánam következő felszólalóktól hallanak még iskolánkra jellemző információkat.

 


 

Itt pedig (a képcsoportra kattintva) az esemény 53 fényképe látható:

 

Forrás: az esemény,
Fotó: Mőcsényi Miklós

Kapcsolódó:

 

Tehetséggondozás a Kaesz Gyula Faipari Szakképzőben FATÁJ 2016. 07. 15.

Új tanműhelyt avattak a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskolában FATÁJ 2016. 06. 03.

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.