FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2016-10-20

Fából készült ötvenhatos időalagút Kanadában

A torontói Budapest parkban, helyi alapanyagokból felépített installáció egy olyan áttört időalagutat formál, amelynek egyik bejárata a forradalmi magyar zászló, másik vége pedig a kanadai juharlevél. A forma átalakulása a Kanadába érkezők útját, küzdelmeit szimbolizálja.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: Szinnay Gergely / Hello Wood

Hat évvel ezelőtt a kanadai kormány döntése révén a "nemzeti történelmi örökség" része lett az 1956-os forradalom magyar menekültjeinek Kanadába érkezése, mivel tömeges befogadásuk elvitathatatlanul hatást gyakorolt a kanadai bevándorlási politika későbbi alakulására. A magyar emigránsok jó része fiatalon, magas képesítéssel érkezett Kanadába; tudásukkal hozzájárultak az ország gazdasági fejlődéséhez. A soproni erdőmérnöki fakultás kétszáz hallgatóját és tizennégy tanárát például Vancouverben a Brit Kolumbiai Egyetem fogadta be, ahol folytathatták tanulmányaikat, később pedig mindannyian jelentős szerepet játszottak a kanadai faipar és erdészet átalakításában.

 

Az ötvenhatos magyar emigránsok kálváriáját idézi fel a magyar forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából készült óriási fainstalláció a torontói Budapest parkban. A köztéri szobrot a kanadai magyar főkonzulátus felkérésére a budapesti Hello Wood építészcsapat - Pozsár Péter, Ráday Dávid, Huszár András, Bányai Csaba, Végh Gyula, Janota Orsi, Szőke Gergely - tervezhette meg és építhette fel.

 

A Hello Wood alulról jövő kezdeményezés, amely, ha úgy vesszük, megreformálta a hazai építészeti oktatást, és mára nemzetközi szinten is jegyzett alkotócsoporttá vált. Az ő nevükhöz fűződik a Hősök terén felállított Budapest felirat és az elmúlt évek karácsonyi időszakában az Erzsébet téren felépített adományfa is. Tavaly balatoni alkotótáboruk elnyerte a legnevesebb építészeti elismerés, az Architizer A+ Awards közönség- és szakmai díját.

 

A torontói Budapest parkban, helyi alapanyagokból felépített installáció egy olyan áttört "időalagutat" formál, amelynek egyik bejárata a forradalmi magyar zászló, másik vége pedig a kanadai juharlevél. A forma átalakulása a Kanadába érkezők útját, küzdelmeit szimbolizálja.


Az "időalagút" a magyar emigránsok küzdelmes útját szimbolizálja

- Olyan alkotást szerettünk volna felépíteni, amely kapcsolatot teremet a kanadai magyarok, a többi kanadai és az itthoni magyarok között is, olyat, ami a szomorú múlt ellenére mégis pozitív üzenetet hordoz - idézte fel lapunknak Janota Orsolya, a Hello Wood projekt menedzsere. - Nyolcfős csapattal érkeztünk a helyszínre, de rengeteg segítséget is kaptunk, elsősorban a kinn élő magyaroktól. A szívükön viselték az építés folyamatát, olyan komoly szakmai segítséget nyújtottak, amely nélkül nem jöhetett volna létre a projekt. Fontos, hogy megemlítsük a követség munkatársait is, Szabó Stefánia főkonzult és Pintér-Demeter Mariannt, akik az előkészítéstől az átadásig végig nélkülözhetetlen segítséget és támogatást nyújtottak - emlékezett vissza Janota Orsolya.

 

Az "időalagút" november elejéig látható az Ontario-tó partján. Ezt követően Janota Orsolya szerint több forgatókönyv is lehetséges, ha a város nagyon megszereti, akár hosszabb ideig is látható lesz ezen a helyszínen, de előbb-utóbb a magyar közösség niagarai helyszínére kerül át.

 

Forrás: mno

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.