FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-10-10

Százmilliókat gyűjtögettek

Egészen jövedelmező foglalatosság az erdőt járni, és a különféle gyűjthető növényeket összeszedni - derült ki a NAV adataiból.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Magyar Idők kérésére elkészített kimutatás szerint augusztus végéig több mint 12 millió forint adóbevétellel járultak hozzá az állam kiadásaihoz azok a magánszemélyek, akik szabadidejükben, alkalmi jelleggel vadon gyűjtött csigát, gombát, medvehagymát, bodzavirágot, levendulát vagy más, nem védett növényt adtak el a felvásárlóknak. - Az év elején lépett életbe az az adószabály, amely igyekezett megkönnyíteni a keresetüket gyűjtögetéssel kiegészítők helyzetét - mondta lapunknak a NAV szóvivője.

Kis Péter András emlékeztetett rá: ha a gyűjtő személy nem egyéni vállalkozó és nem is őstermelő, akkor az adót idén már a felvásárló számítja ki, és le is vonja abból az ellenértékből, ami az összegyűjtött áruért jár. A felvásárló a bevallásról is gondoskodik, a gyűjtőnek tehát semmilyen kötelezettsége nincs. Az új szabály szerint a portéka ellenértékének 25 százaléka számít adóügyi értelemben jövedelemnek, vagyis e részre számítandó fel a 15 százalékos jövedelemadó. Mivel nyolc hónap alatt 12,7 millió forint közteher folyt be, így kiszámítható, hogy a gyűjtögetéssel foglalkozó személyek együttesen 340 millió forintot kaptak a csigák, a gombák és a különféle növények leadásakor.

 

Fotó: MTI

Az ebben az esztendőben életbe lépett adószabály jelentős könnyítéseket hozott a keresetkiegészítés céljából erdőket járók életében.

 

Jó szezont zárhatnak idén a szarvasgomba gyűjtésével foglalkozó magánszemélyek is. Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke lapunknak elmondta: a csapadékos időjárásnak köszönhetően az idén mennyiségben és minőségben is jó a hazai szarvasgombatermés, az előzetes becslések szerint a fagyok beálltáig mintegy 20 tonnányit szedtek össze a honi erdőkben. Az ár minden évben nagyban függ a minőségtől, az azonban elmondható, hogy e tevékenység jól jövedelmező elfoglaltságot jelent - természetesen, ha az igyekezet megfelelő szaktudással párosul. Napjainkban hozzávetőlegesen 60-70 ezer forint körüli összeget fizetnek a felvásárlók egy kiló szarvasgombáért.

Itthon - becslések szerint - kétszázan foglalkoznak szarvasgomba gyűjtéssel, a legtöbben egymaguk járják az erdőt. Helyzetüket megnehezíti, hogy a gombászás szabályozása nagyon bürokratikus. A vonatkozó rendelet szerint naplót kell vezetni, ahova pontosan le kell jegyezni a gomba fajtáját, mennyiségét, a megtalálás helyét. Ezt az érintettek nem minden esetben hajlandóak elvégezni, így a hazánkban begyűjtött gomba egy része feketén kerül a magyar vagy olasz tulajdonú felvásárlókhoz.

Jakubász Tamás-Köpöncei Csilla
Forrás: magyaridok.hu

FATÁJ:

 

A NAV tehát a csiga, gomba és más növények gyűjtésből 8 hónap alatt 12,7 M Ft adóbevételt jelzett, amiből volt számítható, hogy e termékkör árbevétele ezen időszakban 340 M Ft volt.

Az idén összeszedett mintegy 20 t szarvasgomba értéke "csak" 60 ezer Ft/kg-al számolva is 1,2 Md Ft, amiből arra gondolhatunk, hogy a szarvasgombászok a NAV által megfigyelt körön kívül, azon felül teljesítettek.

 

A fentiekben említett adószabály változás:

Magánszemély által - nem egyéni vállalkozóként vagy nem mezőgazdasági őstermelőként - felvásárlónak értékesítéséből származó bevétel 25%-a számít jövedelemnek, ami egyszerűvé tette a gyűjtők adózását.

 

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 58.§ (10a) tartalmazza, melyet a 2015. évi CLXXXVII. törvény 69. §-a iktatott be, s a 146.§ (2) pontja szerint 2016. január 1-vel lépett hatályba.

"(10a) A vadon gyűjtött termék, termény (gyógy- és fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint éti csiga) magánszemély által - nem egyéni vállalkozóként vagy nem mezőgazdasági őstermelőként - felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Az adót kifizetéskor a felvásárló állapítja meg és vonja le, továbbá a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre - a magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként - vallja be és fizeti meg. Az ügyletről a felvásárló két példányban vételi jegyet állít ki - feltüntetve azon a magánszemély nevét, adóazonosító jelét (ennek hiányában természetes személyazonosító adatait és lakcímét), a felvásárolt termék, termény megnevezését, mennyiségét, ellenértékét, a levont adót - amelynek egy példányát átadja a magánszemélynek, másik példányát az adózással összefüggő iratok megőrzésére előírt határidőig megőrzi. E jövedelemmel összefüggésben a felvásárlót, illetve a magánszemélyt egyéb, közteherrel összefüggő kötelezettség nem terheli."

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.