FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2016-09-30

Projektgeneráló megbeszélés a PANFA szervezésében

A Pannon Fa- és Bútoripari Innovációs Klaszter csütörtökön a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Marketing Tanszékén fogadta a Cluster Mobilier Transilvan delegációját egy projektgeneráló üzleti beszélgetésre.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A megbeszélésen az Antares Romania képviseletében Cristian Mantzoros, a Napochimtól Remus Bolba, az Artena Furniture-től Bálint Ede, a Salice Comprodtól Sinkó Krisztina, UV Furniture cégtől Szikszai Szabolcs, a kolozsvári Műszaki Egyetemtől Bodi Stefan, a Transylvania Furniture Clustert pedig Morcan Ciprian vett részt. A Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klasztert Pakai Péter Sándor és Szőke Diána képviselte. Az NymE Simonyi Károly Karról Pakainé dr. Kováts Judit tanszékvezető, Dr. Bednárik Éva egyetemi docens, és Dr. Dénes Levente dékánhelyettes, egyetemi docens, valamint az ERFARET Nonprofit Kft.-től Dr. Varga Dénes képviselte szervezetét. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól pedig Vékásyné Gál Zsuzsanna és Simon Gábor vett részt az eseményen.

A megbeszélést rövid bemutatkozással kezdték a résztvevők, Bálint Ede, erdélyi klasztervezető, beszélt arról, hogy a Cluster Mobilier Transilvan 69 taggal rendelkezik, a tagok között 40 bútorcég, valamint egyetem és közintézmények találhatók. A romániai klaszter is együttműködik a kolozsvári Műszaki Egyetemmel és a kutatás-fejlesztés keretében az egyetemen a kompozit anyagokkal, illetve a bevonatok tanulmányozásával foglalkoznak.
Dr. Varga Dénes, az egyetem tulajdonában álló, ERFARET Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta az egyik sikeres projektjüket, a komáromi WF Szabadidőparkot, amelynek keretében fogyatékos gyerekeknek készítettek játszóteret. A játszótér kialakítását, mint elmondta, egy tanulmány előzte meg, amelyben a fogyatékkal elő gyermekeket kérdezték meg, hogy mit hiányolnak a játszóterekről. A tanulmány figyelembevételével egy olyan közösségi teret sikerült kialakítaniuk, ahol a fogyatékkal élő gyerekek és az egészséges gyerekek közösen játszhatnak, ezzel is növelve a társadalmi toleranciát és a nagyobb elfogadást. Az ERFARET Kft. részt vesz könyvkiadásban is, ennek keretében most készül a hiánypótló Földünk fái lexikon, amely földrészenként fogja tartalmazni az egyes fákat, és remélhetőleg román nyelven is megjelenhet a jövőben.

A bemutatkozást követően a projektmegbeszélések kisebb csoportban folytatódtak. A PANFA és a kolozsvári Klaszter képviselői, illetve az NymE Ipari termék- és formatervező mérnöki szak felelőse, Dr. Dénes Levente közös csoportban beszéltek a jövőbeli projektjükről. A projektmegbeszélés egy tervezett bútorfejlesztésről szólt. Romániai együttműködéssel egy olyan széket akarnak fejleszteni, amely különleges kényelmet biztosít felhasználójának. Dr. Dénes Levente elmondta, hogy a piacon nagyon sokféle széktípus található a megszokott, statikus ülést biztosító ülőalkalmatosságoktól a különleges, dinamikus ülést lehetővé tevő termékekig nagyon széles a skála. A fejlesztés az eddigi megoldások előnyeit ötvözi és mérsékeli az ülés okozta negatív következményeket. A projekt tervezett résztvevői: a klaszterek egyes tagvállalatai és mindkét ország említett felsőoktatási intézményei.
A projektmegbeszélés második szakaszában egy tervezett Duna projektről egyeztettek a szakértők, amely tervezetten 5-6 ország együttműködésével fog megvalósulni, és részt vesz benne a PANFA, az NymE Simonyi Károly Kar és a Cluster Mobilier Transilvan. A közös pályázatuk a kender újrafelfedezéséről és a szélesebb felhasználásáról szól. A kender jelenleg mellőzött növény, pedig a bútoripartól, a szigetelő anyagon át a festékgyártásig nagyon sok területen hasznosítható, ezért a projekt a kender újra élesztését kívánja megvalósítani.

 

A projektgeneráló beszélgetések eredményesen zárultak. Egy közös ebéd után az erdélyi delegáció pedig elindult hazafelé.

 

Forrás: PANFA

Kapcsolódó FATÁJ cikk:

Erdélyi delegációt fogadott a PANFA Sopronban (2016-09-27)

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.