FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2016-09-27

Erdélyi delegációt fogadott a PANFA Sopronban

Sopronban fogadta a Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter 2016. szeptember 21-22-én a kolozsvári faipari klaszter, a Cluster Mobilier Transilvan delegációját.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A delegáció tagjai Románia piacvezető bútorgyártó cégeinek vezetői, bútoralkatrész gyártók, valamint a kolozsvári Műszaki Egyetem és a klaszter menedzsment szervezet képviselői. Emellett a fogadáson részt vettek a PANFA mellett a társszervező Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a klasztertag: Nyugat-magyarországi Egyetem képviselői is.

 

Az első napi program keretében a delegáció ellátogatott a Ligneum Látogatóközpontba, ahol először meghallgathatták Dr. Alpár Tibor dékán köszöntőjét. A dékán úr elmondta, hogy a Ligneum Látogatóközpontot a fa és az erdő dicsőítésére hozták létre. A látogatóközpont helyén korábban egy uszoda volt, ezért a központot egyetlen fa kivágása nélkül építhették fel. A látogatóközpont elsődlegesen a faipari fenntarthatóság bemutatását szolgálja. Az épület alsó szintjén Magyarország legnagyobb madártani gyűjteménye található, amelynek többségét Selmecbányáról menekítették a Soproni Egyetemre.

A második emeleten pedig egy interaktív teret alakítottak ki, ahol fából készült játékokat és hangszereket próbálhatnak ki az érdeklődők. A dékán úr ezek után beszélt az egyetem történetéről és a nevének a megváltozásáról. Az erdélyi delegáció megtudhatta, hogy a Simonyi Károly név felvételével az egyetem az európai hírű tudós-tanár előtt tiszteleg, akinek a tudományterületeken átívelő tudása híven tükrözi az egyetem sokrétűségét. A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Karán ugyanis a formatervező, faipari mérnök, művészeti és a műszaki képzési területek, valamint informatikus képzés is megtalálható.

Dr. Magoss Endre intézetigazgató a duális képzés fontosságáról beszélt a delegációnak, és kiemelte, hogy az első évfolyam idén kezdhette meg duális formában a mechatronikai mérnökképzést. A duális képzés előnye, mint elmondta, hogy a hallgatók idegennyelv-tudást szerezhetnek vállalti környezetben, és az egyetem elvégzését követően használható szakmai tapasztalattal fognak rendelkezni. A szabad idejük kevesebb, de az ösztöndíjuk mértéke a 7. félév végére eléri egy kezdő mérnök fizetését. Dr. Magoss Endre kitért arra is, hogy az egyetem és a cégek között szorosabb együttműködés alakult ki az utóbbi időben, mivel szeretnék növelni a képzések minőségét, hogy a mérnökképzés valóban a piaci igényeknek megfelelően alakuljon. Ezért a cégek képviselői is tartanak órákat a hallgatóknak, hogy naprakész tudás biztosítsanak számukra.

A Ligneum Látogatóközpont megtekintése után a delegáció a NRRC-be is ellátogatott az Ipari termék- és formatervező mérnök tanszék vezetője, Dr. Dénes Levente kíséretében. A delegáció megtudhatta, hogy az épület uniós támogatásból épült, és hogy az új épület helyén eredetileg régi műhelyek voltak. Az új tanműhelyek a fa feldolgozásának széles skáláját felvonultatják, kezdve, a fa kiszárításától, egészen a 3D-s és 5D-s gépektől a lézer nyomtatásig.
A szerdai programot a felújított soproni Várkerület és a belváros megtekintése, valamint egy kötetlen hangulatú közös borozás zárta.

 

Forrás: PANFA

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.