FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2016-09-20

Hibátlan akusztika tölgy burkolattal Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság vezetése régóta szeretett volna egy olyan multifunkcionális teremet, amely képes konferenciák, zenei és kisebb színházi események, mozielőadások illetve iskolai ünnepségek befogadására is. Az elképzelés Gutowski Robert tervei alapján válhatott valósággá.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Bujnovszky Tamás

A Pannonhalmi Főapátság által az elmúlt évek során szervezett, immár hagyományosnak mondható művészeti és turisztikai események, a korábbi szállásfunkciók és a vendégek részére nyújtandó szolgáltatások fejlesztései, továbbá a zarándokturizmust erősíteni kívánó igények új feladatokat és célokat fogalmaztak meg a közösség életében. Régóta erősödött az elképzelés, hogy a vendégek részére szervezett formában, nagyobb befogadóképességgel is rendelkezésre álljon egy olyan multifunkcionális terem, mely építészeti és akusztikai kialakításánál fogva, technikai felszereltségének lehetőségei által képes konferenciák, zenei és kisebb színházi események, professzionális mozielőadások illetve iskolai ünnepségek befogadására.

 

A 2014 szeptemberében elkészült új kosárlabda csarnok átadásával az iskola egykori tornatermében a sportcélú felhasználás megszűnt. Az egykori iskolai helyiség szervesen kapcsolódik az apátsági épületegyüttes főbejáratához, illetve jól elkülöníthető, saját bejárattal is rendelkezik, ezért ideális helyszínnek ígérkezett a tervezett multifunkcionális terem kialakítására.


Kivitelező: Knáb János, Knáb József, Katona Ferenc, Horváth András, Miklós Gábor, Sümegh István (Merkbau Kft.)

A terem tervezésekor fontos szempont volt a színvonalas teremakusztika, a magas minőségű és egyenletes beszédérthetőség létrejötte előadások és prezentációk alkalmával, de a tér különösen alkalmas kisléptékű kamarazenekari koncertek befogadására is. A kamarazenéhez szükséges megfelelően nagy belmagasságot a korábbi tornaterem mélyítésével lehetett elérni. A tér utózengési idejének optimális értékét döntően a terem térfogata, formája és arányai határozzák meg. Az ellenőrző mérések alapján a megvalósult teremben a frekvenciafüggő utózengési idő a teljes hallható tartományban kiemelkedően egyenletes és a lecsengés módja is ideális. A terem kiváló hangzásának fontos összetevője továbbá a tér magas diffuzitása, melyet az egyedileg tervezett kőrisfa burkolatok biztosítanak. Az egyenletes hangenergia-ellátást segítik továbbá a sávos bükk mennyezeti hangvetők, a tér oldalfalainak megtört kialakítása, a reflektor, diffuzor és hangelnyelő felületek optimalizálása, a beépített membrán felületek és a gondosan megtervezett zsöllyeszékek. A fellépő diákok és művészek harmonikus akusztikai környezetét a színpad egyedi rétegfelépítése is szolgálja, a padozatok egységesen tölgy anyagúak.

 

A terem műszaki felszereltsége, a professzionális világítástechnika és hangrendszer, az audiovizuális rendszerek és a digitális mozi újabb lehetőségekkel bővítik a terem felhasználhatóságát, a nyáron is temperálható környezet és a 268 darab egyedi zsöllyeszék pedig a megfelelő komfortérzetet biztosítják. A színpad körüli karzaton további 60 férőhely került kialakításra, ugyanakkor a színpad (centrális térré történő) ideiglenes átalakításával és pótszékek alkalmazásával közel 400 fős iskolai ünnepségek is megrendezhetőek.


Asztalos munkák: Kovács József, Takács Norbert (Pápai Asztalos Kft.)

Mind az apátság és a gimnázium, mind a tervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az új funkció megfelelően illeszkedjen a meglévő épületegyütteshez. Az igényes és aprólékos munkával elkészült asztalos burkolatok barátságos és szerethető tereket hoznak létre. Fontos szerepet szántak a természetes fény megjelenésének is, a déli tájolás lamellákon átszűrt fénye tovább tompítható a törtfehér színű a fényáteresztő árnyékolás segítségével. A terem mélyítésekor fellelt középkori falmaradványt a padlóban kialakított betekintő ablakkal tettük bemutathatóvá. A korábban asztalitenisz és kondicionáló teremként is működő aula új értelmet nyert: elegáns előterévé vált az új funkciónak. Az iskola a későbbiekben az aula galériáján kiállítótér kialakítását tervezi, míg az egykori tornatermi zuhanyzók helyén hangszeres gyakorlószobák, művészöltözők és stúdió kiépítése várható a jövőben, egységet képezve az új kulturális funkcióval. A 2016. késő tavaszi átadással mind az iskola diákjai és vendégei, mind az Arcus Temporum kortárs zenei fesztivál közönsége és zenészei nagy örömmel vették birtokba a termet.

Forrás: építészfórum

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.