FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-09-16

Mátyás Kft. erdészeti gépbemutatója volt Ropolyon szeptember 5-én és 6-án

A Mátyás Kft erdészeti gépbemutatót tartott Ropolyon első nap a SEFAG Zrt-val és az OEE Gépesítési Szakosztályával, második nap a SEFAG Zrt-vel együttműködve.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Szeptember 5-én a SEFAG Zrt., a Mátyás Kft. az OEE Kaposvári Helyi Csoportja, Erdőhasználati és Gépesítési Szakosztálya várta szeretettel az érdeklődő szakmai közönséget a Zselici erdészet területén megrendezett erdészeti terepi gépbemutatóra. A téma: erdészeti közelítő és kiszállító gépek bemutatása volt terepi körülmények között a SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének üzemi területén. Szeptember 6-án pedig ugyanott a a SEFAG Zrt., a Mátyás Kft. voltak a vendéglátók. A két nap programja lényegében azonos volt, azzal, hogy hétfőre elsősorban az állami, míg keddre a magán erdőgazdálkodás szereplőit várták.

Sajnos abban is egyforma volt a két nap, hogy az időjárás nem a legkedvezőbb volt, hanem helyette többször is esett az eső, illetve első nap emiatt elmaradt a gyakorlati bemutató, amivel szemben második nap a kövesútra mentek ki a gépek és onnan közelítették csörlővel és daruval a korábban kitermelt fákat, illetve végezték a forwarderekre felterhelést.

A szakközönség becsületére vált, hogy legkevésbé sem zavartatták magukat az időjárástól - hisz hozzászoktak már annak viszontagságaihoz - és érdeklődéssel követték a gépbemutatót.

 

A rendezvényen üzemi körülmények között lehetett megtekinteni az alábbi gépeket:

 

A jól ismert és elnyűhetetlen cseh gépcsalád megújult tagjait:

- LKT 81 csörlős vonszoló

- LKT 82 csörlős vonszoló EPSILON daruval

 

A gép a vezetőfülkén kívülről is távirányítható.

 

A német erdészeti gépek közül:

- WELTE 130 K szorítózsámolyos vonszoló, EPSILON speciális vonszoló daruval + 2 db csörlővel szerelve

- WELTE 140 M forwarder, EPSILON speciális vonszoló daruval + 2 db csörlővel szerelve

 

 

A rendíthetetlen, svéd megbízhatóság:

- ROTTNE 13 és

- ROTTNE 15 forwarderek

 

 

Továbbá látható volt:

- Kapsen típusú, cseh gyártmányú vasló és az

- Di Camillo olasz gyártmányú szállítható üzemanyagtartály 3 féle méretben (1000 l, 650 l, 440 l )

 

 

 

Ezen kívül láthattunk még Caselli traktorokat is.

 

 

Továbbá bemutatkozott a Reparosevice cseh vállalkozás, amely a Rottne gépek közép- és kelet-európai forgalmazója és szervize.

 

 

A gépbemutató nagyon jól sikerült, sok érdeklődőt vonzott, az alábbi képcsoportra kattintva nézheti meg a kedden, 6-án készült felvételeket, köztük a gyakorlati bemutatóról is.

 

 

Az esemény után a FATÁJ kérdezte Mátyás Csabát a MÁTYÁS Kft-ről.

 

MM: Ha nem esik az eső, hogyan láthattuk volna a gépeket?

Mátyás Csaba: Onnan föntről jött volna 3 gép. Az első nyomon jött volna le 2 LKT, ha száraz az idő. Az erdőgazdaság megengedte volna, hogy felmenjen a 2 LKT. Elő voltak készítve nagyjából 6-8 m-es szálak, ami bontóvágásban engedélyezett vonszolási lehetőség. Lehozta volna az egyik LKT, félreállt volna, a másik bedaruzta volna. A 140-es Welte ugyanott fönt megrakodott volna, s ahogy sétált volna be a közönség, látta volna, ahogy fölt rakodik a gép, s a legextrémebb, legmeredekebb részen jött volna le a gép. Alatta dolgozott volna a két Rotne gép, az összedarabolt anyagot szedte volna össze. Hátul pedig a 130-as gép két lánccal a nagyon-nagyon vastag rönköt hozta volna ki szorító zsámollyal és fordult volna el.

MM: Ennek az eső keretbe vert.

Mátyás Csaba: Igen. Ez, ami annyira bosszant.

MM: Mennyi idős ez a cég, a Mátyás Kft.?

Mátyás Csaba: 1988. óta foglakozom fakitermeléssel. 2006-ig egyéni vállalkozóként dolgoztam. Akkor érte el a cég mérete a 600 millió Ft-os nagyságrendet és felhívták a figyelmemet, hogy könyveléstechnikai szempontból nem a legideálisabb az egyéni vállalkozói forma. Egyébként a mai napig megvan az egyéni vállalkozásom, csak szüneteltetem, mert egyszerű ember vagyok és szeretem azt, amit egyszer elkezdek, azt megtartani. 2006. végén alakítottuk a Mátyás Kft-t. 2010-re áttettük a forgalmat és elértük az 1 milliárdos nagyságrendet. 2011-ben megalapítottuk a Keresi-Transz Kft-t, mivel a fuvarozás külön szakterület, aminek nagyon szigorú szabályozása van. A cégcsoporton belüli egymásnak szolgáltatás legyen tiszta a NAV és mindenféle ellenőrzési szervek szempontjából, melyeknek igyekszünk úgy megfelelni, hogy könnyen átlátható legyen a cég. Így nem katyvaszt látnak. A Mátyás Kft. és a Lumberman Kft. az erdőgazdálkodó cégünk, a Keresi-Transz Kft. a fuvarozó cégünk, illetve van egy vagyonkezelő cégünk és van egy üzemanyagot forgalmazó cégünk. Így áll fel a cégcsoport. Ezt próbáljuk bővíteni gépkereskedéssel.

MM: A géppark jó néhány kamion, .

Mátyás Csaba: El tudom részletesen mondani. Az erdőgazdálkodásban használunk egy harvestert, négy forwardert, illetve speciális erdészeti gépet, két LKT-t. A fuvarozásban van két 6-szor6-os kamionunk, amit csak kiközelítésre használunk és a nyerges kamionok felterhelésére, illetve van közútra kettő 6-szor4-es autónk könnyített felépítménnyel és még 24 kamionunk, illetve pótkocsink. Folyamatosan fejlődünk. A nyerges kamion parkunk úgy néz ki, hogy MAN vontatóból van 12 és a pótkocsik ezekhez. Két éve elkezdtünk a biomasszával is foglalkozni, szerződésünk van kb. 12 erőművel. Ez a saját termeléseinkből képződő és felvásárolt apríték és apríték alapanyag. Ehhez van aprítógép. Másfél éve vásároltuk meg az első aprítógépet, a mai három gép: két 561-es JENZ és egy 583-as JENZ. Ehhez jön egy Case-Magnum traktor, amelyet újonnan sikerült beszerezni és azt hiszem 3 hete állt munkába.

MM: Összesen hány embernek ad munkát ez a cégcsoport?

Mátyás Csaba: A cégcsoport alkalmazotti létszáma 80-90 fő most és alvállalkozásban még mintegy 100 ember dolgozik nekünk.

MM: Alkalmas munkaerőből a kínálat hogyan néz ki?

Mátyás Csaba: Ha megfelelő feltételeket tud biztosítani az ember a jelentkezőknek, akkor meg is tudja őket tartani. Nálunk jelen pillanatban nincs munkaerőhiány. Kiváló kollégákkal tudok együtt dolgozni. Ha cserélődik a személyzet, nagyjából 3-5 nap alatt tudjuk pótolni a hiányzó személyeket megfelelő tudásúakkal. Folyamatosan hirdetünk állás lehetőségeket és tartalék listára próbáljuk tenni a jelentkezőket, vagy rotációban próbáljuk alkalmazni őket, ami inkább a kamionsofőrökre jellemző.

MM: Ez érdekes, hiszen több olyan fuvaros cég van, amely panaszkodik, hogy nincs elég embere.

Mátyás Csaba: Sok mindenért lehet panaszkodni. Nagyon fontos a szemlélet.

MM: A cégcsoport elsősorban a magán vagy az állami erdőkben dolgozik?

Mátyás Csaba: A cégcsoport a 2000 ha-on erdőgazdálkodik öt megyében: Tolnában, Baranya, Somogy, Zala és Veszprém megyében. Ezek magánerdők. Ezen túl szolgáltatunk a nyugat-magyarországi állami erdőgazdaságoknak, pl. a Szombathelyi Erdőgazdaság Zrt-nek, a SEFAG Zrt-nek, a MECSEKERDŐ Zrt-nek, és a térségünkben mindenkivel jó viszonyt igyekszünk kialakítani. A fakitermeléssel és a forwarderrel kiszolgáljuk az állami erdészeteket és amikor náluk nem kapunk megfelelő munkát, akkor a saját erdőben dolgozunk. Tehát nálam 12 hónapot dolgoznak a kollégáim. 2016. nagyon fontos mérföldkő volt: júniusban és júliusban volt a cég a leghatékonyabb. Akkor volt a forgalmunk a legnagyobb. Heti és havi statisztikát látunk a saját vállalatirányítási rendszer segítségével, amely nem csak a cégeket, hanem az egész cégcsoportot mutatja. Három éve kezdtük a vállalatirányítási technológiát fejleszteni egy titkárral, egy rendszergazdával és egy programozóval megoldottuk, hogy a cégünkre sikerült 100%-os kontrollt kialakítani. Minden este megkapom az információt az üzemanyag fogyasztásról, a gépek teljesítményéről, üzemórájáról.

MM: Rákérdezek még az EUTR-re: hogy sikerült ehhez alkalmazkodni?

Mátyás Csaba: Mi 100%-ban alkalmazkodtunk. Nem biztos, hogy mindenki pozitívan értékeli ezt a véleményemet, de végre tiszta és egyenes lesz ez a szakma. Ez lesz az ellenőrző szervek első olyan intézkedés, amely igazán meghozza a várt eredményt, hiszen nem tud fa úgy megmozdulni, hogy ne legyen regisztrálva. A vállalatirányítási rendszerünk úgy van kialakítva, hogy amit az EUTR elvár tőlünk, azt mi már kezeljük 3 éve. Így az EUTR-hez igazodás a saját rendszerünkben nagyjából egy napig tartott a programozónak, ami által az anyaggazdálkodásban van egy külön ETR-es rész, amit kiválóan és pontosan tudunk kezelni. Úgy gondolom, hogy a mai erdőgazdálkodásban és fakereskedésben elengedhetetlen volt az EUTR bevezetése. Az EKÁER amit nem hozott meg, azt meghozza az EUTR. Igaz, az még hátrányt okoz a cégcsoportnak, hogy még mindig van, aki megpróbálja kijátszani az EUTR-t, de ők már egyre inkább a háttérbe szorulnak.

MM: Köszönöm beszélgetést.

 

Kapcsolódó:

 

A fentiekhez annyiban kapcsolódik, hogy a kétnapos gépbemutató másnapján, 6-án kedden volt ugyanott, Ropolyon a Tűzoltók Favágó Versenye, melyhez a helyszínt adta a SEFAG Zrt. Valamint az eseményt támogatta a HUSQVARNA-Magyarország Kft. és az Andreas STIHL Kft. is.

További részleteket itt olvashatja:

Tűzoltók ragadtak fejszét Ropolyban FATÁJ 2016-09-16

 

A svéd Rottne gépekről itt olvashat további részleteket:

ROTTNE forwarderek megjelenése Magyarországon FATÁJ 2016-08-31

Forrás: Az esemény szervezői.
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.