FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-09-05

Országos Vadgasztronómiai Fesztivált rendeztek Soponyán

10. alkalommal adott otthont Soponya az országos fesztiválnak. Az esemény a magyar erdész- és vadásztársadalom egyik kiemelkedő rendezvénye, minden, a magyar vadászkultúra, a vadgasztronómia és a helyi kulturális örökség iránt érdeklődő látogató számára nagyszerű program.

Eredménylista a cikkben + fényképalbum.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A VADEX Mezőföldi Zrt. rendezte e rangos esemény ünnepi megnyitója dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének Jenik Péter kabinetfőnök által tolmácsolt szavaival kezdődött. Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a fesztivál résztvevőit, majd dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke értékelte az esemény jelentőségét és a VADEX ezzel kapcsolatos tevékenységét. Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a vadhús ősidők óta számos magyar vidék ételeinek és a nemzetközi konyha egyes finomságának is alapanyaga. Kiemelendő a gímszarvas, mely hazánk egyik legismertebb vadja. Nem véletlen, hogy a Bocuse d'Or szakácsverseny tavaszi Európa Bajnokságának budapesti fordulóján erre a vadhúsra esett a választás. Nagy eredmény és elismerés, hogy a versenyre és az 5 hónapos felkészülési időre a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai üzeme és az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. biztosította a prémium alapanyagot. A soponyai üzemben évente 1.500 tonna vadhúst dolgoznak fel. Az ebből készült termékek 90%-át külföldön értékesítik - emelte ki az államtitkár. A rendezvényen 80 főzőcsapat méri össze a tudását. Az esemény célja a magyar minőségi vadhústermékek széles körű megismertetése, valamint az állami erdészetek közjóléti tevékenységének bemutatása és népszerűsítése.

Az államtitkári beszéd után Pechtol János, az OMVK főtitkára e szervezet és egyben a OMVVV nevében kitüntetéseket adott át:

- Jüllich Ádám úrnak a Hubertus kereszt ezüst fokozatát,

- a VADEX Mezőföldi Zrt-nek pedig a X. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál alkalmából elismerő oklevelet, mellyel megköszönte a clg vezetőinek és dolgozóinak a vadászat és a vadgazdálkodás, a vadászati kultúra, azon belül elsősorban a vadgasztronómia népszerűsítése érdekében végzett munkát.

 

A megnyitó után pedig felavatták azt az emlékoszlopot, amelyen a VADEX Mezőföldi Zrt-nél, valamint jogelődeinél valaha élt és dolgozott erdész- és vadász szakszemélyzet tagjainak neve szerepel. Az emlékoszlop avatásakor Balsay Miklós, a cég korábbi vezérigazgatója és Gulyás Andrea, az FM Közigazgatási államtitkára mondott beszédet, majd dr. Bitay Márton Örs és Gulyás Andrea FM államtitkárok leplezték le az emlékoszlopot.

 

Az Országos Vadgasztronómiai Fesztivál célja a magyar minőségi vadhústermékek széles körű megismertetése, valamint az állami erdészetek közjóléti tevékenységének bemutatása és népszerűsítése. A rendezvényre látogatók az óriásbográcsban 400 kg szarvashúsból készült pörkölt és a nyárson sült vaddisznó mellett a főzőversenyen induló 61 főzőcsapat ételeit is megkóstolhatta. A versenyművek szakmai értékelését a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetségből és a "Stílusos Vidéki Éttermiség" Egyesület séfjei közül delegált elnökségi tagok végzték. A bírálóbizottság elnöke Hamvas Zoltán, a Bocuse d'OR Akadémia elnöke volt.

 

X. Országos Vadgasztronómai Fesztivál Főzőverseny eredményei

 

  Csapatnév Képviselt cég neve
Vadételek Asztala
Őz
1. Vad-Exbajnokok VADEX Mezőföldi Zrt. Vadfeldolgozó
2. Alpha-Vet Gasztro Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
3. Sárrét Kft. Sárrét Kft.
Vaddisznó
1. Jüllich-Krajcsó Jüllich Glas Holding Zrt., Bészer Kft.
2. Kálózi Sofőrök Kálóz Község Önkormányzata
3. Jüllich-Tóth Jüllich Glas Holding Zrt., Bészer Kft.
Szarvas:
1. Szülőföldünk ízei Egererdő Zrt.
2. Zalaerdő Szakácsai Zalaerdő Zrt.
3. Vin-Cargo Vin-Cargo Kft.
Muflon
1. Vadászlap Vadászlap Kiadó Kft.
2. Kócsagosok Duna-Ipoly Nemzetipart Igazgatóság
3. Pereputty Verga Zrt.
Erdei Ételek Mestere
  Szülőföldünk ízei Egererdő Zrt.
Gasztro dizájn
  Bakonyerdő Zrt. Bakonyerdő Zrt.
Vadgasztronómiai Nagydíj
  Szülőföldünk ízei Egererdő Zrt.

 

A preparátor közönségdíj helyezettjei

 

Mester kategória:
1.       Pünkösti Zsombor - T
2.       Csernák Roland - K
3.       Barkóczi Csaba - M
Amatőr kategória:
1.       Vinkelmann Zoltán - 1
2.       Kossuth Levente - 9
3.       Vízi Éva - 15

 

A Fesztiválnak gazdag programja volt:

6.00-8.00        Főzőverseny: résztvevők érkezése, fogadása, regisztráció, hússorsolás

8.00-17.00      Fácános Kupa, koronglövészet (Helyszín: Soponya Lőtér)

8.00-8.30        Aba Város Fúvószenekarának előadása

8.30-9.30        MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekarának műsora

9.15-9.30        Löfan Majorett Csoport felvonulása

9.30-9.45        Magyar Pálinka Lovagrend felvonulása

10.00               Ünnepi megnyitó, kísér a Bakony Vadászkürt Egylet

10.30               Harangláb avatás, torta

11.00-11.45    Langaléta Garabonciások műsora

11.45-12.15    Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportjának fellépése

12.15-13.00    Ikarus Néptáncegyüttes műsora

13.00-13.30    Danics Dóra koncertje

13.30-14.00    Fejér Baranta Hagyományőrző Sport Egyesület bemutatója

14.00-14.45    Cimbaliband - Vidámpark koncert

14.45-16.15    Stihl Timbersports bemutató

16.15-17.00    Zenél a Deindolls

17.00-17.45    Zenés kutyás bemutató

18.00               Eredményhirdetés

 

Ezen műsorfolyam mellet egész nap a látogatók rendelkezésére állt:

- Étkek tára - kézműves finomságok

- Vásárudvar - népművészeti kirakodó vásár

- Toyota terepjáró bemutató és tesztvezetés,

- Gyereksarok: Állati jó bemutató, erdei iskolai foglalkozás (VADEX és Pilisi Parkerdő), Baranta hagyományőrző harcművészeti foglalkozás, lézeres lövészet, kézműves foglalkozás, arcfestés, óriásbuborék.

- Lovaskocsizás

- Megtekinthető: vadászati múzeum, nagyvad és szárnyasvad bemutató kert

 

Az évente visszatérő esemény-sorozathoz az idén elkészült a VADEX Vadgasztronómiai Fesztivál önálló honlapja.

 

Alábbiakban pedig a FATÁJ tudósítójának az eseményen készült fényképei láthatóak (kattintson a képcsoportra):

 

Forrás: VADEX, FM Sajtó, az eseményen tapasztaltak

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.