FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-07-27

Módosult a tűzifavásárlói tájékoztató július 27-én

A erdészeti hatóság a tűzifavásárlói tájékoztató néhány részletét a szakmai szervezetekkel egyeztetések alapján pontosította és közzétette ma.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Fogyasztó részére történő tűzifa-értékesítés esetén 2016. július 1-jétől a szállítójegyhez vásárlói tájékoztatót szükséges mellékelni. A kötelezettséget a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló rendelet írja elő.

A tájékoztató átadása minden, fogyasztó részére történő tűzifaeladás esetén kötelező, a (2016. július 27-én közzétett) dokumentum innen tölthető le.

A erdészeti hatóság a tűzifavásárlói tájékoztató néhány részletét a szakmai szervezetekkel történő egyeztetések során pontosította. A módosított tájékoztatóban a vékony és vastag tűzifa fogalma, a hozzájuk kötődő jellemzők még inkább elkülönítve jelennek meg. A rakat és a térfogat összefüggéseivel kapcsolatban jelzett értékek a befoglaló méretek megállapításához nyújtanak segítséget. A térfogatmérések kapcsán a pontosított tájékoztató kiemeli, hogy abban az esetben, ha a tűzifát 1 méternél hosszabb ág- és törzsdarabok formájában vásárolják meg, a térfogat megállapításához szakember közreműködése ajánlott.

A tűzifavásárlói tájékoztató a vevők könnyebb eligazodását segíti a tűzifavásárlások során, annak érdekében, hogy a vásárlók a kifizetett mennyiségű és a lehető legjobb minőségű tüzelőhöz jussanak. A jó minőségű tűzifa használata nemcsak a gazdaságosság, de a környezeti hatások szempontjából is kiemelten fontos, a tüzelőberendezések helyes és biztonságos használata mellett.

Forrás: NÉBIH

FATÁJ kiegészítés

 

A NÉBIH EUTR oldalán jelent meg ma a fenti hír. Ugyanakkor ezen oldal Nyomtatványok és útmutatók lapján a Tűzifavásárlói tájékoztató cím mögötti kapcsoló megváltozott és a fent bemutatott íráshoz vezet (amivel szemben tegnapig magát a tájékoztatót töltötte le), amelyen belül a dokumentum innen tölthető le.

Az egy oldalas tájékoztató lapon nincs kibocsátási dátum, vagy más azonosító arra, hogy ez a második változat, tehát vigyázzon, hogy ne keverje össze, hogy immár a mától közzétettet használja és ne a korábbit. (Sajnos a korábbi is jelen van a NÉBIH honlapon, bár látható kapcsoló nem vezet ahhoz, de előfordulhat, hogy neten keresés valamely módjával valaki mégis a régire akad rá, vagy a régire is.)

 

A mai közlemény említi, hogy az érdekképviseletekkel egyeztetés alapján (a FAGOSZ számos észrevételét elfogadták) módosult a tájékoztató. Így azt e szervezetek közvetlenül is megkapták a NÉBIH-től, az alábbi indoklás kíséretében:

 


A "Tűzifa tájékoztató NÉBIH honlapra" tárgyú megkeresésünkre beérkezett észrevételeket áttekintettük és azok figyelembe vételével átdolgoztuk a tájékoztató tartalmát.

A beérkezett és figyelembe nem vett észrevételekre vonatkozóan az alábbi tájékoztatást adom:

 A faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló 26/2016. (IV. 11.) FM rendelet 10. § (1) és (3) bekezdése értelmében tűzifának fogyasztó részére történő értékesítése esetén a szállítójegyhez mellékelni kell a vásárlói tájékoztatót, amelyet az erdészeti hatóság állít össze és a honlapján közzétesz.

 A lágy lombos tűzifa esetében a fűtőérték és az ár kapcsolatát megjelenítettük.

 A tűzifa esetében a vékony és vastag tűzifa fogalmának alapszintű elhatárolását fontosnak tartjuk, ezért mind az 5 cm, mind a 8 cm átmérőhöz kötődő jellemzők megjelenítését szükségesnek gondoljuk továbbra is. Az erdőgazdaságok körében is eltérő e körben a gyakorlat. A szövegezés ebben az esetben a felmerült igényeknek megfelelően került átalakításra.

 A tájékoztató a normál kereskedelmi forgalomba kerülő tűzifa "szabadkereskedelmi" értékesítésben szokásos jellemzőit ismerteti, a szociális tűzifa kiosztásánál ettől nyilvánvalóan akár el is térhetnek, hiszen ott egy állam által garantált támogatott értékesítésről van szó.

 Az 1 méternél rövidebb darabok rakatba kerülése a jelenlegi fogalmazás szerint megengedett.

A különböző vastagságú tűzifához tartozó befoglaló méreteket adtuk meg, jelezve, hogy a hosszúság és a magasság változhat.

 A tűzifára vonatkozó adatokat minden esetben kéregben mérten kell értelmezni, ezt olyan alapvetésnek tartjuk, amit külön nem tartunk szükségesnek kiemelni, mivel ez az általánosan elterjedt gyakorlat. Ennek megfelelően ahol m3-t használunk, azt olyan tömör köbméterre értjük, amely a kérget és a fatestet is magában foglalja.

 A NÉBIH EUTR aloldalon valóban szükséges mielőbb a részletes tájékoztató elhelyezése, amelynek első változata elkészült, azt hamarosan véleményezésre megküldjük.

 A tűzifa tájékoztató valóban nem szigorú számadású nyomtatvány önmagában, csak abban az esetben, ha azt a szállítójegy nyomtatvány hátuljára nyomtatják, mint ahogy azt már több EUTR szereplő jelezte felénk, hogy ezt a gyakorlatot fogja követni a vásárlók irántuk való bizalmának növelése érdekében. A honlapon lévő megfogalmazásokat következetesen a jogszabályi szövegkörnyezetnek megfelelően használjuk, így a nyomtatvány műveleti lap és a szállítójegy esetében értelmezhető, a tájékoztatót a tűzifa tájékoztatóra lehet értelmezni. A tűzifa tájékoztatók szigorú számadású nyomtatványként való kezelését eddig még problémaként nem jelezték felénk, vélhetően azért, mert ezt senki nem is gondolta erre vonatkozó kötelezettségnek.

 A hosszú tűzifára vonatkozóan tettünk kiegészítést a tájékoztatóba. A darabolt, hasított és ömlesztett tűzifára vonatkozó adatokat igazságügyi szakértői gyakorlatból, valamint nyilvánosan elérhető és tapasztalati adatokból vettük. Továbbra is várjuk, ha ezeket pontosító mért adatokkal rendelkezik valaki.

 A száraz-nedves tűzifa jellemzőiből fakadóan szintén jelentős eltérések adódhatnak az ár és a tüzelő felhasználhatóságát illetően, így erre ki kell térni egy általános tájékoztatás keretében. Figyelembe véve a számszaki jellemzőkre vonatkozó észrevételeket egy általánosabb megfogalmazást alkalmaztunk, amelynek azonban még megfelelően erős figyelemfelhívó jellege van.

 A fafajismeret fontosságát mi szükségesnek tartjuk kihangsúlyozni, ugyanis tapasztalataink szerint ha ennek jelentőségét felismerik a fogyasztók, akkor saját érdekeik szem előtt tartásával ezen a téren is rendkívül gyorsan megszerzik a szükséges alapismereteket.

 A javasoltaknak megfelelően az eladóval való egyeztetés bekerült a szövegbe és csak ennek eredménytelensége esetére vonatkozó javaslatként szerepeltetjük a rendőrség és a fogyasztóvédelem megkeresését.

 Kérem, hogy a visszamutatásra megküldött anyaggal kapcsolatos észrevételeiket, amennyiben további jelentősnek ítélt véleményeltérés maradt fenn, soron kívül szíveskedjenek megküldeni részünkre.


 

Ismereteink szerint a tájékoztató ismételt módosítását viszont csak különösen indokolt esetben tartja célszerűnek a NÉBIH.

 

Ugyanakkor figyelmet érdemel, hogy készülőben van a "Tűzifát, csak okosan" című, mintegy 13 oldalas részletes tájékoztató anyag, amely mindazt leírja majd, ami az egy oldalon nem fért el, de a NÉBIH részéről hasznosnak tartanak honlapjukon majd a tűzifa vásárlással kapcsolatban közzé tenni. Az anyagot ezen a héten véleményezik az érdekképviseletek. A FAGOSZ is megtette már előzetes észrevételeit.

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.