FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-07-12

Öt év után először növekvőben a cégek száma

Több éves csökkenő tendencia fordult most meg, derül ki a Bisnode 2016 első félévét záró elemzéséből. Az új cégek száma csaknem 6 százalékkal növekedett az első hat hónapban, és ezzel megtörni látszik a 2011. óta uralkodó negatív trend. A cégmegszűnések száma még mindig nagyon magas, de egyre több ágazatban tapasztalható a működő vállalkozások számának emelkedése is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Újonnan alapított vállalkozások számának alakulása

Növekedett az új cégek száma a tavalyi év azonos időszakához mérten. 2011 óta folyamatosan csökken a cégalapítások száma, így a tavalyi első hat hónaphoz képest mért 5,9 százalékos emelkedés bizakodásra adhat okot. Bár a mostani javulás kétségkívül pozitív, mértéke mégis eltörpül a korábbi éveket jellemző visszaesésekhez képest. 2010-ben még rekordszámú, közel 50 ezer cég alakult éves szinten, ezt 20 százalékos visszaesés követte 2011-ben. Úgy tűnik, évi 25 ezer új céggel elértük a mélypontot 2015-ben. Ha az első félévi cégalapításokat nézzük, 2014 és 2015 között tapasztalhattunk jelentős - 22,45 százalékos - mérséklődést, ami 10 százalékponttal meghaladta a 2013 és 2014 közötti visszaesést. Ezek fényében az, hogy sikerült megfordítani a tendenciát és 6 százalék közeli növekedést elérni - kiemelkedő eredménynek számít.

 

Stabilabb cégekkel számolhatunk

A működő cégek száma továbbra is csökken, de még így is, valamivel több, mint 522 ezer működő vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon az első félév végén. A 2013-as csúcs óta csaknem negyvenezerrel esett vissza a vállalkozások száma, de még így is bőven meghaladja a válság előtti időszak 480 ezer körüli értékét. Továbbra is magas a cégtörlések száma, a 2015-ös 52 ezret meghaladó az idei év első félévében további közel 26 ezer céget szüntettek meg.

Egyrészt a cégalapítások növekvő számának, másrészt az újonnan kezdeményezett megszüntetési eljárások visszaesésének köszönhető a 2015. év második felétől tapasztalható lassulás a cégszámok csökkenésében, emeli ki Keleti József a Bisnode Country Managere. Várhatóan ez a tendencia folytatódni fog az idei év második felében, illetve 2017 folyamán is, melynek eredményeként a magyar gazdaságban nagyobb fajsúllyal lesznek jelen a stabilabb vállalkozások.

2016 első hat hónapjában alakult cégek közül a legtöbb a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységű, illetve építőipari társaságok közül került ki. Ezekben az ágazatokban az új cégek száma megközelítette az 1650-et, vagyis közel minden negyedik idén alapított vállalkozás e két tevékenység valamelyikét választotta főtevékenységként. Érdekesség még, hogy ugyancsak az idei év első felét vizsgálva a nagy- és kiskereskedelem után ebben a két iparágban szűnt meg a legtöbb vállalkozás. 

 

Az ágazatok csaknem negyedénél már növekvő cégszámokat tapasztalhattunk az utóbbi egy évben. Közülük is öt százalék felett nőt a működő cégek száma a közigazgatási szektorban, illetve több mint egy százalékos növekedést figyelhettünk meg a vegyiparban, bányászatban és élelmiszeriparban. A legnagyobb arányú cégszám csökkenést a kommunális tevékenységet végző és a textilipari társaságok között tapasztaltunk.

A korábbi évhez hasonlóan az idei első félév végén is a legtöbb társaság a szakmai, tudományos és műszaki, a kiskereskedelmi illetve az építőipari szektorban működött. Bár a nagykereskedelem részaránya 0,1 százalékot mérséklődött az előző évi értékhez képest, jelentősebb változások nem történtek az arányokban.


Működő vállalkozások számának alakulása

Csak egyetlen megyében nem lett kevesebb cég

Győr-Moson-Sopron megye kivételével mindenhol csökkent a működő társaságok száma az elmúlt 12 hónapban. A legnagyobb meglepetés Nógrád megye volt, ahol a cégek száma mindössze 0,3 százalékkal csökkent tavaly július eleje óta, míg egy évvel korábban itt mértük a második legnagyobb arányú cégszám csökkenést 4 százalék feletti értékkel. Fél százalék alatt maradt a cégszámok mérséklődése Csongrád és Bács-Kiskun megyékben, illetve országos átlag alatti csökkenéssel büszkélkedhet Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Pest és Veszprém megye, illetve Budapest. Arányaiban a legnagyobb cégszám csökkenés Komárom-Esztergom, Fejér és Heves megyékben történt.

 

Forrás: Bisnode

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.