FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-06-03

Új tanműhelyt avattak a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskolában

A BKSzC Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskolában új tanműhelyt avattak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Kaesz Gyula Szakközépiskola és Szakiskola a Budapesti Komplex Szakképzési Centrumhoz tartozik. Így az új tanműhely avatásának első beszédét Valló Péter, BKSZC főigazgató tartotta meg

Köszöntötte dr. Parragh Lászlót, az MKIK elnökét, Bihal Tamást, az MKIK alelnökét, és Fekete Balázst a BKIK alelnökét, a Wordskills, Euroskills versenyek hivatalos delegáltját, az NGKM, a szakma képviselőit, a szakmai szervezeteket, a Centrum igazgató asszonyait, igazgatóit, minden kollégát, aki jelen volt. Ezen túl kiemelte a támogatókat, akik nélkül a műhely nem jöhetett volna létre: a Festoolt, a H-Didaktot, és nem mellesleg a Legrandot, melynek számos eszköze, alkatrésze van itt beépítve. Kiemelni a 3 iskolát, melyek e munkát elvégezték: Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola csinálta az építési munkákat, a Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium - ahol a Centrum központja van - végezte a villanyszerelést, a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskola, mely helyszínt is ad ennek a műhelynek, pedig készítette a berendezéseket: gyalupadok, ablak, ajtó.

 

 

Világszintű, az európai és világ versenyeken is használt eszközökkel felszerelt műhely készült el, aminek nagy szerepe lesz a tehetséggondozásban és a pályaorientációban.

Mindez nem jöhetett volna létre, ha a fenntartó Nemzetgazdasági Minisztérium nem támogatja e projektet, és a MKIK-val és a BKIK-val nem sikerült volna olyan megállapodásokat, együttműködéseket kötni, amelyek segítették ezt az ügyet.

 

 

Ezt követően dr. Parragh László, MKIK elnöke méltatta e műhely jelentőségét. Örömmel látta, hogy csupa a szakma iránt elkötelezett ember van jelen, pedig sokan vannak, akik nem ilyenek és nekik is látniuk kellene, hogy megértsék miről van szó. Lehetne itt egy-két oktatás-kritikus, akik az íróasztal mellől fehér papíron megírják, hogy milyen rosszul működik ma Magyarországon a szakképzés. Közben, ha kicsit is körülnéznének, akkor azt látnák, hogy a valóságban hihetetlen változások vannak.

Ez nem köszönhető másnak, mint néhány olyan embernek, aki ezt nagyon komolyan veszi, és aki ezt élethivatásszerűen csinálja. Könnyen lehet, hogy több pénzt keresne más pályán, de mégis hisz abban, hogy szakképzésre szükség van. A kamara a szakképzést nagyon fontosnak tartja. Ahhoz, hogy az ország tényleg sikeres legyen, ahhoz olyan munkatársak, fiatalok kellenek, akik szeretik a szakmájukat, megvalósítják magukat a munkájukban és ebből még el is tartják magukat.

Gratulált és nagy tisztelettel köszönetet mondott mindazoknak, akik fölvállalják, hogy ilyen műhelyeket működtetnek, a fiatalokat meggyőzik arról, hogy érdemes ide eljönni. Köszönetet mondott a szponzoroknak is, mely cégek az eszközöket ideteszik, mely eszközökkel a szakmát el lehet sajátítatni. A fiataloknak gratulált. közülük néhányan már bejárták a világot (Brazília, Németország). Azoknak a fiataloknak, akik most versengenek és nincsenek itt, ez a lehetőség szintén adott. Kérte: továbbra is támogassák ezeket az iskolákat, a centrumnak és az iskolának pedig sok sikert kívánt.

Végül Babanecz Csaba szakoktató mondta el, hogy októberben indították ezt a kezdeményezést és nagy öröm, hogy megvalósult és nagy előrelépés az iskolának. Évek óta szép eredményeket érnek el versenyeken. 2008. óta vesznek részt az Euroskills és a Worldskills versenyeken. A fiatalok arany, ezüst és bronz érmekkel teletűzdelve vannak jelen. Az iskola a kezdetektől fogva részt vett a felkészítésben, amivel az eredményeket el lehetett érni, megfelelő szponzori támogatással. Nem gondolták volna, mikor elindították, hogy néhány évi kemény munkával, komoly kitartással idáig eljutnak. Úgy gondolja, hogy ez a műhely fogja biztosítani a jövőben azt a felkészülést, ami garancia lesz arra, hogy a továbbiakban is hasonló sikereket lehessen elérni. Ez a világ színvonalú műhely, Európában, világ szinten is kiemelkedő. Járnak külföldi műhelyekben, szakértő kollégákkal nagyon komolyan együtt működnek. Tervezik, hogy az európai és világ élmezőnnyel is lesznek közös felkészülések. Ehhez olyan műhelyt tudnak már biztosítani, ahol ez megvalósítható. Ma már nem csak mi tudunk hozzájuk menni, hanem ők is jöhetnek mihozzánk. Olyan műhelyben készülhetnek, versenyezhetnek, ami az álmuk volt. Megköszönte a Centrum és mindenki támogatását, aki ebben részt vett. Reméli, kívánja, hogy sok ilyen műhely felavatására lesz majd alkalom a jövőben nem csak az asztalos, hanem az egyéb szakmákban is. A tehetség és utánpótlás nevelésnek ez az egyik záloga.

 

A beszédek után a nemzeti szín szalag átvágásával felavatták a műhelyt.

 

 

Igen figyelemre méltóak voltak a tanműhely gyalupadjai, melyekkel többféleképpen lehet rögzíteni a munkadarabokat, mint a régebbi gyalupadokkal.

 

 

Az új tanműhely megnyitójával párhuzamosan pedig éppen a soron lévő nemzetközi verseny hazai válogató versenye zajlott a régebbi műhelyekben.

 

 

Az alábbi képre kattintva pedig az eseményen készült 29 fénykép tekinthető meg.

 

Az elhangzottak lejegyzése és fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.