FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-05-27

Faenergia tanulmányút Finnországban 2. rész

Az április 5-9. között volt finnországi tanulmányút ( erdei aprítékra alapuló biomassza hasznosítás) beszámolójának 2. része.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár vezetésével Finnország Kereskedelmi Iroda képviseletvezetője, Debreczeni Attila szervezésében magán és állami erdőgazdálkodókból, energetikusokból és kutatókból álló 32 fős szakmai csoport ismerkedett az erdei aprítékra alapuló biomassza hasznosítás elméleti és gyakorlati tapasztalatival a Karélia Tartományban található Joensuuban. A városban található Tudományos Park Erdészet és Megújuló Energia Divízió üzletfejlesztési menedzsere,  Timo Tahvanainen koordinálta az április 5-9 között lezajlott szakmai programokat, melyek fő célja fa alapú biomassza vágásterületi kitermelési, készletezési, szállítási paramétereinek valamint energiatermelési lehetőségeinek komplex vizsgálata volt.

Az első nap délelőttjén négy előadást hallgattak meg a résztvevők, melyek során információkat kaptak Az "olajmentes" Észak-Karélia Programról, a finn energetikai rendszerben történő fatüzelésről, megbízható és költséghatékony nyersanyag biztosításának módjáról valamint a Fortum energetikai cég Joensuu-i erőművének működési modelljéről. Délután a Fortum Joensuu 200 MW-os Erőművel valamint az Eno Energy gyakorlati esettanulmányával ismerkedtek a jelenlévők.

 


Fotó: Timo Tahvanainen - Joensuu Science Park Ltd.

 

Ennek során a beszerzés, fakitermelés - apríték képzés és szállítás - erőművi menedzsment - erőművi beruházás - hőszolgáltatási hálózati beruházás és karbantartás témáiban tehettek föl kérdéseket a szakemberek.

A második nap délelőttjének előadói bemutatták az energetikai fa termelésének és szállításának gyakorlati eszközeit, amik az ellátás folyamatosságát és a magas fokú minőségbiztosítást teszik lehetővé. Az egyes eszközök gyártói (Pentin Paja, Kesla, Antti Ranta, Saalasti, KPA Unicon, Fixteri, Pallari) közül többen a gyakorlatban is bemutatták termékeiket.

 


Fotó: Bárány Gábor - Kefag Zrt.

 

A nap második részében Finnország legismertebb természetvédelmi területével, a Koli Nemzeti Park természeti adottságaival, gazdálkodásával ismerkedtek meg a résztvevők.

 


Fotó: Ugron Ákos Gábor - FM

 

Április 8-án a terepi program Nurmesben folytatódott, ahol a Karjalan Metsäja Energia (KME Oy) üzleti modellje mellett a hőellátást biztosító 4 MW-os kiserőművet és a folyamatos alapanyag ellátást biztosító társult vállalkozás alapanyag terét ismerhették meg a jelen lévők.

 


Fotó: Bárány Gábor - Kefag Zrt.

 

A 76 t összgördülő tömegű alapanyag szállításról itt kaptak átfogóbb képet honi szakembereink.

 


Fotó: Bárány Gábor - Kefag Zrt.

 

Ezt követően az Észak Karélia Faipari Képzési Központ/Szakiskola képzési rendszerének bemutatásával az abban különleges szerepet kapó erdészeti gép-szimulátor tanműhely kipróbálásával és egy egyedi fejlesztésű tuskóroppantó ismertetésével folytatódott a program.

 


Fotó: Bárány Gábor - Kefag Zrt.

 

A nap zárásaként Kuittila (magán) Farm kis-kapcsolt faaprítékkal működő Volter technológiájú erőművét és a működéséhez szükséges prémium minőségű faapríték tárolását és szállítását mutatták be a szervezők.

 


Fotó: Timo Tahvanainen - Joensuu Science Park Ltd. (Ez a kép nagyítható.)

 

A különböző szakterületek képviselőinek értékelése alapján elmondható, hogy az óhatatlanul meghúzásra került párhuzamok mellett vannak eltérések is a hazai alapanyag, a rendelkezésre álló technológiák vagy éppen az energia piaci jellemzők területén is. Egybehangzó véleményként került megfogalmazásra, hogy az eltérések mellett is számos megfontolandó és az itthoni gyakorlatban is jól adaptálható, jól hasznosítható tapasztalattal tértek haza a program résztvevői.

Forrás: FM Sajtóiroda

Kapcsolódó:

 

Faenergia tanulmányút Finnországban FATÁJ 2016-05-18

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.