FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-05-25

III. Országos Akácnap volt Baján

Baján május 21-én a Jánoska eresztéshez kapcsolódóan volt a III. Országos Akácnap.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az akácfa a vidéki táj elválaszthatatlan része, hazánk legelterjedtebb erdei fafaja, kiváló tűzifa és jó ipari alapanyag. A magyar akácnak, a belőle készített termékeknek és a kiváló minőségű akácméznek gazdaságilag, társadalmilag kiemelkedő jelentősége van - fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a III. Országos Akácnapon, Baján.

 

 

Az akác népszerűsítését célzó országos rendezvénynek ebben az évben Baja adott otthont, ahol az akácfa felhasználási lehetőségeit felvonultató kiállítás, akáccal kapcsolatos játék, kézműves foglalkozás, mézkóstoló színesítette a programot.

Az akác közel 300 éve van jelen Magyarországon, az eltelt évszázadok alatt az akácgazdálkodással kapcsolatban hazánkban jelentős tapasztalat és tudás gyűlt össze - mondta Zsigó Róbert a szombati eseményen újságírók előtt, aki emlékeztetett arra is: világviszonylatban élen járunk e fafaj nemesítésében, az akácméz egyedülállóan népszerű terméke a magyar méhészetnek. Akác jelenleg az országban 467 ezer hektár területen nő, az erdők egynegyedét adja, így hazánkban a legelterjedtebb erdei fafaj. Fája kiváló tűzifa és jó ipari alapanyag, készül belőle többek között bútor, játék, parketta, építőipari, kertészeti termék, mint ahogyan a hordógyártásnak is alapanyaga és sok esetben kiváltja a trópusi fákból készült termékeket is. Az akác a leggazdaságosabban termeszthető fafajok közé tartozik.

Magyarország méztermelésének közel felét az akácméz adja, amely éves átlagban megközelíti a 12 ezer tonnát. Egyúttal keresett exportcikk is, és a méhészet húszezer családnak biztosít megélhetést. Az akác és az akácméz is hungarikum, amely Magyarország jó hírét erősbíti.

A Nepomuki Szent János tiszteletére hagyományosan megrendezett bajai "Jánoska-eresztés" ünnepre is szombaton került sor Baján. Az egész napos ünnepségsorozat fénypontjaként a virággal feldíszített Szent János szobrot fáklyákkal kivilágított hajóra rakták, miközben égő koszorúkat eresztettek a vízre. A lampionos vízi felvonulás a Petőfi-szigetre kísérte a szobrot, ahol a Szentjánosi küldöttséget hordócsapolással köszöntötték.

Forrás: FM Sajtóiroda, Gemenc Zrt.

FATÁJ kiegészítés:

 


Fotó: Csontos Péter

 

Az esemény házigazdája a Gemenc Zrt. volt, s a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola munkatársai kézműves foglalkozással fogadták a gyermekeket.

 


Fotó: Mőcsényi Miklós

 


Fotó: Csontos Péter

 

Ugyanakkor jelen volt a NEFAG Zrt., a KEFAG Zrt., a Nyírerdő Zrt., a VADEX Zrt. is. A Magyar Faesztergályos Egyesülettől pedig Mőcsényi Miklós tartott bemutató esztergálást, természetesen akáccal.

A délelőtti kisebb érdeklődés után hamar megtelt a Petőfi szigeten a Jánoska eresztés napjára színpaddal, borversennyel, különböző árusító pavilonokkal berendezett rét.

 

 

Sokan érdeklődtek az akáccal kapcsolatos ismeretek iránt, amiben a kis kiállítás segítette a látogatókat.

 

 

A gyerekek nagy örömmel vitték a bemutató esztergáláson akácból készült pörgettyűket, kis poharakat.

 

Végül Csontos Pétert (Gemenc Zrt., turisztikai és marketing osztályvezető) nem csak az esemény gondos előkészítése és levezénylése, hanem számos jól sikerült fényképe is dicséri. (A képcsoportra kattintva nézhetőek végig a képei.)

 

Mőcsényi M.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.