FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-05-19

Új, panorámás túraútvonal a Mátrában

Az eddigi klasszikus túraútvonalak elsősorban a belső Mátrát érintették és az ezek által érintett területeken már nincs lehetőség új útvonalak kijelölésére. Most a Gyöngyös-Mátra TDM kezdeményezésére az Egererdő Zrt. valamint a Kékes Turista Egyesület egy kibővített, látványosabb túraútvonalat jelölt ki.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Gyöngyösről Mátrafüredre idáig a Sár-hegy és Pipis-hegy érintésével lehetett eljutni kijelölt útvonalon a túrázóknak. Az új, sárga szőlő jelzésű útvonallal mostantól Farkasmályon keresztül is vezet az út Mátrafüredre. Mivel a Pipis-hegy nagy része egykoron katonai terület volt, itt erdős rész egyáltalán nem található. Ezért az új nyomvonal jelzéseit oszlopokra festették.

Kivitelezés során ügyeltek arra is, hogy egyértelművé tegyék az útvonalat, pontos eligazítást adva azokban az esetekben, amikor esetleg egy-egy kereszteződésben korábbi nyomok elbizonytalaníthatnák a túrázókat.

Az új túraútvonal minden bizonnyal gyorsan népszerű lesz, hiszen több pontján gyönyörű panoráma és ideális pihenőhelyek várják a természetjárókat.

 

Diósi - tanösvényről

Megközelíthető Szurdokpüspökiből a Pincesoron keresztül. A tanösvény első állomása a településtől cca. 1500 m-re található. A tanösvény 8 állomásból áll, két helyszínen pihenőhely került kialakításra. A tanösvény hossza: kb. 4500 m. Az egyes állomásokon a tájékoztató táblák témái:

1. Általános üdvözlő tábla, útvonal bemutatása

2. Források az EGERERDŐ Zrt. területén

3. Szurdokpüspöki forrásai

4. Az erdő és a víz kapcsolata

5. A Mátra őshonos állatvilága

6. A Mátra őshonos növényvilága

7. Az erdőgazdálkodás

8. Kirándulóhelyek és látnivalók az EGERERDŐ Zrt. működési területén

A tanösvényt bejárók a túrázás közben, ha megszomjaznak a Delelő és a Gúnár-kút vizétől felfrissülhetnek.

 

A tanösvény kialakításának előzményei:

A település vezetésének kezdeményezésére a Szurdokpüspökiben született Hanák Kolos születésének 160. évfordulóján indult el a közös gondolkodás Hanák Kolos munkásságának színhelyeivel, amelybe bekapcsolódott Gyöngyös, Abasár, az EGEREDŐ Erdészeti Zrt.

Jelentős dátum volt a település életében 2013. május 8., amikor a Gyermekekkel a Természetért Egyesület örökbe fogadta a község határában a Diós-patak mellett lévő Delelőkút nevű forrást. Ezen a napon dr. Jung László, az EGEREDŐ Zrt. vezérigazgatója és a település volt polgármester asszonya Géczi Lászlóné közösen ültették el az erdőgazdaság által adományozott emlékfát és az ünnepség résztvevői együttesen felvirágozták az emlékház kertjét. 

Szurdokpüspökiben sok forrás fakad: Gúnár-kút, Kiscserkút, Delelő-kút, Cserepesi kút, Dolinka Meleg forrás, Szent Kereszt Kút, Köszvény-kút, Eszter forrás. A források útjáról könyvecske készült, Szurdokpüspöki természeti kincsei címmel, amelyek a megvalósítását az EGERERDŐ Zrt. felkarolta. A falu természetet kedvelő lakói gyakran tesznek kirándulást ezen az úton.

 

A Hanák Kolos Közösségi és Emlékház felújítása pályázatból valósult meg, melyhez jelentős anyagi támogatást adott az Egererdő Erdészeti Zrt.

 

Ezen korábbi együttműködések és közös gondolkodás eredménye az új tanösvény, melyet nagy szeretettel fogad Szurdokpüspöki lakossága.

A tanösvény a megálmodók és a végigjárók számára értéket képvisel. A helyiek örülnek annak, hogy a gyermekeik egészséges testi-lelki fejlődését segíti ismereteik bővítésével erősödik bennük az erdő szeretete, védelme és szabadidejük hasznos, kellemes eltöltésének ad helyet a Diósi-tanösvény. A Szurdokpüspöki Tiszta Életért Egyesület értékes felajánlást tesz az átadó ünnepségen: magukra vállalják a tanösvény gondozását és előzetesen egyeztetésre kerülő túrák vezetését.

 

Számos - már országosan is elismert teljesítménytúra útvonala érinti a tanösvényt: pl. Mátrabérc, Hanák Kolos és Muzsla teljesítménytúrák április elején, Püspöki keringő, áprilisban, Mátra 115 júniusban, Pásztó 60 hosszú túra, Vadrózsa és Forrás-túra ősszel.

Hanák Kolosról:

Dr. Hanák Kolos 1851-ben Szurdokpüspökin született, aki a Mátra igaz barátja volt. 1886-ban megépítette a megyével és Gyöngyös városával a Mátrán átvezető Bene (ma Mátrafüred) és Parád közötti utat. 1887-ben megalapította a Magyarországi Kárpát Egyesületnek a Mátra Osztályát, mely tettével megkezdte a Mátra Turisztikai feltárását és elindította a Mátra idegenforgalmát.

Hanák vezetésével színekkel jelzett turista utakat alakítottak ki a Mátrában, több kilátót, menedékházat épített. 1888-ban kezdeményezésére megjelent a Mátra kalauz, mely ismertette Gyöngyös és a Mátra legfontosabb látnivalóit. Róla nevezték el a természetjáró teljesítménytúrát, melynek célállomása Szurdokpüspöki. Egy napon van a Mátrabérc és a Muzsla túrákkal, különböző nehézségű és távolságú próbák. Ezen a napon több mint 2000 versenyző indul.
Sokoldalú tevékenységének része volt a Mátraaljai szőlő-, és borkultúra felkarolása is. 1883-88 között a filoxéra kipusztította a Gyöngyös és környékbeli szőlőket. Hanák Kolos mindent megtett az új szőlőkultúra elterjesztéséért. Abasáron megkezdi a szőlő újratelepítését kiváló oltványokkal, abasári birtokát mintagazdasággá fejleszti. Munkássága elismeréséül a Magyar Szőlősgazdák Országos Egyesülete tagjává választották. A sokoldalú Hanák jogtudományi tanulmányokat is írt a jogi pályán a legmagasabb beosztásokat érte el.
Ügyvédi munkája mellett a gyöngyösi civil élet szervezője volt.

 

Forrás: EGERERDŐ Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.