FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-04-18

Mesék az európai erdőkből

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága 2012-ben indított projektje - Mesék az európai erdőkből címmel - lezárult. Az ehhez készített bájos kiadvány 24 nyelven tölthető le az EU online könyvesboltjából.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Harmóniában élni az erdővel

Az erdő minden időkben foglalkoztatta az emberek képzeletvilágát, táplálta a legendákat, mítoszokat és hagyományokat. A fa élete és az emberi élet közötti jelképes hasonlóság minden európai kultúrát megihletett. Összeállításunk az Európai Unió tagállamai által kiválasztott egy-egy verses vagy prózai alkotás révén új nézőpontból mutatja meg ezt a hagyományt. A szövegeket gyermekrajzok illusztrálják, melyek egyedülállóan színesen és rendkívül érzékletesen szemléltetik, milyennek látják a gyerekek az erdőt és az ember szerepét az erdő megóvásában.

 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság "Mit jelent nekem az erdő?" címmel meghirdetett rajzpályázatán 22 tagállamból több mint 9000 gyerek vett részt. Hálásak vagyunk mindegyiküknek, mert segítettek az Európai Uniónak jobban megérteni, milyen az erdő és az erdővel való együttélés gyerekszemmel, és hozzájárultak ahhoz, hogy felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára.

 

Számtalan különböző típusú erdő, erdős táj és erdőgazdálkodási módszer él együtt az EU-n belül. Az erdők Európa egyik legjelentősebb megújuló erőforrásai és Európa biológiai sokféleségének egyik fő forrásai. Elősegítik az éghajlat szabályozását, nyersanyagokkal látják el az embert és táplálják a vadakat, s ugyanakkor valódi megnyugvást és menedéket jelentenek a városi ember számára. Más szavakkal az erdő az ökoszisztéma-szolgáltatások széles választékát kínálja valamennyiünknek. Az erdő kulcsfontosságú az életminőség javítása és a munkahelyteremtés szempontjából is, különösen a vidéki régiókban.

 

A fenntartható jövő érdekében Európának szüksége van az erdeire, az erdőknek pedig fennmaradásukhoz szükségük van az EU minden polgárára, de különösen a fiatalokra és a gyermekekre. Harmóniában élni a fákkal és az erdőkkel a mindennapok fontos kihívása. Mindenkire szükség van, hogy közösen kidolgozzuk, hogyan használjuk és hogyan adjuk át e lenyűgöző és értékes közös erőforrásunkat a jövő nemzedékeinek.


M.Eszter, 9 éves

Az Európai Unió erdészeti stratégiája a fenntartható és versenyképesebb erdőgazdálkodás alapelveit fekteti le annak érdekében, hogy az ágazat több munkahelyet teremthessen, elsősorban a vidéki régiókban, miközben biztosítja az erdők védelmét és az ökoszisztéma-szolgáltatásokat. A fenntartható erdőgazdálkodás azt jelenti, hogy az erdőket és az erdős vidékeket úgy és csak olyan mértékben aknázzuk ki, hogy fennmaradjon biológiai sokféleségük, termelékenységük, életképességük, és a jelenben és a jövőben is be tudják tölteni megszokott környezeti, gazdasági és társadalmi szerepüket anélkül, hogy az más ökoszisztémák rovására menne.

 

A kiadvány magyar változata (pdf-ben) itt érhető el.

A további 23 nyelvi változatot innen lehet letölteni.

Forrás: Európai Bizottság

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.