FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-04-05

NymE - keresik a hiányzó tablókat

Megtalálták és felújították a hallgatók a soproni egyetem 1950-60-70-es évekből való tizenkilenc tablóját. Vannak még hiányzó tablók. Segíts, ha tudsz!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Bende Attila erdőmérnök-hallgatónak hagyománytörténeti kutatómunkája során tűnt fel, hogy nem teljes az egyetem tablósora. - Van olyan soproni középiskola, ahol az 1903-ban végzettek osztályképét is megőrizték. Ehhez képest a Nyugat-magyarországi Egyetemnek - Európa legrégebbi technikai intézménye jogutódjának - viharvert történelme miatt igencsak hézagos a múltidézése.

Annyit tudunk, hogy a Selmecbányáról Sopronba hozott tablók vélhetően megsemmisültek, s hogy az 1800-as évek végétől az 1940-es évekig mindösszesen 21 kicsinyített másolatot őriz az intézmény központi levéltára. Ezek, továbbá a falakon lévő tablók száma jelenleg 161, mindez a lehetséges tablók mintegy 87 százaléka.

Ekkor vetődött fel bennem a kérdés: hol lehetnek a hiányzó évfolyamképek a két világháború közötti, valamint az azt követő időszakból? - mondta az előzményekről Bende Attila, aki kezdeményező szerepet vállalt ezek felkutatásában.

 

Kiderült, az '50-60-70-es évekből való tizenkilenc tabló az Erdészeti Múzeum raktárában porosodott. Ezek a régi kollégium egy évtizeddel ezelőtti átalakításakor kerültek le a falakról. Az Erdész és a Faiparos Valétabizottság elnökei, Bende Attila és Fellai Benedek vezetésével a sérült tablók helyreállítási munkáiba bevonták a balekokat, az új hallgatókat.

 

- Néhány arckép esetében kiegészítő fotómunkára volt szükség. Ha kellett, fotóshoppal a waldent is pótoltam - részletezte a főszervező. - Múltidéző munkánkat két oktatónk, dr. Bartha Dénes professzor és dr. Péterfalvi József anyagilag is támogatta. Most, hogy ismét helyére került a letűnt idők néhány mozaikja, a központi levéltárral közösen szeretnénk átfogó egyetemi tablókatasztert létrehozni.

 

Bende Attila reméli, a sok évtizeddel ezelőtti hagyatékokból még előkerülnek kicsinyített tablópéldányok, amelyeket jó minőségben rekonstruálva feltehetnek a soproni alma mater falaira, megidézve a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Akadémia és későbbi jogutódai végzős évfolyamait.

 

A még hiányzó évek

A hiányzó tablók: 1890-1895; 1899; 1900; 1908; 1909; 1914-1916 (kérdéses, hogy a háború miatt készült-e egyáltalán), 1920-1926; 1931-1934; 1937-1939; 1941-1942; 1943-1947; 1948-1949.

Ha ezek közül van valakinél tabló vagy annak kicsinyített változata, kérik, hogy azt - vagy a másolatot - az NYME Központi Könyvtár és Levéltárába juttassa el.

 

Forrás: Kisalföld

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.