FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-03-18

Kilátót avatott a VADEX Zrt. a Gaja szurdokban

Ma Károlyiról elnevezett, nemesacélból készült kilátót avatott a VADEX Zrt. a Gaja szurdokban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A vendégek Fehérvárcsurgó mellett a Gaja-völgyi tájcentrum parkolójában találkoztak, majd onnét az erdőgazdaság terepjáróival mentek fel a kilátóhoz, azaz az attól nem messze lévő információs táblához. Itt hangzottak el a beszédek, majd rövid sétával lehetett elérni a sziklaszirtre épített kilátót, melyről a Gaja szurdok egésze végig belátható.

 

 

Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően évről évre több tízezren látogatnak a Gaja-szurdokba. Az elmúlt két évben pedig több mint 50 ezer turista fedezte fel a Pisztrángos tavat, a 100 férőhelyes erdei pihenőházat, az Ádám-Éva fánál lévő hidat, az Alba Regia forrást, a 19 kilométer hosszan felújított Kéktúra útvonalat, illetve a Bársony István természetíró emlékszobáját is magában foglaló erdészeti-vadászati múzeumot.

 

L. Simon László a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára felidézte, hogy a Károlyi-család mellett más történelmi családok (a Festeticsek, a Nádasdyak, az Esterházyak és a Zichyek) is  jelentősen hozzájárultak Fejér megyében az épített örökséghez, és meghatározó szerepet játszottak a mezőgazdasági, az erdészeti és a vadászati kultúra fejlődésében.

 

 

 

Mintegy 15 milliárd forint értékű közjóléti beruházás valósult meg 2010. óta a 22 állami erdőgazdaság területén, saját tőkéjük és kormánytámogatások jóvoltából - mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára pénteken, a fehérvárcsurgói Gaja-szurdokban létesített Károlyi kilátó átadási ünnepségén. Bitay Márton avatóbeszédében kiemelte: az elmúlt időszakban számos kilátó mellett ökoturisztikai centrumok, kisvasutak, erdei iskolák, pihenőhelyek és turistaösvények újultak meg vagy épültek. A fejlesztések mindegyikének célja a bakancsos turizmus élénkítése volt. Úgy vélte, ehhez izgalmas és érdekes célpontok kellenek, amelyek vonzzák az érdeklődőket.

 

A Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Természetjáró Szövetség és a Vadex forrásai felhasználásával épült kilátó a fehérvárcsurgói vadaskertet alapító gróf Károlyi Gyula nevét viseli. A nemesacélból készült építmény egy sziklaszirten helyezkedik el, amelyről a teljes Gaja-szurdok, és a fehérvárcsurgói víztározó is látható. A kilátó 2015. december 22-én készült el.

 

A beszédeket követően Bitay Márton FM államtitkár, Angelica Károlyi, a Károlyi József Alapítvány kuratóriumának elnöke és Majoros Gábor a VADEX Zrt. vezérigazgatója avatták fel a kilátót.

 

 

Az eseményen készült további fotók pedig itt láthatóak.

 

A fehérvárcsurgói kastélyt, a vadaskertet és a Zseri-szállást (Bársony-ház) magába foglaló birtok együttes története1834-ben kezdődött. Először a Perényi család zálogosította el Károlyi György grófnak, majd 1853-ban, vásárlás útján végleg a Károlyiak kezébe került. 1997-ben a Károlyi József Alapítvány és a Műemlékek Állami Gondnoksága együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. Most a kastélyban működő kulturális találkozóközpont az Európai Találkozóközpontok Hálózatának tagja, és 1995-ben elnyerte au UNESCO Kulturális Világörökség Évtizedének emblémáját.

Az örökség másik meghatározórészét képező fehérvárcsurgói vadaskert, a volt Zseri-szállás, valamint a Gaja-szurdokban található létesítmények (Vaskereszt) a II. Világháborút követően a VADEX Zrt. vagyonkezelésébe kerültek. A társaság elkötelezett a Károlyi örökség megőrzése mellett, melyet a térség közelmúltban elkészült fejlesztései is bizonyítanak. 2014-ben a Magyar Természetjáró Szövetséggel közös, átfogó rekonstrukció során a Tájcentrumban új esőbeálló készült, a Kéktúra útvonalat kiszélesítették, a Gaja-patak mederfalát megerősítették. Híd épült az Ádám-Éva fánál, teljesen felújították, stabilizálták az Alba Regia forrás környékét. A legnagyobb értékű munkát az egykori Bársony-ház teljes felújítása jelentette.

 

Most e sort folytatva készült el a Károlyi kilátó a Gaja szurdokban.

Forrás: MTI és VADEX közlemény felhasználásval,
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.