FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-03-18

Faipar finanszírozása, olcsó hitellel

A fa- és bútoripar fejlődése számára a 2016-os esztendő is több finanszírozási lehetőség tartogat - emelte ki a FATÁJ-nak adott interjújában Filipov Vlagyimir, az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) Finanszírozási Üzletágának vezetője.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


"A fa és bútoripar fejlődése számára a 2016-os esztendő is több finanszírozási lehetőség tartogat, amelyek komoly segítséget jelenthetnek a vállalkozás rövid és hosszú távú céljainak elérésében." - emelte ki a FATÁJ-nak adott interjújában Filipov Vlagyimir, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet Finanszírozási Üzletágának vezetője.

 

Fontos szempont, hogy ezen a területen tevékenykedő KKV-k is lépést tudjanak tartani a fejlődéssel és ennek megfelelően a gépek vásárlásával és telephely fejlesztésével a piac által elvárt minőséget tudják biztosítani.

 

Ügyfeleink körében végzett felmérés alapján az a tapasztalatunk, hogy a gyártó iparban a fejlesztési tervek 83 %-a új eszköz és gépbeszerzéshez kapcsolódik, a fennmaradó hányad pedig nagyrészt infrastrukturális és telephely fejlesztéshez köthető.

 

A gépbeszerzést eddig a KKV-k több mint 69 %-a valamilyen lízing cégen keresztüli eszközfinanszírozás keretében valósította meg. Ez egyben egy sokkal könnyebb és gyorsabb hitelfolyamatot jelentett, mivel a lízing cégek jól ismerik a gépek másodlagos piaci értéket, másrészt viszont a 2016-os évben ez egy erős kettőséget jelent. Az egyszerűbb finanszírozás továbbra is megmaradt, viszont a kedvező maximum fix 2,5 %-os kamatozású Növekedési Hitelprogram harmadik (NHP III.) és egyben kivezető szakaszában a lízing cégekhez nagyon szűk keret jutott, így nehéz megtalálni a megfelelő finanszírozót. Mivel a piaci hitel kamatok jelenleg 5-6 % között mozognak, érdemes időt és energiát fordítani megfelelő a hitel konstrukciók megtalálására, ami alatt természetesen mindenképpen a még ebben az évben elérhető Növekedési Hitelprogram keretében megvalósított hitel lehetőségre gondolunk!

 

Lízing esetében alapvetően 2 lehetőség létezik:

1. nyílt végű: ebben az esetben a futamidő végén a finanszírozott eszköz egy előre meghatározott maradványérték kifizetése után a vevő tulajdonába kerül, de van opciós lehetőség egy 3. személy megnevezésére is. Ezt sokszor a gép áfa tartalmának futamidő alatti részletekben történő megfizetése miatt is szokták választani.

2. zárt végű: ebben az esetben a futamidő végén a finanszírozott eszköz automatikusan a vevő tulajdonába kerül.


Filipov Vlagyimir, az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) Finanszírozási Üzletágának vezetője

Pályázattal támogatott beruházás esetén javasoljuk, hogy lízing helyett az eszközhitelt válasszák, hogy elkerüljék a támogató hatóságokkal kapcsolatos későbbi bonyodalmakat. Ez tulajdonképpen egy speciális zárt végű lízing, ahol a gép már a megvásárlás időpontjában a vevő tulajdonába kerül.

 

Mi is az a Növekedési Hitelprogram?

A kormány 2013-ban a vállalti hitelezés ösztönzésére a Magyar Nemzeti Bankon keresztül 0% kamattal biztosított meghatározott forrást a programban résztvevő kereskedelmi bankok számára, akik maximum 2,5%-os éves kamattal finanszírozhatták ebből a keretből a KKV-kat. Második szakasza 2015.12.31-én lejárt, és a jövőben célja, hogy visszaállítsa a piaci alapú hitelezést. Ennek a célnak bevezetéséhez 2016-ban még meghirdette a harmadik szakaszt, ami ennek a programnak a kivezetése lesz.

 

Miben más a Növekedési Hitelprogram harmadik szakasza?

A Növekedési Hitelprogram harmadik szakaszának keretében szerződéskötésre legkésőbb 2016. december 29-ig, folyósításra 2017. december 29-ig van lehetőség. Az NHP keretében kapott kölcsön kizárólag beruházásra valamint pénzügyi lízing ügyletek finanszírozására használható fel.

 

I. PILLÉR

Hitelösszeg

A kkv-knak a program keretében nyújtható kölcsön alsó határa 3 millió forint. Az igénybevétel felső határa 1 milliárd forint

 

Kondíciók

A hitelintézet az I. pillér keretében kapott kölcsönt legfeljebb 2,5% éves forint kamattal adhatja tovább a kkv számára.

 

II. PILLÉR

Hitelösszeg

A kkv-knak a program keretében nyújtható kölcsön alsó határa 300 ezer euro. Az igénybevétel felső határa 30 millió euro.

 

Kondíciók

A hitelintézet a II. pillér keretében a kkv-k számára az euro kölcsönt jelen piaci körülmények között jellemzően 2,5% alatti tényleges kamatfizetési kötelezettség mellett nyújtja. Kedvező esetben ez akár fix 0,5% éves euro kamatot jelenthet a KKV számára.

 

Egyéb költségek

A hitelintézet a kölcsönnel kapcsolatos, jellemzően harmadik személynek fizetendő költségeket (így különösen a közjegyzői díjat, az értékbecslés díját, garanciaintézményeknek fizetendő kezességvállalási díjat, a földhivatali díjakat stb.) a kkv-ra terhelheti. Kezdeti banki költségeket és előtörlesztési díjat a pénzintézet nem számít fel.

 

Összefoglalva

Nem érdemes halogatni a szükséges beruházásokat, mivel jelenleg rengeteg finanszírozási lehetőség van a faipari vállalkozások számára, és mindenképpen javasoljuk, hogy fordítsanak elég időt az optimális hitelkonstrukció megtalálására, vagy keressenek megbízható tanácsadót, aki segíteni tud Önöknek.

 

Tegye fel Önmagának a kérdéseket:

1. Mekkora bevételkiesést jelenthet a következő 1 év, ha elhalasztom a beruházást?

2. Megéri nekem a piaci hitel kamatterhe, vagy még idén megvalósítom kevesebb, mint fele kamatteherrel a beruházást?

3. A tervezett beruházás milyen plusz lehetőséget és presztízst tud teremteni a cégemnek?

 

Sikeres beruházást Kívánunk!

 

European Conformity Check

Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet

- alapítva 2003-ban -

pályázatírás :: tanácsadás :: finanszírozás

1138 Budapest, Danubius u. 16. (Marina Part)

Tel: +36 (1) 422-0700 | Fax: +36 (1) 422-0699

e-mail: filipov.vlagyimir@european.hu | http:// www.european.hu

 

 

FATÁJ

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.