FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-03-03

137 hektáron fásít a Szatmár Megyei Erdészeti Igazgatóság

A korai tavasz és a sok csapadék egyaránt gondot okoz az erdészeti igazgatóságnak az idei faültetési kampány vonatkozásában, de március közepétől nekikezdenek a fásításoknak mindenfelé.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A korábbi években is odafigyelt a kopaszodó erdőterületekre az erdészet

Március 15. és április 15. között tartaná idei faültetési akcióit a Szatmár Megyei Erdészeti Igazgatóság. Március 18-án nyilvános csemeteállítással tudatosítanák kicsikben és nagyokban, mennyire fontos a környezetre és azon belül is az erdős területekre vigyázni, az Erdőd és Baba Novac közötti út melletti erdőben szerveznek majd arra a napra nyilvános faültetési akciót.

 

Gondban van egyébként az erdészet a tavaszi fásítás ügyében, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, mert a "meteorológiai mutáció" miatt, azaz amiatt, hogy gyakorlatilag már január vége óta tavasz van, hamarabb "indulhatnak meg a fák". Viszont várnának is a fák kiültetésével amiatt, hogy sok a csapadék, sok helyen van belvíz és emiatt nem lehet a megfelelő módon előkészíteni a talajt a fásításokhoz.

 

Saját erdős területei közül 34 hektáron erdősítene emberi erővel az erdészet, 44 hektáron a természetes regenerációval foglalkozna, összegezett Sever Şter igazgató, 26 hektáron a tavalyi szárazság miatt kiszáradt csemetéket és fákat pótolnák 2 hektáron a természeti jelenségek okozta károkat hoznák helyre ebben az évben. Az ez évi akció egyforma mértékben érintené mind az öt Szatmár megyei erdőterületet. Magánkézben lévő, de az erdészet által felügyelt területeken is fásítani fognak idén tavasszal, illetve ősszel, összesen mintegy harmincegy hektárt vontak be az idei fásítási akcióikba.

 

Háromszázötvenezer csemetét ültetne ki idén az erdészeti igazgatóság, tért ki a részletekre Ioan Mihalca, az erdősítésért felelős munkatárs, főleg tölgyet, akácot, nyárfát, cseresznyét, szikomórfát, továbbá kőrist, gyertyánt és bükköt ültetnének. A fásítás költségeivel kapcsolatban Mihalca elmondta, egyrészt az erdészet ezer csemetéért átlagban 350 lejt fizet, másrészt a talaj előkészítésért, szállításért, raktározásért, illetve végül a kiültetésért összesen nyolcezer lej költséggel számol az erdészet. Hektáronként ötezer csemete kerül a földbe a megye dombos területein, hatezer pedig a sík területeken. Sever Şter rámutatott arra is, hogy ahol állami vagy erdészet által felügyelt magánerdő volt és kivágták vagy kipusztultak a fák, minden esetben újrafásítások lesznek - ha nem voltak már ezelőtt -, ha nem ebben az évben, akkor a következőben, de mindenképpen az ennek megfelelő időben kerítenek erre sort.

 

Forrás: FrissÚjság.ro

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.