FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-01-27

Összeomolhat a román faipar?

Ellehetetlenítette a hazai faiparosok tevékenységét, hogy az állami erdészet, a Romsilva háromszorosára emelte a nyersanyag kikiáltási árát. A faiparosok felhívták a figyelmet, hogy a drágulás az országban 130 ezer személy megélhetését veszélyezteti.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Kádár Rezső és Bagoly Miklós szerint a faanyag drágulása komoly piacvesztéssel járhat

A drágítás a kisvállalkozókat hozta előnytelen helyzetbe, hiszen a nagyoknak van pénzügyi erejük kivédeni a pillanatnyi áringadozásokat.

 

Az ágazat összeomlása miatt aggódó vállalkozók, kitermelők és fafeldolgozók bojkottot hirdettek, nem vettek részt a Romsilva által meghirdetett erdőkitermelési liciteken, így az áruba bocsátott 4,2 millió köbméter fa mindössze 5 százalékát sikerült eladni. Tegnap több faipari és érdekvédelmi szervezet utcai tüntetést szervezett Bukarestben, ahol mintegy 4000 tiltakozó kérte a közbeszerzések újraszervezését, követelték, hogy csökkentsék a faanyag minimális eladási árát, és hogy a Romsilvával kötött szerződésekből vegyék ki a jogtalan záradékokat, tegyék átláthatóvá a faanyag értékesítését, tiltsák be a fa visszatartásának lehetőségét, és szüntessék meg a zárt borítékos versenytárgyalást. A faiparosok felhívták a figyelmet, hogy a faanyag árának 300 százalékkal való növelése az országban 130 ezer személy megélhetését veszélyezteti. A tüntetésen elhangzott, hogy a kisvállalkozók csak a beteg erdőkhöz férnek hozzá, miközben a nagyvállalatok felvásárolják a jó minőségű faanyagot, továbbá sérelmezték, hogy az eladott faanyag mérésekor beleszámítják a fa kérgét, leveleit és ágait is.

 

A Romániai Bútorgyártók Szövetségének elnöke, Aurica Sereny kifejtette, elsősorban bükkfát vásárolnak, amelynek köbméterenkénti kikiáltási ára átlag 150 lej volt, ezt az árat a bútorgyártók nem tudják kifizetni, ezért az ágazatot az összeomlás veszélye fenyegeti. A Környezetvédelmi Minisztérium közleményben úgy fogalmaz: a Romsilva felelőssége az árakat megállapítani, de a szaktárca arra a következtetésre jutott, hogy túl magas a kikiáltási ár. Kikérték a Versenytanács véleményét, amely azt javasolta, hogy a legutolsó liciten elért legalacsonyabb felvásárlási árat vegyék referenciaárnak. A Romsilva képviselői a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozták: nem véletlenszerűen határozzák meg az árakat, hanem a 2015/924. kormányhatározatban szabályozott számítások alapján.

 

Bagoly Miklós háromszéki faipari vállalkozó, az Asimcov vállalkozói szövetség elnöke úgy véli, a piac kellene szabályozza az árakat, de a Romsilva monopolhelyzetben van, az erdők 40 százaléka állami tulajdonban van, és a magánerdők 15 százalékát is ő kezeli. A nyersanyag drágulása elsősorban az exportra termelők számára járhat piacvesztéssel, hiszen a lengyel faipar már most is olyan árakkal dolgozik, amivel a romániai gyártók nehezen tudnak versenyezni.

 

Kádár Rezső, a háromszéki ProWood faipari klaszter ügyvezetője szerint a késztermék árának jelentős részét a nyersanyag ára teszi ki, ezért annak drágulása nehéz helyzetbe hozza az ágazatot. Sok vállalkozó egy évre előre megköti a szerződéseket partnereivel, és veszteséget jelent, ha közben drágul a nyersanyag. Emiatt nem tudják fejleszteni technológiájukat és romlik a versenyképességük. A Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai vezetője, Csibi Magor a sajtónak kifejtette: a hozzáadott értéket termelő, helyi közösségekre alapuló faipart kellene a kormánynak támogatnia, ezáltal csökkenne az erdőkre nehezedő nyomás. Hozzátette: az erdőnek reális ára kell legyen és az erdőgazdálkodás révén az államnak olyan bevételei kell legyenek, amelyeket képes visszafektetni, amit jelenleg nem tesz meg. 

 

Forrás: hírmondó.ro

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.