FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
FATÁJ a kezdőlap
A kedvencek közé
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.
STIHL. NEMZEDÉKEKRE TERVEZVE.
Közel 8200 hazai fagazdasági vállalkozás + Keres/Kínál apróhirdetések + díjmentes hirdetésfigyelo
6x6 Trans Erdogazdálkodási Kft - Közúti teherszállítás, erdogazdálkodási szolgáltatások, erdei apríték készítés.
WELTE az erdészeti gépek szakértoje. Bevált elvekhez igazítottan, hagyományos manufaktúrában, moduláris rendszerben készülnek az egyszeru, kiváló minoségu, mindenkor a vevo igényeihez igazított erdészeti gépek. Ember és gép együtt gondolkodik.
Trónkövetelo a fakitermelésben - EQUUS a vonszoLÓ
John Deere erdészeti gépek és a Waratah harveszter adapterek hivatalos forgalmazása Ausztriában és Magyarországon
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FATÁJ RSS
FATÁJ RSS súgó
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Vadásznál

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás

Fataj online szaklap


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-01-14

Faipari, bútoripari generációváltás

A Bútorszövetség a Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottságot alkotó érdekképviseletek tagjaként hónapról hónapra az ágazat szempontjából hasznos témaköröket jár körül. Cikksorozatunk aktuális részében a magyarországi utódlás, generációváltás helyzetét, nehézségeit vesszük górcső alá.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Hazánkban jelenleg rengeteg olyan cég működik, köztük nagy százalékban faipari vállalkozás, mely több évtizedes múltra tekint vissza, foglalkoztatottaik száma eléri az 50 főt és tulajdonosaik átlag életkora közelít a 60 évhez. Mindezek alapján megállapíthatjuk, hogy a generációs gond, mint olyan, létezik. 

 

Ezek a cégvezetők a vállalkozás egyben tartására és a vagyon megtartására összpontosítanak. Ennek részben érzelmi okai vannak, hiszen a vállalkozást saját gyermeküknek tekintik, abban álmaikat, vágyaikat valósították meg, illetve felelősséget éreznek a munkavállalóik iránt. Az idő előrehaladtával rádöbbennek, hogy életművüket nincs kire hagyniuk. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a generációs különbségekből adódó problémákat a cégek nagy része nem éli túl. Ebben az is közrejátszik, hogy jelenleg a magyar fiatalságban tragikusan alacsony a vállalkozási hajlandóság.

 

20-25 évvel ezelőtt Magyarországon a családi vállalkozások sorra alakultak, az alapítás hátterében leggyakrabban a jobb megélhetés reménye húzódott meg, illetve igen gyakori volt, hogy valamilyen kényszerhelyzetre válaszul alapítottak céget. Az akkor alakult és azóta is jól prosperáló cégek vezetői mostanra értek el abba az életkorba, hogy cégüket átörökítsék.

 

A családi tulajdonban és irányítás alatt lévő vállalkozások speciálisak, sok esetben eltértek a családi szálakat nélkülöző szervezetektől. Mindenképpen pozitív az összetartó erő, a közös "vér", az együtt átélt élmények, történetek, az egységes értékrend, mely megkönnyíti a napi a válsághelyzetek megoldását.

 

A célok általában jól megfogalmazottak, igényes, magas színvonalat próbálnak képviselni, dolgozóiknak hosszútávon egzisztenciális munkahelyet teremtenek. Általában alacsony a fluktuáció, stabil a gárda és nagy hangsúlyt fektetnek a szakmaiságra. Ugyanakkor mindezek a vezetés szakmaisága ellen dolgozhatnak, ha vezetői hatáskörből kell dönteni egy családtag ellen, vagy csak racionális döntést kell hozni egy érzelmileg túlfűtött helyzetben, cégen belüli személyi kapcsolatban.

 

Ha a vállalkozások ezekkel tisztában vannak és számolnak velük, akkor a családi dinamika olyan erőt, lendületet, versenyelőnyt tud adni, mellyel más szervezetek nem rendelkeznek. Ha viszont a család ezeket az előnyöket nem ismeri fel és nem él velük, mint pozitív előnyökkel, akkor az hosszútávra, zavart okoz a cégben, ami a család és a vállalkozás rovására megy.

Forrás: Bútorszövetség

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.