FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-11-26

Erdészeti tudományos konferencia Pécsett a klímaváltozásról

A Magyar Tudomány Ünnepe sorozat részeként Klímaváltozás hatásai az Európai erdőkre címmel tudományos konferenciát rendezett az MTA PTB Agrártudományok Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága 2015. november 24-én Pécsett, az akadémia székházában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A 2015. évi Magyar Tudomány Ünnepének kiemelt témája: "A tudomány evolúciója: a való és a virtuális világok", a rendezvénysorozat az új technológiák által teremtett lehetőségekre, veszélyekre kívánja felhívni a figyelmet. A munkabizottság ezért döntött úgy a témaválasztásnál, hogy a jelen és a jövő erdőgazdálkodásának egyik legfontosabb kihívására, a klímaváltozásra helyezi a hangsúlyt.

 

Dr. Mátyás Csaba akadémikus, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Környezet- és Földtudományi Intézetének igazgatója a Földünkön bekövetkezett felmelegedésről, annak az európai erdőkre gyakorolt hatásairól beszélt. Véleménye szerint a klímaváltozás realitása nem igényel bizonyítást, a kérdés az, hogy mi akadályozza az előrevetített változásokra való felkészülést az erdőgazdálkodásban. A külföldi tapasztalatok szerint a tudományban és a gyakorlatban is számos berögzült dogma, idealizált elképzelés és megszokás van jelen. Ezek áttekintése és értékelése, a kockázatok határozottabb feltárása mind előfeltétele a klímaváltozásra való felkészüléshez kapcsolódó konkrét teendők meghatározásának. Az előadás áttekintette és értékelte a jelenlegi, jórészt intuitív véleményeket és álláspontokat, amelyek a megfelelő stratégia és gyakorlat kialakításának útjában állnak.

 

Dr. Borovics Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének igazgatója arról szólt előadásában, hogy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak alapvető feltételei vannak, amelyekkel rendelkezni kell a siker érdekében. Így szükséges a megfelelő ismeretek birtokában lenni a klímaváltozásról, mint jelenségről, arról az agrárgazdasági rendszerről, amelyre a klímaváltozás hatással van. Emellett megfelelő ismeretek és szaktudás kell a változás rendszerre gyakorolt hatásának becsléséhez, az új "egyensúlyi" helyzet (ökológiai - ökonómiai - társadalmi) felismeréséhez valamint megfelelő eszközrendszer a változások véghezviteléhez.

 

Bosznia-Hercegovinában egyelőre nem jelentős a klímaváltozás tudományos kutatása - ezt már Dr. Sead Vojnikovics, a Szarajevói Tudományegyetem Erdészeti Karának professzora jelentette ki. Okként a háború utáni helyzetet, az államigazgatás nagyarányú összetettségét, az állami és regionális szintű törvényhozás hiányát, az államon belüli, a nemzetközi, valamint a szektorok közötti együttműködés hiányát említette. Az első hivatalos, klímaváltozásról szóló bosznia-hercegovinai jelentés a jelenség általános értékelése mellett az ország erdei ökoszisztémájára gyakorolt lehetséges hatását is taglalja. Az előrejelzések szerint a 21. század végén Európa dél-keleti régiójában - amely magába foglalja Bosznia-Hercegovinát is - az üvegház hatású gázok emissziójának hatására a levegő évi középhőmérséklete mintegy 3,5 °C-kal növekszik az elmúlt évszázad utolsó évtizedéhez képest. A globális felmelegedés tendenciája egy olyan folyamat, melynek hatása érezhető a Szarajevói Kanton területén is - mondta Vojnikovics professzor.

A szakmai konferencia iránt élénk érdeklődés mutatkozott, a téma kutatói és szakértői mellett az erdész szakma is szép számmal képviseltette magát. A hallgatóság körében helyet foglaltak a Földművelésügyi Minisztérium, a Baranya Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya, a Duna-Dráva Nemzeti Park és több erdőgazdaság szakemberei valamint az egyetemi és a középfokú erdészeti oktatás képviselői is.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.