FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-10-16

EU erdészeti stratégia. 7,2 milliárd euró beruházásra az EU erdészeti ágazatában

Phil Hogan, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa, Strasbourgban, október 10-én bemutatta az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának az EU erdészeti stratégiájának többéves megvalósítási tervét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az európai erdők hosszú távú fenntartható fejlesztésének és irányításának biztosítását célzó többéves megvalósítási terv a 2013-as erdészeti stratégia frissítése szükséges az ágazat előtt álló kihívások miatt, amelyek mindeközben megőrzik az erdők gazdasági, társadalmi és környezeti előnyeinek egyensúlyozó szerepét.

 

Phil Hogan az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa elmondta: "Az erdészet egyik fő ágazat a vidéki területeken, amely továbbra is megőrzi élénkségét és fenntarthatóságát, és ezzel, több mint három millió munkahelyet biztosít az EU-ban. Úgy vélem, hogy az erdészet a kulcs az alacsony széndioxid-kibocsátású és környezetbarát gazdaságra történő átállásra. Ezért fontos, hogy az ágazat képes legyen ellenállni a folyton változó kihívásokkal szemben. Bár a vidékfejlesztési programokat a 2014-2020 közötti időszakra még nem véglegesítették valamennyi tagállamban, úgy becsüljük, hogy mind a 118 vidékfejlesztési programpont együttesen mintegy 7,2 milliárd euró van programozva állami [*lásd lejjebb] beruházásokra az erdészeti ágazatban.

Az erdészet többéves terve felméri, hogy ezek az intézkedések még több hozzáadott értéket produkáljanak, és hogyan lehetne ezeket még hatékonyabban alkalmazni."

 

Az erdő az egyik legfontosabb földhasználat, amely mintegy 40 százalékot tesz ki az EU teljes területén, és folyamatosan bővül az elmúlt 50 évben. Bár a lehetséges előnyök széles körben elismertek - nevezetesen a 2013-as Erdőstratégia 2020-ra elérendő számos célkitűzése - ezek kihívások, amelyekkel az ágazat fejlődik.

Forrás: Agroinform

FATÁJ kiegészítés

 

A fenti ismertetés az Agroinformnál is, a Forestpress alapján, ezzel a véleményünk szerint valószínűleg fordítási hibával jelent meg. A Phil Hogan október 5-i előadásának reggelén megjelent EU sajtóközleményben ez így szerepel: "Although the Rural Development Programmes (RDP) for 2014-2020 have not been finalised in all Member States, we estimate that, taking all 118 RDPs together, approximately €7.2 billion of public investment is programmed for the forest sector." Nos itt a "public investment" nem "állami beruházás"-t jelent, ami state investment lenne. Persze az sem nem az állt a közleményben, hogy "private", hanem "public", tehát köz-, közösségi.

S ez így igaz, az EU az EU tagországai, vállalkozásai, intézményei összességének közössége részére biztosít a Vidékfejlesztési Programból az abban meghatározott célokra forrásokat. Ezek döntő többsége a magántulajdonosok, magánvállalkozások különböző tecékenységét, céljai elérését támogatja, ugyanakkor pl. az erdészet területé közjóléti célokra és náhány más esetben állami tulajdonú vállalkozások, intézmények is pályázhatnak majd a VP egyes programelemeire. Így itt a "public investment"-et helyesen talán közösségi beruházásnak kellett volna fordítani.

 

A FATÁJ 2015-08-31-i cikkében mutattuk be a NAK kiváló kézikönyvét a Vidékfejlesztési Programról. Nos ennek 90 néhány oldalán és a VP több mint 900 oldalas teljes szövegében is a kedvezményezettek megnevezésénl több helyen is szerepel, hogy magánjogi, illetve hogy közjogi szervezetek. Nos, a szótárban a "public law" (kifejezetten mint EU szakkifejezés) "közjog"-ként szerepel. A VP-al kapcsolatban az érdekképviseleti egyeztetések során eddig az ezzel foglalkozó főhatóságoktól még nem kaptunk egyértelmű (EU joghelyre hivatkozó) választ arra, hogy ha egy ügynél, támogatási célnál a a kedvezményezettek között szerepelnek a közjogi szervezetek, esetünkben a közjogi erdőgazdálkodók is, mely szervezeteket, vállalkozásokat kell ebbe a körbe beleérteni. Már többen azt mondták, hogy ezek nyilvánvalóan az állami szervezetek és cégek, de ehhez eddig még egyszer sem rendeltek pontos, EU iratokra hivatkozó részletező definíciót.

A Forestpress fenti fordítása bizonyára hibás, hiszen az nyilván lehetlen, hogy az EU VP 118 erdészeti pontjának 7,2 milliárd Eurója a 28 tagország mindegyikében állami beruházásra legyen elköltve a 2014-20. időszakban. Sőt. E pénz többsége a magán erdőgazdálkodást fogja szolgálni és az állami erdészeti szervezetek, vállalkozások bizonyára elsősorban közcélú tevékenységükhöz kapnak majd belőle.

E fordítási malőr így tulajdonképpen nagyon jól jött, hátha e kiegészítés hozzájárulhat a VP-ban alkalmazott "közjogi szervezet" fogalom pontos, egyértelmű tisztázásához.

 

 

Visszatérve az EU Erdészeti Stratégiájához, annak több éves megvalósítási tervét Phil Hogan az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa mutatta be 2015. október 5-én Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága előtt. Az irat csak angolul érhető el: Multi Annual implementation Plan (MAP) of the EU Forest Strategy. 34 oldal, amiből a címlap és az ügyet bemutató további 8 oldal után 22 oldalon sorakoznak a több éves megvalósítási terv egyes akciói, azok megnevezésével, szereplőivel, futamidejükkel, várható eredményükkel. Az anyagot az alkalmazott rövidítések másfél oldalas felsorolása és megfejtése zárja.

 

Akit érdekel, itt végignézheti és az EU bármely nyelvén, így magyarul is (a szinkrontolmácsok segítségével) végighallgathatja a az EU Erdészeti stratégiája több éves megvalósítási tervének EU Parlament Mezőgazdasági Bizottságában bemutatását, mely ezen a videón az 55. perctől kezdődik és a bal alsó sarokban lehet nyelvet választani.

 

Kattintson a képre!

Kiegészítés: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.