FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-10-15

Felavatták a Budakeszi Vadaspark felújított fogadóépületét

2015. október 14-én avatták fel a Budakeszi Vadaspark felújított, kibővített fogadóépületét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. által működtetett Budakeszi Vadaspark az elmúlt egy évtizedben gyökeres változáson ment keresztül; mára szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve is korszerű, vonzó, sokféle programjával széles közönségigényt kiszolgáló családi kikapcsolódási centrummá nőtte ki magát. E változás-folyamat egyik mérföldköve a főbejárat felújítása és funkcionális bővítése.

Júniusban készült el a Budakeszi Vadaspark egyik büszkesége, a gyermekeket az erdő világába kalauzoló Makk kuckó játszótér, most pedig befejeződött a 80-as években épült főbejárat felújítása. A főbejárat  művészeti értékét emeli az ifjú Szabó István által alkotott bronz szarvas szobor. Az elmúlt 30 évben a főbejárat nemcsak  jelképévé , hanem  a Budakeszi Vadaspark egyik meghatározó elemévé is vált.

 

A Budakeszi vadaspark fogadóépületének terve.

 

A fejlesztés tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy a kapu és a pénztár-épületek tetőszerkezetének korábbi stílusa ne vesszen el, az új épület karaktere idézze vissza a felújítás előtti bejárat hangulatát, építészeti stílusát. További szempont volt a vizesblokk fejlesztése, új WC valamint az esélyegyenlőségi szempont alapján mozgássérült WC kialakítása is. Funkcióját tekintve megújult a pénztár és a Baba Mama kuckó, valamint jelenlegi bejárat felületkezelésére is sor kerül. A felújítási koncepció messzemenőkig figyelembe vette a látogatói igényeket; a látványterveket és immár az elkészült fogadóépületet nézegetve kijelenthetjük, a munkálatok végeztével egy minden igényt kielégítő, korszerű és gyönyörű főbejárat köszönti a Vadaspark látogatóit.

 

A felújított és kibővített fogadó épület.

 

A fogadóépület avatására a nem túl jó idő ellenére sokan eljöttek. A szalag átvágásáig szerencsére nem esett az eső.

Az esemény elején Lomniczy Gergely - a Parkerdő Zrt. szóvivője - köszöntötte a Budapesti Vadaspark felújított főbejáratának avató ünnepségén az egybegyűlteket. Köszöntötte a házigazdát: Zambó Pétert, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatóját, szintén házigazdaként Szabó Péter urat, a Budapesti Vadaspark Nonprofit Kht. igazgatóját, a vendégek között Ugron Ákos Gábort, az állami földekért felelős helyettes államtitkárt, dr. Tarnai Rihárd pest megyei kormánymegbízottat, Csengen-Zalán Zsolt térségi országgyűlési képviselőt, dr. Vörös Józsefet, a Parkerdő Zrt. FB elnökét. Köszöntötte a környékbeli önkormányzatok képviselőit és Váci Jánost, Budapest XII. kerület alpolgármesterét, Takács Bernadettet, Budakeszi alpolgármesterét, a Budakeszi Járás többi megjelent vezetőit, a Budapesti Vadaspark Nonprofit Kht. FB tagjait, a természetjáró szervezetek, a tervezők és a kivitelezők képviselőit és minden megjelent vendéget.

 

Első felszólalóként Zambó Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója is köszöntötte a Társaság turisztikai fejlesztéseinek újabb állomásán a vendégeket.

"A természet a legnagyobb könyvtár" - hangoztatta dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság első és meghatározó igazgatója. Ez a gondolat vezette a több mint 3 évtizede a Budapesti Vadaspark alapítóit is, akik a Kárpát medencében vadon élő állatfajokat eredeti élőhelyükön, erdei környezetben tervezték bemutatni a nagyközönségnek. Az erdőt mint életközösséget bemutatni az egyre városiasodó embereknek ez a környezeti nevelés legfontosabb feladata. A Pilisi parkerdő az ország legsűrűbben lakott vidékén kezeli az állami erdőket. A térségünkben élő 3 millió ember kikapcsolódást, pihenési lehetőséget vár a fővárosi erdőállománytól. Térségünkben az erdőt látogatók száma már eléri az évi 20 millió főt. A Budakeszi Vadaspark kulturált, vonzó kikapcsolódási lehetőséget kínál az év minden szakában, egyre változatosabb programokkal, megújuló infrastruktúrával, tavaly mintegy 150 ezer látogatót vonzott. Egyre több emberrel lehet testközelből megismertetni a természet működését, a fenntartható gazdálkodás és élet fontosságát. Büszkék vagyunk rá, hogy ezen a területen a Pilisi Parkerdő élen jár. Visegrádon működik az ország első erdei iskolája, e Vadaspark pedig a leglátogatottabb erdészeti ismeretterjesztéssel foglalkozó intézményei közé számít.  Turisztikai fejlesztéseink során egész térséget lefedő hálózat kialakítására törekszünk. Része ennek a mostani alkalom, kilátók, turista szállások építése. Közben gondolnunk kell a turistaút hálózat karbantartására, kisebb pihenőhelyek létrehozására, emlékhelyek rendbetételére. Így újítottuk fel nemrég a perbáli Mária szobrot, nyitottuk meg a természetjárók előtt a visegrádi Spartacus ösvényt, vagy most hétvégén adjuk át a XVIII. Kerületi Önkormányzattal közösen létrehozott Tünde pihenőt. Örömteli, hogy fejlesztéseinkkel, működésünkkel emberek millióinak kikapcsolódását tehetjük szebbé, emlékezetesebbé. Hiszem azt, hogy mindez nem csak szűk turista réteg, hanem az egész ország érdeke.

 

Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár. Nagy figyelmet fordít a kormányzat arra, hogy a 22 állami erdőgazdaságnak milyen célt tűzzön ki. Azon kívül, hogy vidéken megfelelő munkát teremtsenek, a vidék megtartó képességét növeljék, a legnagyobb cél a társadalmi szerepvállalás. Ehhez tartozik, hogy a túrizmust, a környezeti nevelést zászlójukra kell tűzniük. A mögöttünk álló létesítmény a zászlóshajója ennek. Országszerte 34 erdei iskola szolgálja a társadalom igényit, ismerteti meg a gyermekekkel az erdőt, az erdészek munkáját. Itt is ezt láthatjuk. A 34 erdei iskola 22 erdőgazdaság által fenntartott létesítményei több mint 1300 gyermeket tudnak egyszerre ellátni, az ország számtalan területén. Az országos kék-kör programhoz csatlakozva számtalan helyen kilátókat, turisztikai létesítményeket, turistaházakat, ökológiai centrumokat, látogató központokat hoznak létre és tartanak fenn. Kevesen tudják, hogy a magyarországi 15 erdei vasútból 11-et erdőgazdaságok üzemeltetnek. Ezek költségeinek negyedét kell az erdőgazdaságoknak saját forrásaikból fedezniük, hiszen ennyi a negatív eredmény ezeken. Ez a feladatuk, ezt várjuk el tőlük, ennek maximálisan megfelelnek. Öröm számunkra, hogy ilyen felújított épületekkel és az itteni fejlesztésekkel, mely az ide látogató családok érdekeit szolgálják, a továbbiakban és egyre hosszabb ideig rendelkezésére tudunk állni az itt élőknek és az ide látogatóknak. Nagy köszönet illeti az erdőgazdaságot, hogy évtizedek óta ezen fejlesztések mellé áll. Köszönöm, hogy ennyien eljöttek és ezt az ünnepet velünk tartják, ez is mutatja, hogy milyen fontos hely ez. Én is nagyon szeretek a családdal ide jönni. Kívánom önöknek is, hogy sok élményben legyen részük itt és örömmel használják az új létesítményt.

 

Tarnai Rihárd kormánymegbízott. Amikor itt vagyunk a bejárat, a kapu felújításának átadásán, helyes, ha az olyan kaput, amit nagyon gyakran, nagyon sokan használnak, azt időről-időre felújítjuk, korszerűsítjük. A kormányzatnak van másik feladata is: a lehetőségek kapuját is egyre inkább kinyissa. Amikor azt látjuk, hogy olyan program valósul meg, amely több mint 7 milliárd Ft-ot kap a különböző felfestések, erdei pihenők, kilátók felújítására, megépítésére, akkor azt gondoljuk, hogy ez is abban segít, hogy ezt a kaput kitárjuk. Az elmúlt hónapban, évben folyamatosan adtuk át itt a Pilisben, a Börzsönyben és a Budai hegységben is a különböző Mária szobrokat, a felújított kereszteket, kilátókat, Som hegyi, Kő hegyi, Fekete hegyi turistaházakat. Ilyenkor azt teszi a kormányzat, ami kutya kötelessége, hogy pénzt fordít arra, hogy a természetjárás lehetőségeit, annak kapuit tágítsa, ami mindenki számára hozzáférhető. Emlékszem, hogy a '70-es, '80-as években lerobbant turistaházak, nagyon rossz turistajelzések és elhanyagolt környezet jellemezte az erdőket és a természetet, tisztelet természetesen a kivételnek. Most azt látjuk, hogy pozitív változás indult el az utóbbi években. A kormányzat arra fordítja a pénzt, ami mindnyájunknak az érdeke: kulturáltan lehessünk ott a természetben is. A kapu tárul. Ez jó dolog. Annak, hogy itt Budakeszin ez a kapu is megújult, ez is jó.

 

Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Ma reggel, mikor ide indultam, ez a szomorkás, őszi idő az embernek megnyomja a kedélyét. Mindannyian így vagyunk ezzel, akik városban élünk. Az ősz nem a legszebb évszak, amire úgy gondolunk, hogy ez a kedvencünk. Mégis, ahogy jöttem kifelé, közelítettem a Vadasparkhoz, kicsit megváltozott ez a hangulat. Itt természetes, hogy ősz van. Az ősznek is megvan a szépsége, amit igazán csak itt lehet érezni. Külön öröm volt, hogy óvodás csoportokkal találkoztam. Legyünk őszinték, ilyen esőre álló időben óvónő legyen a talpán, aki vállalja, hogy kijön a gyerekekkel, de ezt itt meg lehet tenni, hiszen olyan infrastruktúra alakult ki lépésről-lépésre itt a Budakeszi Vadasparkban, amely lehetővé teszi, hogy egész évben biztonsággal jöhessenek ide a gyerekek. A természetre nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Ha a gyerekek ilyen jól felszerelt vadasparkban találkoznak az állatokkal, növényekkel, az ősz szépségeivel, biztosak lehetünk abban: a természet értékeit felnőttként is szeretni, értékelni, védeni fogják. Ha megnézzük ezt a kaput: ez olyan építészeti alkotás, mely a Vadaspark szellemiségét is megidézi, amihez külön gratulálok a tervezőknek, a kivitelezőknek, a szobrásznak, aki a szarvast oda álmodta, s alkotta. Megköszönöm a kormányzatnak mindazt a támogatást, amit a vadasparkoknak, a Budakeszi Vadasparknak nyújtott.

 

Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója mondta el, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. saját forrásait felhasználva mit fejlesztettek itt. Mindenkire vendégként tekintek, minden látogató, minden óvodás számomra ugyanolyan fontos. 1979-ben, mikor a Pilisi Parkerdő Zrt. jogelődje megalapította a Vadasparkot a Magyarországon őshonos, illetve betelepült állatok bemutatására, talán nem gondolták, hogy 36 évvel később ilyen sok látogatója lesz. Idén lehet hogy 150 ezer fővel rekord látogatói létszámot érünk el. Számtalan programmal, élménnyel várjuk őket. A növekvő látogatottsághoz az infrastruktúrát is fejleszteni kellett, amellett, hogy az állatok életterét is fejlesztjük. Ezért tavaly elhatároztuk, hogy bővítjük és megszépítjük a Budakeszi Vadaspark főbejáratát. A tervezés közel egy évet vett igénybe. Felmértük az igényeket: szükség van kulturált mellékhelyiségekre. Ezért építettünk 6 női és kettő férfi WC-t, piszoárokkal kiegészítve, plusz egy, a mozgássérültek részére alkalmas illemhelyet is. Nagyon fontosak a családok, az anyukák és a kisgyerekek, ezért bővítettük a baba-mama kuckót. Így kulturált körülmények között lehet ellátni a kicsiket. A megemelkedett látogatói létszámot a pénztárak gyorsan, kulturáltan, szabályosan tudják kiszolgálni, ehhez megújítottuk a pénztárhelyiségeket. Mindezt 22 millió Ft-ból lehetett megoldani. Nem csak a főbejárat, hanem a környezete is megújult. Felújítottuk az ingyenesen használható babakocsik tárolóját, és az immár 36 éves kerítéseket is.

 

A beszédek után Ugron Ákos Gábor, Zambó Péter, Tarnai Rihárd és Csenger-Zalán Zsolt vágták át a nemzeti szín szalagot.

 

 

Ezt követően a házigazdák körbevezették a vendégeket, megmutatva a Vadaspark kis részét mintegy kedvcsinálónak is, hogy legközelebb már gyermekeikkel, unokáikkal térjenek vissza akár egész napos látogatásra.

 

 

A szalagátvágás után a vendéglátók pedig igyekeztek mindenkit összeterelni a megújult kapu elé - még a sajtósokat, fotósokat is - egy közös emlékfotó elkészítéséhez. A Vadaspark kis részének bejárása után nagyszerű langallóban és gyümölcsszörpökben volt részünk, majd távozáskor a Vadaspark emblémás ajándék vászontáskában megtalálhattuk az addigra elkészült emlékképet is.

 

Kattintással nagyítható.

 

 

Fényképalbum a Budakeszi Vadaspark fogadóépület avatásáról

 

Forrás: vadaspark-budakeszi.hu, Parkerdő Zrt., a megnyitó esemény.
Fotó: Mőcsényi Miklós
A záró kép: Budakeszi Vadaspark

Kapcsolódó:

 

Budakeszi Vadaspark a FB-on, nagyszerű fényképekkel.

Budakeszi vadaspark Youtube csatorna

Fényképgyűjtemény, melyben több kép is van a korábbi főépületről.

Meg a képgaléria a Vadaspark honlapján.

Medve érkezett a Budakeszi Vadasparkba FATÁJ 2010-02-19

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.