FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-10-06

Technika 1: Megnyílt az első nyitott közösségi faműhely

A Közgazdasági Politechnikum épületében, Inkubátor Házában nyílt meg Magyarország első Do It Yourself co-working irodája, ahova a Hello Wood csapata várja az építészeket, dizájnereket, ácsokat és urbanistákat, hobbistákat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az első Hello Wood alkotótábor 2010-ben volt a dél-alföldi Csongrád Művésztelepen, majd 2011-ben Csórompusztán (Balaton-felvidék), 2012-ben Dédestapolcsányon (É-K-Magyarország), 2013-ban Csopakon (Balaton-part), 2014-ben és 2015-ben ismét Csórompusztán. Az elsőn 24 diák és 4 csoportvezető vett részt, a közben nemzetközivé vált eseményre 2014-ben már 300 diák jelentkezett, akik közül 30 országból 105-en kaptak meghívást. 2015-re is nagy volt az érdeklődés. A táborokat építész, dizájner diákoknak szervezték: saját kezükkel elkészíthessék valamely elképzelésüket. 2013-ra létrejött a Hello Wood Kft. is, mint táborszervező és kreatív építész, design stúdió.

 

Az öt év alatt a szervezőknek elég komoly gépparkot, sok szerszámot sikerült összegyűjteniük, amit azt gondolták nem csak a táborok alatt, de az év többi napjain is hasznosítani lehetne. Régi álmuk volt a stabil műhely, mely most megvalósult. A műhelynek egyből nevet adtak: Technika 1, amiből egyből arra gondolhatunk, később több ilyen műhely is lesz. Október 5-én volt a sajtótájékoztató, melyen megtudhattuk, hogy a Technika 1 egyedülállóan jól felszerelt műhelyeibe a profik mellett fiatal szakembereket, egyetemistákat, középiskolásokat, gyerekeket és a dizájn iránt fogékony, barkácsolásra nyitott hobbialkotókat is várnak. Az egyik alapító a Hello Wood alkotócsoport, amely pár nappal ezelőtt elnyerte a Magyar Formatervezési Tanács által alapított 2015-ös Design Management Díjat. A Technika 1 másik alapítója a Közgazdasági Politechnikum, mely egyben otthont ad a műhelynek.

 

A Politechnikum oktatói: Barta Géza igazgató helyettes, Diósi Alojzia igazgató, a Hello Wood csapatából: Janota Orsi projekt menedzser, Farkas Anita asszisztens [egy újságíró] és Lakatos Nikolett projekt menedzser, Pozsár Péter építész, a Hello Wood társalapítója, kurátora, Huszár András építész, design menedzser, a Hello Wood társalapítója.

 

Az alternatív gimnázium épületében  2016. januárig teszt üzemmódban működő Technika 1 célja az is, hogy az építészet és a dizájn iránt érdeklődők megtanulhassák a szakma alapjait, ezért számos tematikus kurzussal, tanfolyammal és csapatépítési lehetőséggel várják a vendégeket, akikkel közösen alakítják és fejlesztik tovább a koncepciót. A tervek szerint a Budapest Design Hét keretében megnyíló Technika 1 több műhelyből álló rendszer első helyszíne, ahol remekül megfér egymás mellett a szakmaiság és a rekreációs barkácsolás.

"A Do It Yourself (csináld magad) mozgalom élénkülésével és az asztalos és ács szakmák presztízsének növekedésével nő az igény a profin felszerelt műhelyekre." - mondják az alapítók.

 

A múlt heti Design Hét keretében készült a gyümölcs és aprósütemény kínáló összeállítás itt már élesben szerepelt:

 

 

A magyar építész- és dizájnerképzés egyik legnagyobb hátránya, hogy a diákoknak kevés olyan műhely áll rendelkezésükre, ahol élőben is kipróbálhatják az elméletben megszerzett tudást. A Technika 1 ráadásul nem csupán műhelyként, hanem íróasztalokkal felszerelt coworking irodaként is funkcionál, ahol az építészek, dizájnerek, asztalosok, ácsok nyugodt körülmények között dolgozhatnak együtt. A rendelkezésre álló infrastruktúra mellett a Technika 1 folyamatos szakmai segítséget is biztosít, tanácsadással is segíti a látogatók munkáját. A Technika 1 által nyújtott teljes körű szolgáltatás részeként a faanyagokat, a vasalatokat, a felületkezelő anyagokat és a szerszámokat is kiemelten kedvező áron lehet beszerezni és kiszállíttatni. Így a Technika 1 nem csupán az építéshez szükséges térben és infrastruktúrában, de az alkotási folyamat minden egyes elemében segítséget nyújt a vendégeknek.

 

A műhely, szerszámok, s Lencsés Albert építész immár a gyakorlatban mutatja be egy könyvtámasz elkészítését.

 

A 180 négyzetméter alapterületű, hétfőtől vasárnapig nyitva tartó Technika 1-ben szakkörök, alternatív technika órák és modellező-műhelyek mellett olyan évszakokhoz kapcsolódó tematikus kurzusok is indulnak majd, mint például a madáretető-építés vagy karácsonyfatalp-készítő workshop. A szervezők emellett családi workshopokat, valamint kifejezetten gyerekeknek szóló kurzusokat is terveznek. (Az árjegyzék a kis képre kattintva nagyítható.) A különböző előfizetésekhez különböző kártyák tartoznak. Még ajándékkártya is, amit barkácsoló kedvű családtagnak, ismerősnek lehet majd adni.

 

 

A Technika 1 ad otthont a Hello Wood és a Politechnikum közös termékfejlesztési projektjének, az iskolabútor projektnek, melynek célja nem csupán a tárgyak létrehozása, hanem egy új, "csinálva tanuláson" alapuló képzési forma tesztelése is. Amellett, hogy az iskolabútor projekt remek lehetőség saját bútorcsalád kifejlesztésére és ezzel együtt az iskola infrastruktúrájának sokszínű fejlesztésére, megoldás lehet a faipar elhanyagoltabb területén felmerült igényekre is.

 

A Technika 1 klubkártya-rendszerben működik; a tagok a szakmai partnerek anyagait kedvezményes áron kaphatják meg. A 2016. januárig tartó tesztüzem során kedvezményes áron válthatók bérletek.

 

A helyszín:  A Közgazdasági Politechnikum Gimnázium Inkubátor Háza 1096, Budapest, Vendel u. 3.

Nyitva tartás: Hétköznap 12 - 20 óra között, hétvégén 10 - 20 óra között.

Telefon: +36 70 622 2047

Technika 1 a Facebook-on , ahol a képgalériát is érdemes végignézni.

 

Szervező: Hello Wood Kft. : Pozsár Péter építész, társalapító-kurátor, Huszár András építész, társalapító, Ráday Dávid media designer, társalapító, Janota Orsi projektvezető, Lakatos Niki pénzügyi menedzser

 

Partnerek:

Design Terminál,

MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,

Design Hét Budapest,

Közgazdasági Politechnikum,

JAF Holz,

Remmers,

Haefele,

Octogon,

Építészfórum

Forrás: sajtótájékoztató
Fotó: Mőcsényi Miklós, FATÁJ

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.