FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-08-27

Matracgyártó üzemet avatott az osztrák ADA cégcsoport Zalaegerszegen

Mintegy egymilliárd forintos beruházással készült el Zalaegerszegen az osztrák ADA bútoripari cégcsoport matracgyártó üzeme, ami nagyon jó példája a kiváló osztrák-magyar gazdasági együttműködésnek - mondta a szerdai gyáravatón a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Glattfelder Béla kifejtette: az osztrák beruházás nemcsak a munkavállalóknak és a Zalaegerszegen vagy környékén élőknek fontos, hanem az egész nemzetgazdaságnak.

A 118 dolgozót foglalkoztató gyár a termékeinek túlnyomó többségét exportra készíti, ami hozzájárul Magyarország versenyképességének javításához is - jelezte az államtitkár.


Fotó: Pezzetta Umberto

Hozzátette, hogy az ipar jelenleg mintegy 23 százalékkal részesedik a magyar GDP-ből, de a kormány szándéka szerint 2020-ig ez az arány eléri a 30 százalékot. "Jó úton járunk", mert júliusban 11 százalék volt a hazai ipari bővülés, ami Európában az egyik legmagasabb - fogalmazott.

Glattfelder Béla kitért arra is, hogy Zalaegerszeg és a város vezetése az országban "mintaadó módon" támogatja az új munkahelyek létrejöttét. A zalai megyeszékhelynek ehhez kiemelkedő adottságai is vannak, sokan beszélnek például németül, de komoly hagyományai vannak a bútorgyártásnak is.


Fotó: Pezzetta Umberto

Erika Teomann Brenner, Ausztria magyarországi kereskedelmi attaséja a gyár átadásán azt mondta: ismét elindultak az osztrák vállalkozások befektetései Magyarországon, ahol többnyire kis- és középvállalkozások, köztük legnagyobb részt családi vállalkozások beruházásai a jellemzőek. Az ADA, mint családi cég is az egyik legjelentősebb munkaadó Magyarországon, s a hozzá hasonló vállalkozások hosszú távon, felelősséggel gondolkodnak magyarországi jelenlétüket illetően, "nem az utóbbi években sokat emlegetett multik" kategóriájába tartoznak.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere egyebek mellett arról beszélt, hogy a matracgyár átadása a város egyik legfontosabb idei avatója, hiszen a mintegy egymilliárd forintos beruházás révén, zöldmezős beruházásban felépült 8 ezer négyzetméteres üzemben több mint 100 embernek adnak munkát. Hozzátette, hogy Zalaegerszeg csak akkor lehet sikeres, ha bővítik, erősítik a helyi gazdaságot, s ehhez termelő beruházásokra van szükség, amelyek megtelepedéséhez, bővüléséhez az önkormányzat is minden segítséget és támogatást biztosít.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy pontosan egy ével ezelőtt még 2 ezer munkanélkülit tartottak nyilván a zalai megyeszékhelyen, míg mára ez a szám 1300-ra csökkent, ami az ADA-hoz hasonló vállalkozásoknak köszönhető. Jelenleg a mintegy 60 ezres Zalaegerszegen alig 4 százalék a munkanélküliség, de a kormányzat elképzeléséhez hasonlóan itt is cél a teljes foglalkoztatottság elérése.

Köck Michael, az ADA ügyvezetője a családi vállalkozásban működő cégcsoport történetét felidézve elmondta: a 19. és 20. század fordulóján alapított céget az 1930-as években vette át a kezdőbetűivel névadó, eredetileg kötélgyártással foglalkozó Derler család. Magyarországon 1992-ben jelentek meg, Körmenden épült fel az első bútorgyáruk, majd 2002-ben a Zala megyei Nován vettek meg és bővítettek ki egy varrodát, 2004-ben pedig a romániai Nagyszalontán nyitottak új üzemet.


Fotó: Pezzetta Umberto

Az ADA cégcsoport Európa egyik jelentős bútoripari beszállítójaként 2600 embert foglalkoztat, Magyarországon jelenleg 1250 dolgozót alkalmaz - tette még hozzá az ügyvezető.

Forrás: MTI

FATÁJ / FATUDAKOZÓ kiegészítés:

A cégcsoport magyarországi cégei (ADA Hungária Kft és Nova Bútor Kft) 2014-ben 21,73 milliárd forint árbevételt értek el, amelyből 21 milliárd forint az export (96,65% !!!). Adózott eredményük 2014-ben meghaladta a 1,55 milliárd forintot. A két cég jelenleg 1277 fő munkavállalót foglalkoztat.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.