FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-08-14

Egymást segítve érvényesülő bútorasztalosok

A margittai Sas testvérek példát mutatnak testvéri szeretetből, önzetlenségből, egymás kölcsönös segítéséből. Ezeknek az erényeiknek köszönhetően hozták létre vállalkozásaikat, s azok tisztességes megélhetést nyújtanak számukra.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Sas Tibor és Szabolcs, a két idősebb testvér jól menő bútorkészítő üzemet hozott össze szinte a semmiből. Tibor 1979-ben született, érettségi után elvégezte az állat-egészségügyi technikumot. Felesége Tímea, gyermekeik Zsanett Vivien és Zsombor. Szabolcs 1983-ban született, és vámügyi felsőfokú diplomát szerzett, majd 2008-ban a Vasile Goldi? Egyetem margittai kirendeltségén a marketing szakot is elvégezte. Felesége Andrea, leánya Eszter Tamara.

 

Tulajdonképpen véletlen ötletnek köszönhető, hogy bútorasztalosok lettek. Nem a szakképesítésüknek megfelelően álltak munkába, hanem tanulmányaik befejeztével margittai bútorgyárakban helyezkedtek el. Középiskolás korukban ugyanis gyakran segítettek - főként a vakációk ideje alatt - édesapjuknak a munkában, aki fém- és faesztergályos.

Megszerették a fa megmunkálását, a bútorgyárban pedig egyre jobban belejöttek a szakmába. Megtanulták minden csínját-bínját - egy ideig Hollandiában is voltak tapasztalatcserén -, és elkezdtek otthon is bútorokat készíteni saját használatra. Ismerőseiknek, barátaiknak tetszett a munkájuk, s biztatták őket, hogy készítsenek eladásra is. Elgondolkodtak a barátok tanácsain, és hosszabb egyeztetés, latolgatás után úgy döntöttek, a maguk urai lesznek, és 2008-ban Sasmob néven létrehozták saját bútorkészítő vállalkozásukat.

Ekkorra már rendelkeztek kellő szakmai tapasztalattal, ezt egyrészt a bútorgyárakban szerezték meg, másrészt pedig autodidakta úton, szakkönyvek olvasásával és otthoni próbamunkákkal. Magát a szakmát megtanulták, fortélyait pedig - mint mindenki más - "ellopták" az idősebb, tapasztaltabb szakiktól. Természetesen édesapjuk is ellátta őket tanácsokkal.

Igényes, jól kidolgozott bútorokat készítenek, így nincs gondjuk az eladással. Termékeiket bútorlapokból készítik, erre szakosodtak. Eleinte régebbi gépekkel dolgoztak, de ahogy fejlődött a vállalkozás, gépparkjukat lecserélték a legmodernebb technikával működőre. A szabásmintát számítógépes program készíti el. A műhelyt a szülői házban rendezték be, így ezért nem kell bérleti díjat fizetniük. Általában rendelésre dolgoznak, de hogy nagyobb legyen a drága gépek kihasználtsága, elkezdtek raktárra is termelni. Ehhez viszont szükségük volt egy bemutatóüzletre, ahol a vevők megtekinthetik termékeiket. Kibéreltek egy épületet, a földszintjét és emeletét bútorüzletté alakították. Az ötlet bevált, termékeik egykettőre gazdára találtak. Bónuszként a megvásárolt bútorokat ingyen házhoz szállítják, megtisztítják, és beállítják a vásárló által kijelölt helyre. Ellenőrzik a fiókok és ajtók helyes működését is.

Közben elvégezte az egyetemet öccsük, Csongor is, élelem-ellenőrzési szakon. Ő szintén szeretett volna vállalkozóként a maga ura lenni, de a bútorkészítés nem tartozott a kedvenc foglalatosságai közé. Ennek ellenére mindig segített testvéreinek, ha úgy hozta a helyzet. Rövid latolgatás után úgy döntött, betársul a családi vállalkozásba. Az értékesítést, a rendelések felvételét, továbbítását a műhelybe és a kapcsolattartást vállalta magára. Ő a bútorüzlet főállású alkalmazottja.

Az általuk bérelt háznak van egy nagy pincéje, az eddig "parlagon" állott. Bútorraktárnak nem volt alkalmas, ezért úgy döntöttek, hogy mindhármuk közös vállalkozásaként belevágnak a gombatermesztésbe. A már bevált séma szerint, autodidakta módon, könyvekből, a világhálóról szerezték meg a szakmai tudnivalókat, a gyakorlatot pedig saját hasznukra/kárukra végezték, eleinte kisebb mennyiségű gombával. Hamar beletanultak, és ma már teljes kapacitással termel a pince.

Folyamatosan kínálnak jó minőségű, friss csiperkegombát a vevőknek. Értékesítésével nincsenek gondok, mivel Csongor saját vállalkozásaként nyitott egy ABC-t, ahol egyebek mellett a gombát is árulják. Mivel friss és jó az áru, hamar elfogy, ezért az állandó vevők előre megrendelik. Elég sokat kellett befektetniük, hiszen a hűtő, a fűtő, a páratartalmat szabályozó berendezések elég drágák. Egy hűtőkamrát is kiépítettek. A vegyesbolt szintén az általuk bérelt épületben kapott helyet, az elárusító pedig egyik unokatestvérük, Földi Éva, aki főfoglalkozásban tanítónő. A cégek könyvelését Szabolcs felesége, Andrea végzi. Így a vállalkozások teljes egészében családi alapokra épülnek.
Az alapelv az, hogy mindig és mindenki ott segít, ahol kell. Nem versenyeznek, hanem kölcsönösen segítik egymást, egyaránt örülnek az egyéni és a közös eredményeknek. Valószínűleg ez sikeres vállalkozásaik egyik titka.

Forrás: biharmegye.ro

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.