FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-07-30

Megszűnhet a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem

Az Emmi javaslata szerint önálló egyetemmé válna a soproni erdészeti kar, a mosonmagyaróvári kar és az Apáczai Csere János Kar a győri Széchenyi István Egyetemhez kerülne.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: MTI / Soós Lajos

˝Az elmúlt tíz év integrációs hiányosságaiból is fakadó működési problémák oda vezettek, hogy a lehető legjobb megoldás a Nyugat-magyarországi Egyetem megszüntetése˝ - jelentette ki a Kisalföldnek Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár.

Elmondta: az egyetem folyamatos finanszírozási gondokkal küzd, az elmúlt két évben adósság konszolidációra is szükség volt. Emellett belső feszültségek is nehezítették a helyzetét, ugyanis a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, valamint a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ korábban már kinyilvánította szándékát arról, hogy kiválna a Nyugat-magyarországi Egyetemből. Ezen a helyzeten változtatni kell.

 

A változtatás mellett szólt az a szándék is, miszerint a soproni kart, ami Európa egyik legjobb erdészeti és faipari felsőoktatási intézménye, megtartsák önálló egyetemként.

Az államtitkár hozzátette: az elképzelések egyelőre csak javaslatok, döntés még semmiről nem született. Az átszervezésekkel kapcsolatos döntéseket augusztus végén hozzák meg.

Palkovics László elmondta: a minisztérium elképzelése szerint a mosonmagyaróvári kar a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozna.

 

A győri egyetem profiljához jól kapcsolódik az élelmiszeripari képzés. Ezzel együtt - ahogy az államtitkár fogalmazott - bizonyos szintű agrár képzés is megmaradna Mosonmagyaróváron.

 

Palkovics László a Kisalföld kérdésére ezzel kapcsolatban kifejtette: az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a mosonmagyaróvári karon az agrár képzésekre jelentkezők száma. Ennek okát megvizsgálja a minisztérium és próbálják megkeresni annak a módját, miként lehetne növelni a hallgatói létszámot. "Pozicionálni kell az agárképzést, megtalálni a munkaadói oldalon azokat a vállalkozásokat, akik alkalmazzák az itt végzett hallgatókat. Ezzel lehetne növelni az agrár szakok iránti érdeklődést" - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, miszerint a döntésnél figyelembe veszik-e, hogy a mosonmagyaróvári Európa legrégebbi agrár felsőoktatási intézménye, az államtitkár kijelentette: "A hagyományok nagyon fontosak egy intézmény számára. A hagyományokhoz azonban megfelelő létszám is kell a működéshez."

 

A további tervezett átalakításokról Palkovics László elmondta: Apáczai Csere János Kar is szintén a Széchenyi István Egyetemhez kerülne.

 

A szombathelyi Savaria Egyetemi Központnál megvizsgálják, hogy önállóan működhet-e, a zalaegerszegi mechatronikai mérnök képzést pedig a Pannon Egyetemhez kapcsolnák.

 

Az átszervezésekről augusztus végén döntenek, majd legkésőbb jövő júniusáig lezajlik az átalakítás. Cél, hogy a 2016 szeptemberében induló képzésekre már az új rendszer szerint jelentkezhessenek a hallgatók.

Forrás: kisalföld.hu

Pontosítás:

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelenleg több egyetemet érintő felsőoktatási átalakítási koncepciót vizsgál. Ezek között a Nyugat-magyarországi Egyetem jövőbeli működésével kapcsolatban megkezdődtek a felmérések. Az átalakításokról ősz elején fog döntést hozni egyetemünk fenntartója. A döntéshez szükséges anyagok előkészítésében közreműködnek az egyetem vezetői, a HÖK képviselői, szakmai szakértők és az EMMI megbízottja, akik az egyetem gazdaságos működését szem előtt tartva fognak javaslatokat előkészíteni.  A felsőoktatási átalakítások nem érintik a 2015/2016-os tanév lebonyolítását, a kormány döntése 2016 szeptemberétől hozhat változásokat. A Nyugat-magyarországi Egyetem szakmai és gazdasági alapokon készít elő terveket, amelyekben az unikális képzések (erdőmérnök és faipari mérnök) stabil fenntartása mellett a képzések szinergiája a súlypont, hiszen a soproni környezetben létrejött karok és szakok az elmúlt 25 évben éppen e két eredeti szak támogatására jöttek létre, így képezve a Nyugat-Dunántúli Régió és az ország számára komplex szakemberellátást.

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.