FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-07-24

Hullott a forgács Keszegen - STIHL Regionális Verseny

Mi lehet a varázsa a favágásnak? Megtudhatta mindenki, aki egy egész napos versenyen követte nyomon a fakitermelők versengését Keszegen.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Sztranyovszky Béla

A rekkenő hőségben nincs enyhülés, viszont folyamatosan küzdeni kell a stopperóra mutatójával a különféle embert, gépet próbáló versenyszámban. Ugyanis a hatodik alkalommal megrendezett Keszegi Favágó versenyen közel nyolcvan versenyző vett baltát indította be a motorfűrészt, hogy megszerezze az értékes STIHL jutalmakat vagy az indulás jogát a STIHL országos fakitermelő versenyre. S mindezt vágásbiztos ruházatban, sisakkal, arc és fülvédővel, mert legfontosabb a biztonság! Különleges apropója a versenynek, hogy az itt részt vevő fakitermelő vállalkozásokegy jó része kivette vagy kiveszi részét munkájával a decemberi ónos eső okozta károk felszámolásában!

 

Persze, aki kilátogatott számos más kapcsolódó programban is gyönyörködhetett. Az évek folyamán már mindenki vár a fakitermelő "nemzeti hőseink" megjelenésére, a STIHL Timbersports versenysorozat magyar válogattotjainak a bemutatójára. A Nyugat-nógrádi Napokban így olvashatunk erről (Hegedűs Henrik írásában):

"Éppen jókor érkezünk a megye nyugati részének legdélibb csücskében lévő kies cserháti község központjába, a futballpálya melletti közösségi térre. A Keszeg Feszt, a regionális fakitermelő verseny forgatagában éppen a leglátványosabb bemutató következik. A szervezők nevében mikrofont ragadó, és e forró napon a konferanszié szerepét betöltő Lengyel László - "civilben" az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője - sorra hívja fel az alkalmi színpadra a magyar Timbersport - tudják, a közkedvelt favágó versenyek az Eurosport tévécsatornájáról - nagyágyúit. A Bakó testvérek, András, Norbert és László, Nógrád megye jó hírét keltik a nagyvilágban, hiszen érsekvadkertiek, és közülük Norbert nemrégiben az ifjúságiak között második lett a sportág világbajnokságán. Mesterükkel, Juhász Istvánnal, aki a felnőttek között volt már hetedik, fergeteges bemutatót tartanak. Előbb Norbert esik neki egyénre szabott baltájával egy termetes rönknek, éket hasít bele, és nem telik el másfél perc, a jókora darab máris kettészakad. István pedig egy magasba törő nyárfát vesz célba. Oldalt egy éket "készít", ahhoz falapot rögzít, rálép, és azon dolgozik tovább, újabb ék, újabb lap, bizony nem könnyű egyensúlyozni kétméteres magasságban, és közben a baltával hasogatni. Amint a feladat végeztével leugrik a földre, meg is jegyzi, bizony nem sikerült a pallót úgy "odaragasztani", hogy távolabbról suhintson, így hosszabb lett a művelet.

 

De még nincs vége a produkciónak. Párhuzamosan, versenyben "gallyaznak" a fiúk, a kis szilánkon csak úgy röpködnek körbe, míg a hosszú fahasábot sec-perc alatt tökéletesen megszabadítják a kilógó ágaktól. Végül egy igazi mestermunka következik - a játék, a szórakozás része, ilyesmi nincs a kőkemény, izzasztó viadalokon: a motorfűrésszel precíz, de rendkívül gyors mozdulatokkal vágnak bele a fába. A kívülálló, laikus szemlélődő számára úgy tűnik, mintha egy királyi koronát készítenének, de nem. Az izmos férfiak benyúlnak középre: kis székeket alkottak. Kettőt, négyet és nyolcat. A nézőközönségből gyerekek ugranak elő, és nagy boldogsággal veszik át az ajándék-ülőalkalmatosságokat.

A bemutató után körbenézünk a helyszínen. A verseny első két fordulója, így a láncszerelés már befejeződött, és egy zöldre festett nagy erdész-gép készíti elő a következő pályát. Hatalmas karjával fordul és a "markolókarmokkal" felnyalábolja a fahasábokat. Oldalán latin felirat: Equus -azaz magyarul ló. Megtudjuk, egy speciális szlovák fejlesztésről van szó, Selmecbányáról, északi szomszédaink erdészeti iparának szívéből származik. Egyedülálló különlegessége, hogy teljesen kézi vezérlésű, azaz a fakitermelés során a legmostohább körülmények között, az erdőrengeteg kellős közepén is kiválóan kezelhető. Egyik tervezője el is mondja, nagy az igény az ilyen szerkezetre a környékbeli országokban, évente ötven-ötvenkettő darabot gyártanak le belőle.

Nincs azonban sok idő a kavalkádban nézelődni: máris jön a harmadik forduló, elhangzik a "rajt" jelszava, és a Börzsönyből, a Cserhátból, a Pilisből érkezett markos legények nekiveselkednek a "lánckímélő hasítás" feladatának. Ennek lényege, hogy a Stihl-szerszámmal hajszálpontos korongot kell a lehető legkörültekintőbben levágni. Néhány másodperc, és leválik a darab, ekkor jönnek a versenybírók, majd különböző mérőműszerekkel alaposan megvizsgálják, mennyire pontosan sikerült a "nyisszentés". Jön utána a "hasas fűrészelés". A Generál együttes dala jut eszünkbe, mikor a két férfiú,  egymással szemközt a kézifűrésszel dolgozik: "húzd meg jobban, menjen a munka, aki itt van mindenki húzza.", persze az egész nem ennyire mókás, a hőségben buzgón törölgetik a homlokukat a versenyzők."

Ezt a regionális válogató versenyt évek óta megpróbáljuk még izgalmasabbá tenni a már megszokott látványos elemekkel, ugyanakkor az egyes versenyszámok között is sok szórakozási lehetőséget találhat a kilátogató néző, mint éppen ez az érzékletesen leírt show, vagy az erdészeti gépek bemutatója. A Stihl Magyarország, amely egyébként az országos versenyt is rendezi, a rendezvény kiemelt partnere, így erre a napra külön is készült látványos gépbemutatókkal, termékismertetőkkel, amiket természetesen a helyszínen is meg lehetett vásárolni csak az erre a napra érvényes különleges akció keretében. Sajnálhatta, aki erről lemaradt, hiszen az egyedülálló kedvezmény csak az ide látogató nézőkre, versenyzőkre vonatkozott. A gyerekeket folyamatos kézműves programokkal, játékokkal, íjászattal, ugrálóvárral várták a szervezők, ugyanakkor nagy sikere volt a fahasogatás versenyének a kicsik között. Az elmaradhatatlan női kétkezes hasas fűrészes verseny pedig méltó zárása egy olyan napnak, ami a verseny mellett megmutatja, hogy ezek az igazi férfiak megérdemlik a tiszteletet!

 

Az eredmények, melyek talán nem feltétlenül a legfontosabbak voltak az alábbiak szerint alakultak:

1 Hangyi Hódok

2 Ipoly Erdő Zrt. - Kiráyréti Erd. MEKO Invest

3 Pidoma

4 Budapesti Erdőgazdaság - Süttői Erd.

5 Fornax 97

6 Ipoly Erdő Zrt. - Váci Erd. CsonkaFa

7 Pilisi Parkerdő - Bajnai Erdészet

8 Alsópetényi Favágók

9 Ipoly Erdő Zrt. - Kiráyréti Erd. Öreg Fűrész

10 Ipoly Erdő Zrt. - Kemencei Erd. Belencsák

11 Hegyi Betyárok

12 Vadex Zrt.

13 Isaszegiek

14 Buszosok

15 Ipoly Erdő Zrt. - Ny-Cserháti Erd. Papp Team

16 Ipoly Erdő Zrt. - Kemencei Erd. Kanyó 2000

17 Ráckevei Csapat

18 Ipoly Erdő Zrt. - Salgótarjáni Erd.

 

VK Agrogold (Jellemző, hogy bár ez a csapat versenyen kívül indult a versenyben kiváló pontszámmal a harmadik lehetett volna!)

 

Az országos versenyre a következő csapatok kvalifikálták magukat:

Ipoly Erdő Zrt. - Kiráyréti Erd. MEKO Invest; Hangyi Hódok; Pidoma; Fornax 97; Pilisi Parkerdő - Bajnai Erdészete; Alsópetényi Favágók

 

Az eredményhirdetés után a versenyzők, szervezők, bírák barátságban válhattak el egymástól, hiszen a balesetektől mentes, kánikulai nap küzdelme mégis tényleg jó mulatság, férfi munka volt!

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.