FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-07-10

Folytatódik az EU bútor termelésének emelkedő trendje

Az Eurostat adatai szerint az EU bútor termelése a 2012-2013. évi gyengélkedésből kezd lassan újraéledni.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Eurostat adatai szerint az EU bútor termelése a 2012-2013. évi gyengélkedésből kezd lassan újraéledni. A termelés volumenindexe mintegy 1,6% 2010-hez képest 2015. első negyedévében, mikor először haladta meg ezt a szintet 2012. eleje óta.

 

 

Európa három legnagyobb bútor gyártó országának (Olaszország, Németország és Lengyelország) mindegyike növelte kibocsátását 2014-ben és 2015. elején. A lengyel bútortermelés különösen gyorsan nőtt tavaly és idén első negyedévben.

Lengyelország termelése 45%-kal volt magasabb 2015. első negyedévében, mint a 2010. évi. A lengyel termelők eladásaik 78%-át exportálták 2014-ben. Exportjuk mintegy 80%-a az EU-ba ment, ebben Németország a legnagyobb felvevő, melyet Franciaország, Csehország, Belgium és az Egyesült Királyság követ.

Németország bútor termelése az elmúlt négy évben nagyon hasonlóan alakult, mint az általános EU trend: lassan emelkedett 2013. vége óta. A német bútoripar az olcsóbb termelők (különösen Lengyelország és Kína) nyomása alatt marad a hazai és az export piacon is. Ugyanakkor bizonyos mértékig a német bútor gyártók élvezik a robusztus belföldi építési piac, a viszonylag erős német fogyasztói bizalom, valamint néhány európai export piac újraéledésének előnyét. Például a konyhabútor ipar pozitív trendet mutatott 2014-ben és 2015. elején a belföldi és különböző európai piacokon is. A VDM, a német bútoripari szövetség szerint Németországban folytatódik a magasabb minőségű és értékesebb konyhabútorok felé mutató trend. Ráadásul a Benelux régió export piaca felélénkült 2014-ben. A német konyhabútor gyártók pozitív trendje 2015. első két hónapjában folytatódott, mintegy 1,3%-os forgalom növekedést mutatva. A német kárpitos bútor szektor stabil volt 2015. első két hónapjában.

Olaszország bútor termelése a mélyben volt 2014. közepén, de ismét gyorsulni kezdett 2014. utolsó és 2015. első negyedében. Jó növekedést könyvelhettek el 2014. végén exportban különösen a nem-európai országokban, mint az USA, Kína, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek. Belföldön az olasz bútor gyártók profitáltak az építési felújítások adókedvezményéből, aminek részeként a bútor is extra előnyhöz jut a FederlegnoArredo szerint.

Forrás: ihb.de
Ford: MM

FATÁJ kiegészítés:

 

Az ITTO kéthetente adja ki a Trópusi Fa Piaci Jelentését [ITTO Tropical Timber Market (TTM) Report], melyre díjmentesen fel lehet iratkozni. Honlapján némi guglizással sikerült megtalálni a 2015. június második felének jelentését, mely lap alján lévő kapcsolóval ez pdf-ben le is tölthető: MIS 16-30 Jun 2015. Ez azért érdekes, mert e jelentés 18. oldala közepétől a 22. oldala 4,5 oldalán látható hosszabb bútoripari elemzés része a fenti. Érdemes ezt a teljes anyagot is elolvasni.

Figyelemre méltó a bútoripari elemzés végén az ITTO köszönetnyilvánítása, mely szerint az anyagot a Kínai Fatermék Elemző Mechanismus [Chinese Forest Products Index Mechanism (FPI)] bocsátottta rendelkezésükre.

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.