FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-06-12

Kronospan Alapítvány magyar ösztöndíjasa

Hai Péter Pham az NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja most igazán büszke lehet, komoly nemzetközi élmezőnyből nyerte el a Kronospan Alapítvány ösztöndíját.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Egy szombathelyi diák, Hai Péter Pham nyerte el a FALCO Zrt. közvetítésével megvalósuló Kronospan Ösztöndíjat, melynek köszönhetően Boston mellett, a Babson Collegeben folytathatja tanulmányait.

 

Hai Péter Pham az NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja most igazán büszke lehet, komoly nemzetközi élmezőnyből nyerte el a Kronospan Alapítvány ösztöndíját. A program keretein belül egy diák kap lehetőséget arra, hogy Amerikában folytassa tanulmányait.

 

Az alapítványt a Kronospan nevű nemzetközi vállalat alapította, mely a világ vezető faipari laptermékeket gyártja. A szervezet tevékenysége két fontos területre összpontosul, a környezetvédelemre és az oktatásra. A Kronospan Ösztöndíjnak köszönhetően évente egy fiatal tehetség kap lehetőséget arra, hogy megszerezze a Bachelor végzettséget az amerikai Babson College főiskolán. Az oktatási intézmény Boston közelében, Massachusetts Államban található, az elmúlt tíz évben világ legjobb közgazdasági képzést nyújtó intézmények között tartják számon. Magánintézményként a felvételt szigorú feltételekhez kötik, így hallgatói a világ legtehetségesebbjei közül kerülnek ki. Hai Péter Pham, akinek egyébként édesapja vietnami, édesanyja magyar származású elmondta, a véletlennek köszönheti a sikert.

 

-Tavaly év végén, mikor a felhívást eljuttatták az osztályokhoz, én éppen Vietnamban voltam, így csak a következő tanévben értesültem a pályázatról, éppen hogy sikerült beadni a jelentkezést - elevenítette fel a fiú a történteket. Mint mondta, azért is vonzó számára az egyetem, mert számos, a világban működő nagyvállalat vezetője ezen az egyetemen szerzett diplomát. A négy éves tanulmányok alatt felmerülő összes költséget a Kronospan Alapítvány fedezi. A támogatott költségek közé tartozik a tandíj, lakhatás, tankönyvek, egészségbiztosítás, valamint az Amerikába való utazás és hazautazás költségei is. Ezen elit oktatás ráfordításai hallgatónként meghaladják a 250.000 dollárt.

 

A program keretein belül az ösztöndíjasoknak lehetőségük nyílik arra, hogy nyári- és téli gyakornoki programon vegyenek részt a Kronospannál és testvérvállalatainál a világ bármely táján. A gyakorlatok tökéletes kiegészítést jelentenek a Babson-on kapott elméleti oktatás mellett arra, hogy az ösztöndíjasok a való világban is tapasztalatot szerezzenek a vállalkozások tevékenységéről és működéséről, illetve így lehetőséget kapnak arra is, hogy eldöntsék, mire szeretnének összpontosítani a tanulmányaik során. További pluszt jelent, hogy a Kronospan ösztöndíjasok tanulmányaik végezetével vezető pozíciót tölthetnek be a cégen belül. Mióta 2011-ben elindult az ösztöndíjprogram, a Kronospan Alapítványnak abban a megtiszteltetésben volt része, hogy három kimagaslóan értelmes és biztató jelöltet küldhetett a Babson College-re: Claudia Ogrezeanu (Románia), Kamil Altintasoglu (Románia) és Lizaveta Litvinava (Fehéroroszország). Ezek közé a jelöltek közé került be most Magyarországról, Hai Péter Pham a szombathelyi  NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium kitűnő képességekkel rendelkező végzős diákja. Ebben a ciklusban érkezett be az eddigi legtöbb pályázat a meghirdetett Kronospan Ösztöndíjra. Magyarországról, jelesül Szombathely legjobb gimnáziumaiból és középiskoláiból 18 végzős diák jelentkezett. Nagyon sok aspiráns volt Szlovákiából, Bulgáriából, Romániából, Lengyelországból és Bosznia-Hercegovinából is.

-Angolul kellett érettségiznem matematikából és az anyanyelvből, valamint különböző teszteket végeztem el. Az érettségi során meg is ijedtem, úgy éreztem, nem sikerült jól, de végül kiderült, hogy mégis - mondja Péter. Különbnél különb és kimagasló tudással rendelkező jelentkezők voltak, akik a kitűnő tanulmányi eredménnyel, motiváltsággal, lelkesedéssel, valamint olyan meghatározó képességekkel rendelkeztek, amely értékeket a Kronospan Alapítvány az általa támogatott ösztöndíjasokban keres. A kiválasztási folyamat több lépcsős volt, amelynek során a nagyszámú jelentkezők közül először kiválasztották a legjobb 15 főt. Ebbe a keretbe két magyar diák is bekerült, a Nagy Lajos Gimnázium végzős diákja Őri Fanni és a későbbi győztes Hai Péter Pham. A kiválasztás végén már csak a három legjobban teljesítő jelöltet hallgatta meg a Babson College felvételi bizottsága.

 

A kitűnő kvalitásokkal rendelkezők között nagy volt a verseny, de mindenekelőtt a szombathelyi Hai Péter Pham, az elkötelezett személyiségével, erős munkamoráljával és az üzleti világ iránt érzett szenvedélyén túl, kitűnő tanulmányi és vizsga eredményeivel mindenkit maga mögött hagyott! Ambiciózus fiatalemberként Péter az ösztöndíjra való jelentkezéskor elhatározta, hogy mindenképpen a csúcson végez, de ennek ellenére alig tudta elhinni, amikor elnyerte az ösztöndíjat. Péter ekképpen nyilatkozott:

 

-Az a nap, amikor tájékoztattak a Babson döntéséről, talán életem legjobb napja volt. Szó szerint egy álom válik valóra. Magabiztos ember vagyok és mindig hittem magamban, de még mindig alig tudom elhinni, hogy engem választottak ki egy ilyen fantasztikus kalandra. Nem tudom eléggé kifejezni a hálámat, amit érzek a Kronospan Alapítvány, a FALCO Zrt. és a Babson College iránt - fogalmazott a sikeres diák, hozzátéve, hogy a FALCO Zrt. mindenben segítette a pályázatát.

- Hatalmas bizalmat szavaztak nekem! Az elkövetkezendő négy évben mindent meg fogok tenni, hogy ezt a bizalmat meg tudjam hálálni és biztosítsak minden a kiválasztásban résztvevőt afelől, hogy helyesen döntöttek - fogalmazott Péter, aki már fel is vette a kapcsolatot a közösségi portálon jövendőbeli osztálytársaival. -Az interjú során megkérdezték, hogy mennyire vagyok toleráns, van e problémám, a más vallású, bőrszínű, szexuális hovatartozású emberekkel. Magától értetődően válaszoltam, hogy természetesen mindenkit el tudok fogadni. Színes osztályunk lesz, a világ minden részéről érkeznek majd a hallgatók.

 

A Kronospan Ösztöndíj program évről-évre egyre népszerűbb Kelet-Közép-Európa legszínvonalasabb iskoláiba, a következő tanévben a FALCO Zrt. közvetítésével újra lesz lehetőség pályázni, természetesen ezúttal is várják a végzős diákok jelentkezését. A Kronospan Alapítvány küldetésének megfelelően aktívan szolgálja az embereket és a közösségeket.  A Kronospan cégek, így a cégcsoporthoz tartozó FALCO Zrt is működési területükön folyamatosan elősegítik a közösségek társadalmi, gazdasági és kulturális fejlődését. Ennek szellemében 2014-ben a Klebersberg Intézményfenntartó Központtal kötött szerződésnek megfelelően, közel 5 millió forint értékben vásárolt sporteszközökkel támogatta a megye több mint 40 iskoláját a mindennapos testnevelést és mozgást elősegítő program bevezetésében és megvalósításában. A programnak nagy sikere volt így a KLIK-el közös szervezésben 2015-ben is további több hasonló projektet kívánnak támogatni, amelyek előkészítése jelenleg folyamatban van.

 

 

A VÉLETLENEK MŰVE

Megyénk híre költője, Berzsenyi Dániel kezdetben titokban verselt. Az asztalfiókba rejtett művekre barátja, Kiss János talált rá, aki elküldte azokat a kor koszorús irodalmi vezéralakjának, Kazinczy Ferencnek. Vásáry Tamás, napjaink egyik legnagyobb zongoraművésze úgy lett az, aki, hogy miközben a nővérével foglalkozott a zenetanár, a kis Vásáry leült a hangszer elé, és eljátszotta Mozart egyik művét. Egy tizenhárom éves fiú egy napon átment a Mediciek palotájába, ahol Bertoldo di Giovanni szobrász a Medici család antik szoborgyűjteményét őrizte. Ő figyelt fel a tehetséges fiatalra, akit ma Michelangelo néven ismer a világ. A tehetség fontos dolog, talán a legfontosabb. De mi lett volna a tehetséges emberekkel, ha nincs, aki azt felfedezze. Ismert szentírási idézet, hogy a talentum (ajándék) utat készít magának. Azaz hinnünk kell abban, hogy ha valaki kap valamit Istentől, az élettől, a sorstól, előreláthatóan kamatoztatni tudja azt. Hai Péter Phamnak minden összejött. Különös történet az övé. Kellett hozzá egy vietnami apuka, aki történetesen Magyarországon tanult, kellett hozzá egy magyar anyuka, aki éppen ugyanarra az egyetemre ment. Kellett a Falco Zrt., aki a Kronospan vállalatcsoport tagjaként komoly figyelmet fordított a helyi tehetségek segítésére, no és persze kellett a Bolyai János Gyakorló és Általános Iskola közege, hogy Péter valóban azzá váljon, aki. A körülmények tehát adottak voltak, a többiért viszont bátran állíthatjuk, a fiú maga küzdött meg. Megküzdött, és nyert, a világ élvonalába került, és már ezért megérte, de ami számunkra, szombathelyiek számára még nagyobb büszkeség, nagy csatában kerekedett felül. Az ő sikere talán Szombathely sikere is. Kíváncsi voltam, hogy mik a tervei Péternek a jövőre nézve. Mint mondta, a Kronospan cégcsoport a végzett hallgatóknak állást is ajánl. Szívesen utazna, foglalkozna a cég kereskedelmi ügyeivel. Persze addig még hosszú út van hátra. De bízzunk benne, talán azok a véletlenek a jövőben is elkísérik majd.

 

 

 

Forrás: ugytudjuk.hu.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.