FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-06-04

Sikeres a bálványfa visszaszorítását célzó program

2015. május 29-én zajlott A bálványfa terjedésének megakadályozása a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. területén elnevezésű program projektzáró rendezvénye. A KAEG győri, központi épületében tartott eseményen mintegy 40 fő vett részt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Elsőként az erdőgazdaság vezérigazgatója, Orbán Tibor tartott diaképes előadást, melyben beszámolt a 133,8 millió forintos, KEOP pályázati forrásból finanszírozott, 20 hónap alatt kivitelezett programról.  Az idegenhonos, invazív fafaj bemutatása után ismertette az alkalmazott technológiákat, valamint a megvalósítás során szerzett tapasztalatokat. Végül bemutatta, miként adott a társaság a lehető legnagyobb nyilvánosságot a bálványfa visszaszorítása ügyének, és néhány összefoglaló számmal is jellemezte az elvégzett feladatot:

 

- 3492 munkanapnyi munkaidő,

- 11 164  liter felhasznált vegyszerkeverék,

- 681 hektár beavatkozási terület,

- 1187 hektár halmozott munkaterület.

 

Másodikként Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes-államtitkára mondott beszédet. Az erdőgazdasági részvénytársaságok fölött tulajdonosi jogokat is gyakorló FM képviselője tágabb összefüggések közé helyezte az agresszív özönnövény irtását. Emlékeztetett rá, hogy a mai, globalizált világban, ahol mind a személyek, mind a termékek nagy távolságokat utaznak be rendszeresen, megnőtt a valószínűsége, hogy új, eddig ismeretlen fajok jelenjenek meg hazánkban is. Ha ehhez hozzáadjuk még a klímaváltozás hatását a természetes növényzetre, beláthatjuk, hogy szükséges az odafigyelés és alkalmanként a beavatkozás is a napjainkban érvényesülő folyamatokba.

A bálványfa félreismert tulajdonságai miatt kezdett terjedni, és csupán a közelmúltban vált nyilvánvalóvá, hogy mennyire silány élőhelyeket hoz létre, illetve mennyire agresszív. Helyes, hogy a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. felismerve a veszélyt, jelentős erőket mozgatott meg ezen özönnövény visszaszorítására.

Harmadik előadóként Horváth Ferenc, a győri Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke tartott előadást. Elmondta, hogy természet- és környezetvédőként mindig megpróbálják megakadályozni, ha valaki, valahol fát akar kivágni. Vannak azonban kivételek. Ilyen eset a bálványfa is. Egyesületük 2013-ban végzett egy felmérést a környezetünket veszélyeztető invazív fajokról, aminek eredményeként megállapították, hogy valamennyi özönnövény közül a bálványfa a legveszélyesebb. Örülnek annak, hogy a KAEG is védi környezeti értékeinket, és bíznak benne, hogy a jövőben is együtt tudnak működni a társasággal.

 

Ezt követően a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola 3/a osztályos diákjainak zenés műsora következett "Mit jelent nekem az erdő?" címmel. A hivatalos hangulatot oldó, könnyed előadás során elhangzott az akác és a fűz meséje, valamint a hédervári Árpád-tölgy és az erdeifenyő története is.

Végül sajtótájékoztató következett, ahol az előadók válaszoltak a média képviselőinek kérdéseire.

Forrás: Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.