FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-05-21

15 éves a GRUBE Kft.

15 éves fennállása alkalmából a Grube Kft. jubileumi ünnepet tartott május 15-én, amire meghívta számos partnerét, a szakterületi szövetségeket, a szak-főhatóság képviselőit.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Grube Kereskedelmi Kft. létrejöttének 15 éves jubileumi ünnepsége.

1945-ben, 70 esztendővel ezelőtt Waldemar Grube alapította az erdészeti eszközökkel foglalkozó családi vállalkozást, mely az évek során nemzetközivé nőtte ki magát. Fia Heinrich Grube örökölte a céget, majd az unoka, dr. Gunther Grube, aki a mai napig vezeti a vállalatot. Az erdészetben, vadászatban, mezőgazdaságban használt minőségi termékek fémjelzik a Grube nevet.

Az ünnepségen jelen voltak:

dr. Gunther Grube, a cég ügyvezető tulajdonosa;

Szabó Ferenc az FM erdészeti és vadgazdálkodási főosztályvezetője;

Ugron Ákos az FM Állami Földekért felelős Államtitkárság helyettes államtitkára;

Zsigmond Rihárd a NÉBIH földművelésügyi igazgatója;

Dirk Wölfer a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara kommunikációs vezetője;

Marghescu Tamás a CIC Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács vezérigazgatója;

Pechtol János az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára;

Szentpéteri Sándor, az OEE Közép-magyarországi Régió képviselője;

Bán Beatrix, a Diana Vadászhölgy Klub elnöke;

Mőcsényi Miklós, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség főtitkára;

Szaniszló Gábor, a Grube Kereskedelmi Kft. ügyvezetője és

a cég számos ügyfele.

 

 

Szaniszló Gábor köszöntője.

Hosszú időszak zárul le most, ugyanis elérték a területen a maximális beépíthetőséget. Fénykép Heinrich Gubeval első találkozásról, mely Ausztriában Riedben a Mezőgazdasági Vásáron készült. Ebéd után a büféasztalnál tudtak beszélgetni, nem a külsőségekkel foglalkoztak, s a folytatás is hasonló volt. A céget 1998-ban alapították, majd több lehetőség közül az érdi telephelyet választották. 600 m2-es telken családi ház, ami a jelenlegi iroda rész. A munkát nagyon szerény körülmények közt, nagy adag elszántsággal kezdték el. Idővel megvették a szomszéd két telket is, sőt hamarabb, mint ahogy arra először gondoltak (1999.: Kadarka utca 3., 2001.: Kadarka utca 5.), így 1800 m2-es terület keletkezett. A munka ebben a családi házban indult el 1999. április 1-jén. Akkor sokan kételkedtek benne, hogy ebből lesz valami. Pár évig az április 1-jei nyitás elkísért bennünket. Az első 5 évben gyakran kételkedő kérdéseket kaptak, melyek a következő 5 évben kezdtek elmaradni, immár inkább azt kérdezték: hogy áll, hogy fejlődik a cég. Nagy változás volt, hogy nagyjából öt éve eltűntek a kérdések. Felnőtté vált a cég.

Az első munkatárs 1999-ben érkezett Illés Ivett személyében, akinek a hangját valószínűleg sokan ismerik. A Grube cégnél mindig olyan munkatársak dolgoztak, akik magukénak érezték, amit csinálnak. A cégcsoporton belül nem jellemző a fluktuáció. A megalapított leányvállalatok élén is gyakorlatilag az alapításkori emberek vannak, ha 10-15, vagy 20 évvel ezelőtti is az alapítás.
Kezdetben érdekes volt a piaci jelenlét szervezése: egy VW golffal és utánfutóval, Ivettel elindultak a nagyvilágba, akkor éppen a soproni Lignonovum kiállításra, ahol ötször egymás után ott voltak, a fényképek szerint elég szerény felszereléssel. Sopronban szeptemberben elég változékony az időjárás. Volt kellemes és nagyon szeles idő is. Volt, hogy a standsátrukat a focipálya másik végéig fújta a szél nyitáskor és fedél nélkül csinálták végig a vásárt.

A hétköznapok itt a boltban nagyon egyszerűen teltek kalkulációval, rendelés felvétellel, szállítással, a kezdetben még maguk csomagoltak és vitték a postára az árut. Kézzel írták a bizonylatokat. Ma már minden elektronikusan megy, a posta házhoz megy. Kiállítottak a FEHOVA-n is. Minden ilyen alkalom 3 heti munka volt a rákészüléssel, jelenléttel, eltakarítással. Amennyit a forgalom megengedett, annyit mindig fejlesztettek.

1998-ban már némi bevétel, majd az évek során folyamatosan nőtt ez.
A Grube-nak nagyon sok üzletága van. A kezdetben dominált az erdészeti eszköz. Kezdetben 34 oldalas kis vadászati és szabadidő katalógussal dolgoztak, a Grube akkoriban kezdte ezt. Mára már 400 oldalas ez a katalógus és a magyarországi cégnek is egyik meghatározó üzletága lett. 2002-ben kezdtek foglalkozni a csúszásmentes dróthálóval, aminek szinte minden márkájával kapcsolatba kerültek. 8 évvel ezelőtt találtak a portugál Moreira cégre, mely azóta is szállítja ezt. Szaniszló Gábor mutatott egy képet arról, mikor a 100 éves jubileumukat ünnepelték.

2005-ben bővítették az eladóteret. Minden építkezés közben folyamatosan dolgoztak, pontosan szállítottak a vevőknek. Heinrich Grube évente, kétévente járta körbe a leányvállalatokat. 2013-ban áprilisban érkezett hozzájuk. A raktárakban a kezdetben 1.000-rel szemben mára kb. 6.500 féle cikk van. Heti 10-15 csomag feladásával kezdtek, 2014. végére ez elérte az évi 5.400-at.

 

 

A forgalom bővülésével együtt nőtt a cég munkatársi létszáma is. Ha használható munkatársat szeretnének, akkor egy-két év, mire némi helyismerettel rendelkezik. Neki 5-6 évébe tellett, mire minden részletében átlátta az árukínálatot, azok minden jellemzőjét.

A telken elérték az eladótér bővítés lehetőségét. Így a webshop, az ügyviteli rendszer fejlesztése, a termékpaletta bővítése áll előttük. Ha valaki megkérdezné tőlük, hogy mi a titok, azt nem tudják, de működik. Akarnak és tudnak szállítani. Ilyen egyszerű. Ez az ünnep után minden ugyanúgy megy tovább, mint eddig. Végül megköszönte az ügyfeleknek és a partnereknek a kitartást és hogy bíztak bennük.

 

Dr. Gunther Grube köszöntője:

Köszönti az egybegyűlteket és különösen örül annak, hogy számos erdészeti és vadászati szövetség, a minisztérium és a politika, a beszállítók, partnerek képviselői elfogadták a meghívást. Köszönti a cég munkatársait.

A Grube cég szaktanácsadója és szállítója termékeinek. Erdészeken, vadászokon kívül a kertépítés vállalkozói, magán kertészek, természetkedvelők is ügyfeleik. A németországi Grube központban 20.000 féle terméket tartanak állandóan raktáron a gyors kiszolgálás érdekében. Napi 500-1.400 csomagot adnak fel. Jól kiképzett munkatársaik hűek a céghez.

A nagypapa Kelet-Poroszországban volt erdész, ahonnét 1945-ben menekült Nyugat-Németországba a családjával, majd céget alapított. 1950-ben adta ki első kis, 30 oldalas katalógusát saját szerkesztésében. 1967-ben már 1000 különféle termék volt a kínálatban. 1973-ban lépte át az árbevétel az 1 millió Német Márkát. Az 1970-es évek végén építették az első nagy raktárcsarnokot. Előtte náluk is, ahogy most itt Magyarországon, a raktár és az iroda egy épületben volt. 1980-ban voltak akkorák 10 alkalmazottal, mint most a Grube Kft. itt. 1985-re már 30 alkalmazott volt és 10 millió DM árbevétel.

Édesapja, aki nagyon céltudatos, 1988-ban nyitotta az első külföldi kirendeltséget Ausztriában. 1990-ban nagy változások voltak Európában. Akkor tudtak Berlintől keletre Eberswaldeben is leánycéget nyitni. Ez nagy lökést jelentett, 1992-ben már 100 alkalmazottjuk volt. 1993-ban Lengyelországban, 1996-ban Szlovákiában, majd 1998-ban itt Magyarországon alapítottak céget. 2000-ben Svédország, 2005-ben pedig Bosznia-Hercegovina, majd 2007-ban és 2008-ban Finnország, Norvégia és Svájc következett.

Gunther Grube 2003-tól van a cégnél, majd 2011-től édesapja átadta neki a céget. Heinrich Grube azóta félig nyugdíjban van, bár mindig gyakran bemegy az irodába.

2012. nagyon fontos év volt a cég életében, amikor átvették a KETTNER céget, a neves vadászati felszerelés forgalmazót. A Grube cég központja Hützelben van, Hamburgtól délre kb 50 km-re. Itt 195 alkalmazott dolgozik. A raktár 7.000 m2, ami mellé éppen most építenek további 10.000 m2-es raktárt, ami 2016-ra lesz készen. Az eberswaldei cégnél 20 fő van 3.000 m2 raktárral. Itt Magyarországon a raktár 800 m2 és 9 munkatárs dolgozik. A többi európai telephelyeken együtt mintegy 100 alkalmazott és 10.000 m2 raktár van.

Sokan ismerik katalógusainkat: 600 oldalas erdészeti, a Kettler vadászati katalógus. Vannak ország specifikus kiadványaink is. Ugyanakkor egyre fontosabb az internet, a webshop látogatottsága sokkal gyorsabban nő, mint az árbevétel. E mellette a nyomtatott, postázott katalógus még mindig nagyon fontos eladási eszköz. Egyre nő az internetes megrendelések száma és értéke a személyektől és az intézményektől, cégektől is. A személyes találkozásokhoz a vásárokat veszik igénybe: Austrofoma, Interforst, KGF, ., itt még mindig lelnek új ügyfelekre.

 

 

2014-et 90 millió Euró forgalommal zárták, kb. 360 alkalmazottjuk volt. Évi majdnem 2 millió katalógust küldenek szét. A Grube a legnagyobb szak csomagküldő az erdészet, vadászat terén Európában. Európa egyesüléséből sok előnyük származott a leányvállalatoknál és az anyacégnél is. Nagyon jók Németország és Magyarország kereskedelmi kapcsolatai.

Megköszönte a partnereknek az együttműködést, a rendezvény szervezőinek Szaniszló Gábor és munkatársainak munkájukat. Különösen köszönetet mond Marghescu Tamásnak, aki javasolta édesapjának Szaniszló Gábort, ami tökéletes választás volt.

 

Marghescu Tamás köszöntője:

Köszönti az egybegyűlteket. Elmeséli egy régi élményét, amikor Tájföldön a dzsungel közepéről felhívta a német Grube céget, így rendelt motorfűrészt, melyek 2 hét múlva meg is érkeztek oda. 1995-2001. között az akkori KvVM-ben tanácsadó volt, sokszor dolgozott együtt a Német nagykövetséggel, s akkor tűnt fel neki, hogy e cégnek Szlovákiában és Csehországban már van képviselete, s arra gondolt, hogy Magyarországon is jelen lehetne, hiszen itt van kereslet, lenne piaca. Heinrich Grubéval Szlovákiában találkozott, hogy ezt megbeszélje. A probléma az indulásnál az volt: ki legyen a magyarországi cég motorja. Gábor édesapját jól ismerte a Zemplénből, s a beszélgetések végén Gábort ajánlotta Heinrich Grube úrnak.

A cég egészére jellemző szerinte a mindent átható szerénység. Alig van fluktuáció a cégnél. Hützl-ben a cégközpontban, ahol majdnem 200 munkatárs van, ezek egyike sem szakszervezeti tag. Ez jellemző az egészséges családi cégre. Jellemzője a megbízhatóság, a pontosság, a szerénység. Mint az OEE tagja, a CIC vezérigazgatója, az IUC volt regionális igazgatója is kifejezte, hogy továbbra is számít a Grube Kft. kínálta minőségre, a cégre, mint megbízható partnerre. Az idei FEHOVA-n a miniszterelnök helyettes bejelentette, hogy 2021-ben Természeti és Vadászati Világkiállítást tervez Magyarország, melyet a nagyon sikeres 1971. évi Vadászati Világkiállítás 50 éves évfordulójára terveznek. 1971-ben egymillió látogató volt. Marghescu Tamás már most azt a megbízást kapta a miniszterelnök helyettestől, hogy partnereket keressen a majdani eseményhez, amiről majd beszélniük kell.

 

 

Végül a cég részéről bejelentették, hogy az esemény után a rendezvénysátor helyén hársfát ültetnek majd. Az elkészült új épületrészt, mely bemutatóterem, raktár, áruátvevő és postacsomagoló, most avatják fel. A szalagátvágáshoz felkérték Szabó Ferenc főosztályvezetőt, dr. Gunther Grube, cégtulajdonost és Szaniszló Gábor magyarországi cégvezetőt.

 

 

Eztán mindenki alaposan szemügyre vette a Grube cég termékkínálatát, s örömmel élvezte a vendéglátást.

Forrás: Az elhangzott beszédek alapján legyezte
és fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.