FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-05-08

Átadták a karapancsai kastély felújított történelmi parkját

Május 7-én ünnepélyes keretek között megnyílt a Karapancsa Kastély és Major újjászületett történelmi díszkertje.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az egykori Habsburg főhercegi birtok kerttörténeti jelentőségű részeinek felújítása mellett elkészült a majorság épületeit és a történelmi díszkert kialakítását bemutató tanösvény is. A kedvezményezett Gemenc Zrt. az Európai Unió és a Magyar Állam 91,1 millió forintos támogatásával valósította meg a fejlesztést.

 

Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója avatóbeszédében kiemelte: "Magyarország újabb történelmi díszkerttel gazdagodott, hiszen a gemenci erdőgazdaság kezelésében lévő Karapancsa Kastély és Major parkja az eredetihez közeli állapotban pompázik. A rekonstrukció során mindvégig kiemelt figyelmet fordítottunk a természeti és tájképi értékekre, valamint arra, hogy a végeredmény méltó legyen Karapancsa szellemiségéhez, a magyar nemzeti örökség kiemelkedő történelmi, kultúr-, erdészet- és vadászattörténeti emlékhelyéhez."

A korabeli tervrajzok és fényképfelvételek alapján az eredeti állapotot megközelítő formában állította helyre a Gemenc Zrt. a kastélykertet. A kivitelezés során elkészült a Nagykastély neobarokk díszkertjének rekonstrukciója, megszépült a majorság teljes területe és létrehoztak egy gyümölcsfa fajtabemutató kertrészt. Helyreállították a vadgesztenye allét és az egykori filagóriát, valamint az eredeti látványkapcsolatokat és a nagyrétet. A kastélypark bemutatására kerttörténeti tanösvény létesült. Elvégezték az idős, beteg fák fadoktori kezelését és pótlását, valamint kihelyeztek számos madár- és denevér-odút.

 

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében hangsúlyozta: "A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja, hogy a kezelésében lévő műemlékek megbecsült és ismert részei legyenek a nemzet kulturális vagyonának. Fontos, hogy mindezek az értékek a lakosság széles tömegeihez is eljussanak, és akik érdeklődnek ez iránt a varázslatos táj iránt, azok megfelelő infrastrukturális környezetben tehessék azt. Kívánom, hogy minél többen látogassanak el ide, ismerjék meg hazánknak ezt az egyedülálló tájegységét, és a magyar épített örökség itt található kivételesen szép példáit."

A felújított díszkertet Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, valamint Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója adta át.

 

Karapancsa az egykori Bellyei uradalom részeként fontos központja volt Habsburg Frigyes és felesége, Izabella vadászatainak. A kastélyt a főhercegi pár építtette, meghívásukra többször megfordult a környéken II. Vilmos császár és Ferenc József császár és király is.

 

A díszkert átadó ünnepségére Karapancsára látogatott a főhercegi pár unokája, Habsburg-Lotharingiai Sarolta is.

 

Forrás: GEMENC Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.