FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-05-07

CE jelöléssel ellátott épületfa

Az elsők között szerezte meg a Jaf Holz Ungarn azt a minősítést, amely - a Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban rendkívül népszerű - fűrészelt felületű, szilárdságilag osztályozott tömörfa, ismertebb nevén épületfa használatához, épületbe történő beépítéséhez szükséges.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A CE jelölési jogosultság megszerzése nem csupán az engedélyeztetés bonyolult folyamatát egyszerűsíti le, de biztosítja azt is, hogy az építménybe a tervezett szintnek megfelelő szilárdsági osztályú faanyagok kerüljenek beépítésre.

 

A szerkezeti épületfa 2011. óta tanúsítvány-köteles Magyarországon. Az építészeknek, akik a műszaki ellenőrzést végzik az építkezéseken ellenőrizniük kell, hogy az épületbe osztályozott termékek kerüljenek beépítésre. A JAF Holz a tanúsítvány megszerzésével a felhasználói folyamatot egyszerűsíti le, és teszi jogszerűvé. Így az időveszteség mellett az is elkerülhető, hogy egy esetleges ellenőrzés során az Európai Parlament és Bizottság, illetve a magyar kormány által rögzített szabályokkal szembeni hibát találjanak, amely akár büntetést is vonhat maga után. Ez magánházaknál is rendkívül fontos szempont, azonban a nagyobb befogadóképességű, közfunkciókat betöltő épületeknél is hasznos, hiszen ezeknél még szigorúbban veszik az alapanyagok dokumentációját, hogy azok minden vonatkozó rendeletnek megfeleljenek. A nyugat-európai országokban már elsősorban hossztoldott és réteg-ragasztott fatartókat használnak épületszerkezetekhez.

 

Ezek gyártóit az Európai Unió bejelentett szervezetei szerződés szerint felügyelik, tehát az építészekhez és a kivitelezőkhöz már kizárólag az ellenőrzött alapanyag juthat el. Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban azonban még mindig népszerű a fűrészelt felületű tömörfa, mint épületfa. Ennek egyik legfontosabb oka az, hogy Magyarországon a tömörfa lényegesen olcsóbb, mint a rétegragasztott fatartók. Ez a számokban is megmutatkozik, hiszen a hazai épületekben található épületfa mintegy 95 százaléka tömörfa, és csupán 5 százaléka rétegragasztott fatartó.

A JAF Holz által kialakított minősítési rendszer három fő lépcsőből áll. Az első egy erdészeti ellenőrzés, melynek feladata annak biztosítása, hogy minden anyag olyan erdőből származzon, amely rendelkezik az FSC (Forest Stewardship Council) szerinti minősítéssel. Az FSC által definiált normák hivatottak egy szociális, környezetbarát, ugyanakkor a huszonegyedik század által támasztott ökonómiai igényeknek is megfelelő erdőgazdálkodás létrehozására. A második már a gyártás fázisában zajlik: a gyártóhely kiválasztásával, a fűrészáru előállításához, szilárdsági osztályozáshoz szükséges információk átadásával, annak felügyeletével és a központi telephelyen történő szilárdsági osztályozással fontos hangsúly kerül a szükséges teljesítmény állandóságának ellenőrzésére.

 

A harmadik fontos lépés, hogy a JAF Holz dolgozói oktatást és szakmai képzést kapnak, különös figyelmet fordítva a CE jelölés feltüntetéséhez szükséges teljesítmény állandóságának ellenőrzésére. A JAF Holz termékeihez mellékelt teljesítménynyilatkozat, valamint a CE jelölés egyik legfontosabb előnye az építészek számára az, hogy a termékek ára nem növekszik attól, hogy bizonyosan megfelel az elvárásoknak, és biztosítva van a jogszerű beépítés, azaz építésfelügyeleti ellenőrzés során nem veszélyezteti a kivitelezésben résztvevőket a büntetés. A termékek vásárlói így a fa mellett a CE jelöléssel ellátott teljesítménynyilatkozatot, és egy használati-kezelési útmutatót is kézhez kapnak.

Forrás: épülettár

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.